logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka LaserJet 4 - nakładanie druku przy drukowaniu wielu stron

oles11 13 Mar 2007 17:00 1860 6
REKLAMA
  • #1 3674509
    oles11
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    mój problem jest taki ,kupiłem drukarkę laserjet 4 zainstalowałem sterownik ze strony producenta .Drukarka drukuje po wpisaniu pojedynczej strony prawidłowo ale jeśli zaznaczę drukuj wszystko ,drukarka nakłada druk na jedną stronę i wyrzuca jedną kartkę jaka przyczyna
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3674592
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    na czym tak świruje - na pdf czy na zwykłym tekście :?:
  • REKLAMA
  • #3 3676270
    oles11
    Poziom 11  
    Prubowałem na zwykłym tekśćie, np.tekst składający się z trzech stron drukuje na jednej stronie kartki ,może to przyczyna sterownika jest niby uniwersalny pod laserje 4,5,6
    pozdrawiam
  • #4 3676311
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Zainstaluj ghostscript + GSView (darmowy) i spróbuj spod niego wydrukować jakiegoś PDFa.
    W dialogu wydruku wybierz Print Method -> Ghostscript Device, kliknij na przycisk obok i wybierz ljet4. Ghostscript ma własny sterownik.
    Jeżeli wydrukuje nieprawidłowo, to problem z drukarką i to raczej poważny - coś nie tak z oprogramowaniem (w drukarce), prawdopodobnie "olewa" instrukcję końca strony, ewentualnie nie wysyła jej sterownik. Moduł PostScriptu masz zainstalowany? Tam też może siedzieć przyczyna, jeżeli tak, to spróbuj bez niego coś wydrukować.

Próbowałeś używać sterowników windowsowych?
    Też kiedyś próbowałem tych z HP i takiego problemu nie miałem, sterownik z HP odinstalowałem, żadnych rewelacji tam nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #5 3678304
    oles11
    Poziom 11  
    witam zrobiłem według zalecen zainstalowałem ghostcript z nakładką gsview i dalej tłucze wszystko na jednej stronie na czystych windowsowych to samo dzięki za zainteresowanie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3678472
    princo
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    witam
    Jakiego masz windowsa. Jeżeli XP to ustaw odpowiednio porty w biosie w Integraed Peripherals / Parallel port na EPP/ECP może pomoże
    powodzenia
  • #7 3724810
    oles11
    Poziom 11  
    ppo wielu przejśćiach okazało śię że to była wina oprogramowania w drukarce dzięki za porady

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył drukarki LaserJet 4, która poprawnie drukowała pojedyncze strony, natomiast przy drukowaniu wielu stron nakładała cały tekst na jedną kartkę i wyrzucała tylko jedną stronę. Przyczyną mogły być sterowniki, które były uniwersalne dla serii LaserJet 4, 5, 6, lub oprogramowanie drukarki. Próby drukowania z użyciem różnych sterowników, w tym sterowników Windows oraz alternatywnego oprogramowania Ghostscript z nakładką GSView, nie rozwiązały problemu. Sugerowano także sprawdzenie ustawień portu równoległego w BIOS-ie (EPP/ECP) w systemie Windows XP. Ostatecznie problem okazał się wynikać z oprogramowania wewnętrznego drukarki, które nieprawidłowo obsługiwało instrukcję końca strony, co powodowało nakładanie druku na jedną stronę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA