logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie. Na wzmacniaczach i głośnikach jest buczenie.

pawmik12 12 Mar 2007 23:33 1802 4
REKLAMA
  • #1 3672800
    pawmik12
    Poziom 1  
    Witam
    Jestem w posiadaniu kolumn głośnikowych, a także wzmacniaczy mocy ADS LX2000 i SILTON 4x400. Mam mały problem ponieważ gdy sprzęt podłącze do sieci 230V i ustawie odpowiednie wartości na wzmacniaczach w głośnikach pojawia się delikatne "buczenie". Czy może ktoś wie czym jest to spowodowane i jak to można wyeliminować?? Będę wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3672941
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3673360
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Może stykają Ci się obudowy? Spróbuj jedno uziemienie ze wzmacniacza odłączyć, a połączyć ze sobą obudowy. Nowsze ADS mają przełacznik Linked/Grounded.
    Sprawdź wzmacniacze ustawione solo. Najpierw jeden potem drugi, czy buczą.

ja miałem tak, gdy podłączałem multiefekt Behringera i pętla robiła się przez uziemienie w kontaktach + linki sygnałowe masy po odłączeniu uziemienia w Behringerze buczenie znikło.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 3673993
    heavy
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Tremolo napisał:

ja miałem tak, gdy podłączałem multiefekt Behringera i pętla robiła się przez uziemienie w kontaktach + linki sygnałowe masy po odłączeniu uziemienia w Behringerze buczenie znikło.

U mnie też występuje podobne zjawisko - chociaż o dziwo nie słychać tego w głośnikach a w nagraniu na kompie. Po podłączeniu miksera Behringer do kontaktu bez uziemienia jest w porządku.
  • #5 3676480
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    U mnie podobnie - czyli cuda :D Po kilku experymentach stwierdziłem że mój zestawik najlepiej gra bez uziemienia czegokolwiek, a jeśli coś buczy to przełączenie ground/lift na końcówkach uspokaja system odrazu. Oczywiście na estradzie protestowali wszyscy basiści że ich piecyki będa buczały bez "bolca" ale do tej pory na kilkanaście przetestowanych tylko jeden piec nie dał się przekonać że bez uziemienia też zagra :)
REKLAMA