logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CURTIS 20M2VT. Po załączeniu wyskakuje NO SIGNAL. Uszkodzona głowica czy pamięć?

waldemar.bajor 11 Mar 2007 18:45 1326 6
REKLAMA
  • #1 3667685
    waldemar.bajor
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Po załączeniu wyskakuje NO SIGNAL , zarówno z pilota jak i z klawiatury funkcje są wyświetlane i przełanczają się , po podaniu sygnalu przez EURO jest wszystko OK.
    To jest uszkodzona głowica , układ TDA 5940-2 czy pamięć ?

Znalazłem jeszcze taką sugestię że podłączając do noża 17 układu TDA 5940-2 oscyloskop na wejściu filtru podaję palcem sygnal i zmiany są .
    Chyba układ jest dobry?

proszę o jakis sugestie
  • REKLAMA
  • #2 3667737
    modelmar7
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Zacznij od filtru 38 MHz. Najprostszy choć prymitywny sposób to dotknięcie palcem do wyprowadzeń ww.filtru,oczywiście przy obecności sygnału w.cz z anteny.
  • REKLAMA
  • #3 3667768
    LUCZAK
    Poziom 19  
    Najpierw wymień pamięć lub wsad ,potem TDA5940-2 (miałem to uszkodzenie),a głowica raczej na koniec.
  • REKLAMA
  • #4 3667797
    ballack
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Witam,w tym modelu często leci głowica lub TDA5940.Przyczyna to wyładowanie w.n z trafopowielacza.
  • #5 3668567
    mch
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    modelmar7 napisał:
    Zacznij od filtru 38 MHz. Najprostszy choć prymitywny sposób to dotknięcie palcem do wyprowadzeń ww.filtru,oczywiście przy obecności sygnału w.cz z anteny.

I to jest najlepsza porada. Pewnie wystarczy jak nie masz filtru L102 na wymianę pokręcić lekko rdzeniem.
  • REKLAMA
  • #6 3784314
    kaczorex
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Miałem taki sam przypadek, wszystkie napięcia na tda i głowicy były dobre, sygnał euro też o.k., lecz na antenie no signal, wyciągnołem głowice, przelutowałem ją w środku i wszystko wróciło do normy.Powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ W modelu CURTIS 20M2VT pojawia się problem "NO SIGNAL" po załączeniu, mimo że funkcje z pilota i klawiatury działają, a sygnał z EURO jest poprawny. Dyskusja wskazuje na możliwe uszkodzenia głowicy, układu TDA5940-2 lub pamięci. Zaleca się rozpoczęcie diagnostyki od filtru 38 MHz (L102), który można delikatnie podregulować rdzeniem, co często rozwiązuje problem. W przypadku braku efektu, kolejno wymieniać pamięć lub wsad, następnie układ TDA5940-2, a na końcu głowicę. Uszkodzenia głowicy i TDA5940-2 mogą wynikać z wyładowań wysokiego napięcia w trafopowielaczu. Praktyczne rozwiązanie potwierdzone w dyskusji to przelutowanie głowicy, co przywróciło poprawne działanie odbiornika. Oscyloskop wykazał prawidłową pracę układu TDA5940-2 przy podaniu sygnału na nóżkę 17.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA