logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98 po zainstalowaniu wyłącza, tryb awaryjny działa

Jogurcik_14 13 Mar 2007 14:51 2608 8
REKLAMA
  • #1 3674122
    Jogurcik_14
    Poziom 10  
    Witam mam problem od kilku dni z windowsem 98 wlasciwie to nie wiem jak z nim sobie poradzic. Gdy instaluję windowsa 98 i w momencie uruchamianai wyłącza mi sie monitor i zaczynaja kontrolki wariowac. Jednak gdy włączam go w trybie awaryjnym nie ma żadnego problemu. Prosze o opinie co w takiej sprawie mam wykonać. Myslałem, że to wina dysku ale podlączylem inny i i zainstalowalem i występuje to samo.
  • REKLAMA
  • #2 3674208
    garden2k
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja bym sprawdzil kartę graficzną i RAM jeśli to możliwe a czy np. win xp instaluje sie dobrze?
  • REKLAMA
  • #3 3674813
    pasta85
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Odinstaluj po kolei wszystkie sterowniki od kart rozszerzen, za kazdym razem sprawdzaj czy uruchomi sie win normalnie, wkoncu dojdziesz co to za czesc.
  • REKLAMA
  • #4 3674859
    Jogurcik_14
    Poziom 10  
    Tylko cały w tym sens, że ja nie mogę wejść do tego windowsa i odinstalowć bo automatycznie mi się wyłancza a w dodatku działa tylko tryb awaryjny. Nie wiem czemu tak się dzieję.
  • REKLAMA
  • #5 3674873
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Przy starcie wybierz F8 i uruchamianie selektywne,wtedy mozesz pominąć poszczególne sterowniki.
  • Pomocny post
    #6 3674916
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 100
    Masz kartę nVidia z sterownikami od nVidii? Problemem mogą być one (sterowniki bądź sama karta).
  • #7 3675407
    Jogurcik_14
    Poziom 10  
    Właśnie nie wiem czy to jest wina kart graficznej, gdyż nawet w momencie gdy zainstluje windowsa 98 i przy pierwszym uruchomieniu zaczyna migać monitor tak jak wyżej to opisywałem.
  • #8 3675658
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    1. Jaki monitor?
    2. Jaka karta graficzna?
    3. Czy monitor jest sprawny (praca z innym komputerem)?
    4. Co to znaczy "kontrolki wariują"?
    5. Jakie sterowniki zostały zainstalowane?
    6. Czy Windows z domyślnymi sterownikami zachowywał się tak samo?
  • #9 3675743
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy systemu Windows 98, który po instalacji podczas normalnego uruchamiania powoduje miganie monitora i nieprawidłowe działanie kontrolek, natomiast tryb awaryjny działa poprawnie. Próba wymiany dysku twardego nie rozwiązała problemu. Sugerowane przyczyny to uszkodzona karta graficzna lub niekompatybilne sterowniki, zwłaszcza sterowniki nVidia. Zalecane jest sprawdzenie karty graficznej i pamięci RAM, a także uruchomienie systemu w trybie selektywnego startu (klawisz F8) w celu wykluczenia problematycznych sterowników. Wskazano również na możliwość problemów z monitorem, zwłaszcza jeśli jest starszy i nie obsługuje ustawionej rozdzielczości lub częstotliwości odświeżania. Test pamięci RAM (memtest) oraz weryfikacja działania monitora na innym komputerze mogą pomóc w diagnozie. Problem może wynikać z konfliktu sterowników lub sprzętu, a system powinien działać poprawnie z domyślnymi sterownikami przed instalacją zewnętrznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA