logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Fiesta 89' - Dławienie się silnika przy niskich prędkościach, czarne świece

dj magic 11 Mar 2007 17:05 2914 7
REKLAMA
  • #1 3667359
    dj magic
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Witam. Zakupiłem ten samochód we wrześniu zeszłego roku. W litopadzie były wymieniane oleje, płyny, filtry. Problemem w tym aucie na dzień dobry były czarne świece i gasnięcie auta w momenci gdy zaczynał się rozgrzewać silnik ( Moment w którym powinienem odłączyć ssanie). W styczniu wymieniłem świece i przewody. Auto chodziło dobrze przez jakieś dwa tygodnie i to samo. Znowu czarne świece, aczkolwiek już nie gaśnie :) no i czarny dym z osadem pozostawionym na ziemi przy odpalaniu i przygazowaniu jak jest zimny. Teraz usterka się powiększyła o dodatkowy problem. Chodzi to iż jak ruszam np z pod świateł o zaczyna mi rwać, dławić się itp i tak się dzieję z tego co zauważyłem do czasu jak nie osiągnę 80 km/h powyżej tej prędkości jest już ok. Ale widomo że ciężko jest jechać w mieście powyżej 80 km/h Tak więc jest to efekt tak jakby nie dostawał paliwa albo coś w tym stylu. Dodam iż jak zaczyna szarpać jak dod zsania to idzie normalnie. Kolejnym plusem w tej sytuacji jest to iż jak jest na luzie, odpalam, stoję to obroty są równe bez żadnych niespodzianek. W momencie dodania gwałownie gazu jest tak jakby delikatne przyduszenie ale po chwili jest dobrze. Nie wiem co mam dalej z tym robić. Dzisiaj jechałem tym autem 135 km/h czyli myślę że to jest dobra prędkość, spalanie w normie.
    1.1 benzyna na gaśniku, pażdziernik 89'.
  • REKLAMA
  • #2 3669507
    klina
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Proponuję sprawdzić kopułkę zapłonową i "palec" Jeżeli tam nic nie znajdziesz niepokojącego (nadpalenia śniedź itp.) to napisz a coś innego pokombinujemy.
  • REKLAMA
  • #3 3671642
    dj magic
    Poziom 19  
    Witam. Ten pojazd posiada zapłon elektroniczny i nie ma możliwości sprawdzenia tych rzeczy :)
  • REKLAMA
  • #4 3672748
    MesserW
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    no to ja bym po prostu gaźnik sprawdził i dysze przeczyścił na dzień dobry
  • REKLAMA
  • #5 3672769
    dj magic
    Poziom 19  
    MesserW napisał:
    no to ja bym po prostu gaźnik sprawdził i dysze przeczyścił na dzień dobry

To była piersza rzecz jaką zrobiłem. Wymieniłem wszystkie uszczelki, kompresorem przedmuchałem wszystkie dysze, rurki wężyki i nic. Jest tak samo. Już brakuje mi koncepcji na to auto.
  • #6 3673084
    zuczysko
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    wymień gaźnik albo podstaw drugi
  • #7 3693875
    dj magic
    Poziom 19  
    Witam. Zamówiłem zestaw naprawczy do gaźnika (dysze, iglice, gumki, uszczelki) Oczywiście nie wszystko było, brakowało około 50% rzeczy (dziwne), wymieniłem to co było, ustawiłem pływaki na oko w gażniku ( jaka powinna byc standardowa przerwa?), zacząłem odkręcać świece i okazało się że dwie były pęknięte przy gwińcie na porcelanie, wymieniłem i auto jak narazie chodzi. Aczkolwiek dalej idzie czarny dym z rury, i jest takie dławienie jak np chce ruszyć ze świateł. Nie mogę tego wyregulować. A gaźnik używany chodzi po około 200 zl i nie wiadomo co się kupi. Jakieś propozycje?
  • #8 3916528
    mistrz91
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Ja bym proponował sprawdzenie pompki przyspieszenia - tej wtryskującej paliwo przy dodaniu gazu. Może jest uszkodzona, lub zatkana jest dysza wtryskiwacza. A co do świec to ich wymiana jest typowym problemem w tych samochodach (tak samo jak wymiana kół). Ja gdy kupiłem swoją, miałem podobne problemy, ale wybrałem najprostsze rozwiązanie - założyłem gaz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ford Fiesta z 1989 roku ma problem z dławieniem się silnika przy niskich prędkościach oraz czarnymi świecami zapłonowymi. Po wymianie olejów, płynów i filtrów oraz świec i przewodów zapłonowych problem częściowo ustąpił, lecz nadal występuje czarny dym i osad przy odpalaniu oraz dławienie podczas ruszania do około 80 km/h. Zapłon jest elektroniczny, więc nie można sprawdzić kopułki i palca zapłonowego. Gaźnik był czyszczony, uszczelki wymienione, dysze przedmuchane, a pływaki ustawione na oko, jednak problem nie ustąpił. Wymieniono również pęknięte świece. Sugerowano wymianę gaźnika lub sprawdzenie pompki przyspieszenia, która może być uszkodzona lub zatkana. Wymiana świec jest typowym problemem w tym modelu. Jeden z użytkowników rozwiązał podobne problemy montując instalację gazową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA