logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel 99 - Jak stworzyć ścieżkę ekranującą na PCB dla układów w.cz?

diodak_ 13 Mar 2007 08:53 1548 7
REKLAMA
  • #1 3673277
    diodak_
    Poziom 15  
    Witam,
    Mam pytanie czy w Protelu 99 jest mozliwość "wylania" ścieżki ekranującej połączonej z minusem. Układ miałby pracować na w.cz i potrzebne jest dobre ekranowanie najlepiej wokół całego pcb. Wiem , że w wersji2004 jest takie coś jak Polygon ale nie wiem czy występuje w wersji99.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 3675534
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    We wszystkich wersjach protela jest polygon.
  • REKLAMA
  • #3 3678181
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Ta funkcja nazywa sie polygon. Najprościej jak sie da: Włącz, jeżeli nie masz pasek narzędziowy Placement tools. Aby to zrobic wybierz VIEW-TOOLBARS-PLACEMENT TOOLS. Jak juz pojawi się ten pasek to wciśnij obok zółtego prostokącika na tym pasku drugi ale niepełny prostokącik z wyciętym fragmentem (wygląda jak litera L ale w drugą stronę). Wyłuszczyłem na chłopski rozum. A teraz troche bardziej profesjonalnie: jeżeli szukasz jakąś funkcję na paskach narzędziowych po prostu zatrzymaj kursor myszki na ikonce, nic nie wciskaj i poczekaj, aż pojawi się nazwa funkcji. Ta funkcja ma nazwe w dymku podpowiedzi PLACEPOLYGONPLANE. Zakladam, że z tym już sobie poradziłeś: teraz po wciśnięciu tej funkcji pojawi się okno z opcjami, opisze te najważniejsze: NET OPTIONS - Connect to net- oznacza, do której sieci ma zostać podłaczony polygon. Domyślnie w okienku zobaczysz NO NET, wciśnij strzałkę i wybierz w twoim przypadku GND. Poniżej bardzo ważna funkcja: LAYER, wybierz warstwe, na której ma być położony polygon. Będzie to najprawdopodobniej BOTTOM LAYER, ewentualnie TOP LAYER. Mniej ważne funkcje to HATCHiNG STYLE- styl wypełnienia liniam: skośne, pionowe, kratka, itd. Proponuje "pobawic" się pozostałymi funkcjami. Gdybym chciał opisać wszystkie opcje napisałbym niezłe wypracowanie. Dodam, że oprócz okna, które opisałem w menu DESIGN - RULES znajdziesz opcje konfigurujące polygony, tzn. sa to reguły, których Protel będzie się trzymał przy samodzielnym projektowaniu a przy ręcznym będzie sygnalizował przekroczenie reguł projektowych. Znajdziesz w tych regułach opcje odległości polygina od innych ścieżek, punktów i przelotek, itp.
  • REKLAMA
  • #4 3679325
    diodak_
    Poziom 15  
    Witam,
    Dzieki za pomoc,
    Niestety nie widze stylu wypelnienia calkowitego(zeby nie bylo kratki tylko pelne wylanie sciezki), czy znasz jakies sposoby na to.
    W DXP 2004 jest taka mozliwosc a tu tego nie widze.
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #5 3679627
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    Grid SIze <= Track Width
  • #6 3679914
    diodak_
    Poziom 15  
    OK, Dzieki za pomoc
    Pozdr.
  • #7 5593901
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Sory, że odgrzewam, ale dokładnie o to chodzi. Jak polyglon połączyyć z masą? trzeba jakoś ustawić NET? Ale jak Ja rysuję sciezki recznie i jak teraz ustawić ze ta sciezka to jest gnd?? Obecnie jak robie to polyglon owszem pokrywa powierzchnię - ale nie ekranuje bo niejest polączony z masą.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
  • #8 5594150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Protel 99 dostępna jest funkcja polygon, która umożliwia tworzenie ścieżek ekranujących na PCB, połączonych z masą (GND). Polygon można aktywować poprzez pasek narzędzi Placement Tools, wybierając ikonę PLACEPOLYGONPLANE. W oknie opcji należy ustawić połączenie z odpowiednią siecią (np. GND) oraz wybrać warstwę, na której polygon ma być umieszczony. W Protel 99 nie ma jednak możliwości pełnego wylania polygonu bez wzoru kratki, co jest dostępne w nowszej wersji DXP 2004. Aby polygon był skutecznie połączony z masą, należy przypisać mu ten sam net co ścieżkom masy. Przy ręcznym rysowaniu ścieżek należy również ustawić ich net na GND, aby połączenie było poprawne. Dodatkowo, dla poprawnego wylania polygonu, zaleca się ustawienie rozmiaru siatki (Grid Size) mniejszego lub równego szerokości ścieżki (Track Width).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA