logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Siemens STARTER jest przydatny do nauki programowania falowników?

numerek12 12 Mar 2007 19:21 7451 4
  • #1 3671476
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    witam brać automatyków :)
    jako że zafascynował mnie świat automatyki uczę się róznych urządzeń a to Logo a to znów programowanie falowników .........
    no i mam pytanie
    jest na stronach siemensa program STARTER do
    Cytat:
    Jest to program służący do łatwego i szybkiego uruchamiania przekształtników częstotliwości z rodziny MICROMASTER 4

no więc pytanie czy ten program jest coś wart dla nauki dla zupełnego laika ?
    nie mam zielonego pojęcia o falownikach (narazie) a chciałbym się nauczyć je programować
    mam panel BOP instrukcję i zabieram się za czytanie ale czy ten program pomoże mi co nieco zrozumieć czy to taki gadżet .....,
    pobierać ponad 500 Mb po to by stwierdzić że z panelu lepiej i szybciej programować to nie bardzo mi się chce

dla jasności nie mam kabla i chyba nie bedę miał chodzi tylko o naukę
  • #2 3674546
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Zależy co kto lubi. Wielu producentów falowników oferuje soft na PC do swoich użądzeń. Konfigurowałem kiedyć Danfoss-y z komputera, ale to raczej dla zabawy, niż z jakichś praktycznych względów. Z panela mogłem zrobić dokładnie to samo, powiem nawet, że lepiej mi szło. Jak pół fabryki masz na falownikach jednego producenta, to można pokusić się o soft. W przypadku awarii napędu nie musisz walczyć z konfiguracją nowego urządzenia ponownie, tylko wgrywasz parametry z PC i po sprawie.

W jakiś 95% aplikacji użytkownicy falownika używają wyłącznie do regulacji prędkości obrotowej silnika, więc potrzebują wklepać tylko kilka parametrów. :-) Do tego PC jest potrzebny jak dziura w moście. :-)

Jak masz dojście do jakiegoś falownika, to chcąc dowiedzieć się o napędach więcej po prostu pokręć silnikiem w prawo, w lewo, szybciej, wolniej, z zadaną prędkością, kilkoma zadanymi prędkościami, zatrzymuj po rampie, wybiegiem, hamuj DC, reguluj moment, ograniczaj moment, podbijaj moment, zmień charakterystykę obciążenia, postaw PID-a, pobaw się Profibus-em, Modbus-em - można zrobić kupę fajnych rzeczy. ;-) Tylko do tych dwóch ostatnich potrzebujesz PC.

Jeszcze jedna dygresja - każdy falownik ma inne menu, sposób programowania... Co moim zdani8em warto wiedzieć, to znaczenie konkretnych parametrów - jak je wpisać mówi DTR.

pzdr
  • #3 5996280
    elektrocyber
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Mi program STARTER przydał sie kilka razyd o szybkiego wgrywania parametrów do wielu takich samych falowników. Także funkcja tworzenia wykresów i samoczynnego załączania zapisu na dysku od np. częstotliwości 3Hz zaczyna zapisywać przez określony czas (zakładasz taka pułapkę). Wyskakiwał jakis błąd przy starcie silnika a ciebie nie było przy tym. Ale oglądasz wykresy prądu, momentu, napięcia pośredniego i diagnozujesz.
  • #4 5996453
    maka_php
    Poziom 11  
    To jest czasami bardzo dobra sprawa gdy potrzebujesz szybkiej parametryzacji falownika czy silniczka. Ja mogę powiedzieć że ten soft kilka razy mi głowe uratował.
  • #5 6006908
    robsontronik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    W dużym zakładzie przemysłowym gdy jest produkcja ciągła oraz wiele falowników posiadanie softu jest wygodne a nawet niezbędne. Przykład uszkodził się falownik i trzeba wymienić go na nowy z magazynu. Wklepywanie parametrów nawet kilkudziesięciu z panelu jest czasochłonne a nad tobą stoi szef produkcji i pyta kiedy maszyna zacznie wreszcie pracować. Podłączenie kompa i wgranie parametrów to tylko chwila i maszyna dalej pracuje. Również gdy na stole testowym parametryzujesz (w tak zwanym między czasie) nowy falownik to przeglądanie i ustawianie parametrów w kompie jest bardziej czytelne. Taka jest moja subiektywna opinia. A co do "startera" to ma naprawdę duże możliwosci, jego ograniczona wersja to "drive monitor"
    Pozdrawiam
REKLAMA