logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIONEER A-443 - brak dźwięku poza trybem Source Direct, co sprawdzić?

leszczu 21 Sie 2002 14:53 4911 20
REKLAMA
  • #1 33410
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    mam problemik
    wzmacniacz pracuje tylkow trybie sorce direct ( zapewne nie muszę przypominać co to jest).....pwyłączeniu tego trybu panuje cisza...
    selektor źródeł tradycyjny galwaniczny a nie na scalaku.
    ..od czego zacząć..........wzmacniacz napięciowy? :cry:
  • REKLAMA
  • #2 33439
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Sprawdź czy są jakieś napięcia zasilające przedwzmacniacz, ewentualnie sam przełącznik sorce direct .
  • #3 33497
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Sprawdź czy na tylnej ściance nie ma gniazd do podłączenia equalizera. Jeśli są to oczywiście musisz połączyć OUT z IN.
  • #4 33535
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    ...mógł paść regulator barwy dźwięku...
  • #5 33580
    nico45
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Włącz generator na wejście i oscyloskopem szukaj sygnału od gniazda do przełącznika "source direct"[oczywiście jeżeli napięcie zasilające jest O.K.]
  • #6 33702
    leszczu
    Serwisant RTV
    właśnie ...............sygnał dochodzi tylko do przełącznika sorce direct...na przednim panelu....a w module korekcji ch-ki.....cisza :?
  • #7 33736
    TOMI
    Serwisant RTV
    To może gdzieś jest tam pęknięta płytka, albo oberwane złącze, kabelki. Rozbierz i obejrzyj dokładnie.
  • REKLAMA
  • #8 34024
    leszczu
    Serwisant RTV
    wszystko na płytce jest ok pod względem mechanicznym. ale brak schematu utrudnia sprawę.......
    jeśli chodzi o tylne WE i WY to jest cosik takiego jak LINE (?)....ADAPTOR (?) a do czego? to nie wiem( połączenie na wszelkie kombinacje nie przynosi rezultatu....... :(
    kurcze...........jestem zakręcony totalnie....
    jakie powinno być napięcie zasilania przedwzmacniacza..?
  • #9 34598
    Mirek71
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Ten wzmacniacz sam uzywasz czy jest kogos innego? Pytam zeby weliminowac bledne okablowanie ,bo jesli jest Twoj to masz wszystkie cinch-e jak przed usterka i wiesz jak podlaczyc.Jesli to nie kable,to szukaj w bloku regulacji barwy tonu,wlacz jakas muzyczke i szukaj sluchaweczka gdzie sygnal dociera .W pewnym momencie ucichnie i znajdziesz usterke.Duzo szukania moze byc,ale zdaje mi sie ,ze bedzie to proste
  • #10 34979
    leszczu
    Serwisant RTV
    hello. :)
    udało mi się uzyskać sygnałna wyjściu- elektrolit w przedwzmacniaczu ( bez trybu source direct) .....ALE!..
    pojawia się po około 30 sek. stopniowo z trzasków....jest ochrypły...i wreszcie się krystalizuje......- czyżby jakiś tranzystorek za wolno przechodził w stan przewodzenia....jakiś dryf punktu pracy czy co???
    ponadto...jak wyłączę SUBSONIC-- to znowu nic nie ma!działa tylko balans...... :?
  • #11 35048
    leszczu
    Serwisant RTV
    ............zapomniałem dodać, że jak przyłożę palucha w okolicę tranzystorów wejściowych (polówki) to dźwięk szybciej się poprawia 8O
    PS. powiedzcie mi proszę jak PRAKTYCZNIE sprawdzić tranzystorki polowe???
  • #12 35069
    TOMI
    Serwisant RTV
    Jeżeli to był elektrolit w zasilaniu któregoś stopnia , to sprawdź jeszcze rezystor do zasilania.
  • #13 36115
    leszczu
    Serwisant RTV
    witam
    zdobyłem schemat wzmaka.....i na wstępie okazało się że jest walnięty tranzystor Q 501....2SC2705.. (zwarcie E-B)odpowiedzialny za dostarczenie napięcia - 16,7V do scalaczków bloku korekcji ch-ki.
    poszukiwania w toku... :lol:
    pozdrawiam
  • #14 38022
    leszczu
    Serwisant RTV
    witam
    wzmacniacz działa jak należy uskodzenie zakończyło się tylko na tym tranzystorze :lol:
    :wink:
    pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • #15 467601
    Sylvus
    Poziom 11  
    Ja mam taki wzmacniacz, tylko jest uwalonu jeden kanał.
    Niestety nie mogę odczytać wartości R308 (została tylko czarna dziura).
    Jeśli skombinowałeś szanowny Leszczu schemat to podeślij mi go, lub zerknij na w/w R308.
    Choć schemat byłby mi bardziej pomocny, bo zniszczenia są tutaj ogromne. Pozdrawiam.
  • #16 468218
    leszczu
    Serwisant RTV
    dopiero po 17 stycznia bede mogl :(
  • #17 470645
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 569880
    havir
    Poziom 2  
    Leszczu, poratuj mnie w schemat a-443 bo stoje z naprawa juz blisko rok moge na wymiane zaoferowac inne BŁAGAM!!! :cry:
  • #19 1707256
    kurak18
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    mam pytanko ile moze kosztowac przedwzmacniqacz do tego modelu i do modelu o klase nizszego bo koles chcemi sprzedac ale cos jedna koncowka jet jakby slabsza mowi ze cos jest wymieniane lae nie na firmowe czesci i dlatego tak gra da sie to naprawic abuy byla pelna moc wzmachora??
  • REKLAMA
  • #20 2795199
    altronic
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    koledzy macie może schemat do pioneera A-443 ?????????
  • #21 3356236
    clickmen
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    równiez byłym zainteresowany schematem wzmacinacza Pioneer a 443.. dostałem takowy z widocznym brakiem dwóch największych kondensatorów...oraz prosba/pytanie... Jak sprawdzic czy końcówki mocy nie sa uszkodzone??

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Pioneer A-443 działa tylko w trybie Source Direct, poza którym nie ma dźwięku. Problem może dotyczyć zasilania przedwzmacniacza, uszkodzonego przełącznika Source Direct, regulatora barwy dźwięku lub pęknięć na płytce drukowanej. Sugerowano sprawdzenie napięć zasilających, połączeń gniazd equalizera oraz sygnału za pomocą generatora i oscyloskopu. Po uzyskaniu schematu okazało się, że uszkodzony jest tranzystor Q501 (2SC2705) odpowiedzialny za dostarczanie napięcia -16,7 V do układów korekcji barwy dźwięku. Po wymianie tranzystora wzmacniacz działa poprawnie. Dodatkowo pojawiły się problemy z elektrolitem w przedwzmacniaczu, trzaskami i opóźnionym pojawianiem się dźwięku, co mogło wskazywać na dryf punktu pracy tranzystorów polowych. Wskazano też na konieczność sprawdzenia rezystorów zasilających. W dyskusji pojawiły się prośby o schematy oraz pytania o sprawdzanie końcówek mocy i ceny przedwzmacniaczy do tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA