Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Napęd bramy garażowej EcoStar

gruby181 13 Mar 2007 17:37 31584 21
    gruby181
    Level 11  
    Witam!
    Mam problem z zaprogramowaniem pilota. Do napędu dołączona jest instrukcja, w której programowanie opisane jest w taki sposób:
    1) Krótko nacisnąć przycisk ,,P" - wskaźnik LED miga powoli przez maks. 20 sek (gotowość do programowania)
    2) W czasie tych 20 sek. należy nacisnąć wybrany przycisk nadajnika, który ma zostać zaprogramowany. - Jeśli kod może zostać zaprogramowany, to wskaźnik zacznie migać szybko (przez maks. 15 sek.) Następnie należy zwolnić przycisk nadajnika.
    3) W ciągu tych 15 sek. należy ponownie nacisnąć ten sam przycisk nadajnika. Jeśli odbiornik rozpozna, że jest to ten sam przycisk, to wskaźnik zacznie migać jeszcze szybciej (przez ok. 4 sek.). Następnie należy zwolnić przycisk nadajnika.
    4) Wybrany przycisk został zaprogramowany, jeśli szybko migający wskaźnik zgaśnie. Wskaźnik LED powraca do stanu sprzed programowania.
    5) Należy przetestować działanie. Jeśli urządzenie nie działa, cały proces należy przeprowadzić od nowa.

Po wykonaniu tych czynności pilot nie został zaprogramowany. Podczas prób programowania wskaźnik LED migał całkiem inaczej niż jest to opisane w instrukcji(jakby nie odbierał sygnału z pilota). Proszę napisać jak sobie z tym poradzić
    Pozdrawiam i liczę na pomoc
    VIRUS32
    Level 25  
    Witam. Po pierwsze sprawdzić czy pilot jest dobry czyli nie ma widocznych uszkodzeń i czy nie spadł na ziemie po drugie,proszę spróbować wyłączyć napięcie na ok 20s. i ponownie je załączyć po czym dokonać próby programowania. W punkcie drugim trzeba trzymać wciśnięty przycisk aż dioda led zwiększy częstotliwość migania.
    Yupikayey
    Level 13  
    Mój teściu ma podobny problem, rozkodował pilota i nie może sobie poradzić. Pytanie do autora postu - czy porada poslutkowała?
    grabek_radek
    Level 21  
    witam
    czy moge prosic o instrukcje do tego napedu ??
    rakens
    Level 1  
    Czołem

U mnie przy programowaniu napędu należy postępować w ten sposób
    1. Bardzo krótko nacisnąć przycisk P na napędzie (dosłownie pstryknięcie)
    - gotowość do programowania dioda miga bardzo powoli
    2. Nacisnąć ok 2 - 5 sek. i zwolnić przycisk który chcemy zaprogramować na pilocie
    - dioda miga szybciej
    3. Nacisnąć i trzymać programowany przycisk w pilocie
    - dioda miga bardzo szybko
    4. Dioda kończy migać można zwolnić przycisk
    - napęd zaprogramowany można przetestować

Pozdrawiam

Bartek
    rafalek999
    Level 2  
    Witam, powiem szczeże że najlepiej odpuścić sobie programowanie tego pilota.
    W zestawie jest jeden taki pilot, który przy regularnym urzytkowaniu wystarczy na pół roku. Potem wyłamie się ten przycisk który już na pierwszy rzut oka mozna ocenic jako marny. Przycisk od wielokrotnego wciskania poprostu odpadnie i pozostanie tylko wciskać przycisk na płytce scalonej długopisem. Dokupienie oryginalnego pilota to minimum 100zł. Można jednak od razu dokupić odbiornik z pilotami innej firmy - dostępny na allegro, za około 150zł . Wtedy mamy dwa piloty, które w razie awari lub zgubienia dokupimy za 30zł.
    mikus1982
    User under supervision
    Posiadam takie od dawna - zamienniki.Są ok.
    Marcin_D
    Level 11  
    Ja mam pytanie dotyczące pilota do tych EcoStarów - mam RSE2 i on mi po miesiącu wyżera baterię tak, że nie idzie go użytkować.

Chyba coś jest nie tak, skoro po miesiącu wyczerpuje baterię 3V??

Czy ten pilot jest zmiennokodowy czy stały??

A teraz mam pytanie odnośnie zamienników o których jest mowa wyżej - jakiej firmy można zakupić zestaw żeby dało się to przerobić?

Czy poradzi sobie z tym amator elektronik??
    LiderWE
    Level 13  
    Niestety produkty z supermarketów tak już działają cena nie idzie w parze z jakością, coś za coś :).
    Chociaż jeśli już użytkujesz Ecostara Hormana możesz bez problemu dokupić radio z pilotami innych producentów za mniejszą kwotę niż oryginały i wpiąć je do napędu jeśli masz instrukcję to nie powinno stanowić większego problemu.
    mikus1982
    User under supervision
    Włóż Lamparty np. Radioodbiornik ich jest na 12- 24 V zmienne/ stałe napięcie.
    euelfor
    Level 9  
    Ja mam podobny problem,odbiornik nie reaguje na mojego pilota,chyba go nie widzi !
    mikus1982
    User under supervision
    Sprawdź baterię.
    euelfor
    Level 9  
    Witam,
    mam problem z zamykaniem bramy segmentowej ecostar .
    Brama się zamyka a po domknięciu zaraz otwiera tylko trochę (odbija) pierwszy segment się uchyli i zatrzymuje się.
    Przeważnie musze 3 razy zamykać ,żeby się domkła i tak została.
    Z otwieraniem nie ma problemu,idzie do końca i zatrzymuje się.
    Próbowałem już przesunąc całą szynę ,o jakieś 2cm od bramy ale to nic nie dało.
    bochun0554
    Level 2  
    Witam, odświeżę trochę temat,

Mam takie pytanie, ecostar pracuje z pilotami na 433.92 MHz. Czy po dokupieniu pilota takiego jak np ten: allegro.pl/pilot-2k433-433-92mhz-keeloq-wisniowski-elbram-i3522805520.c Dam rade zaprogramować go do napędu??? Piloty rse2 bo taki jeden posiadam kosztują po 150zł, natomiast keeloq już od 20zł.

Prosiłbym o w miare szybką odpowiedź, mieszkam w Irlandii za dwa tygodnie lece do Polski i w kraju chce dokupić pilota i jest tego typu kwestia, że jak kupie tani i nie dam rady go tutaj zaprogamować, to będę nadal bez pilota.
    stawi449
    Level 11  
    Nie każde piloty mimo tej samej częstotliwości można zaprogramować do napędu ecostar tylko piloty orginały lub zamienniki kompatybilne z ecostar
    bochun0554
    Level 2  
    No to będę chyba skazany na oryginał, nie mam czasu na eksperymenty, dzięki
    tapczan0
    Level 22  
    Dobry wybór,
    póki co nie ma zamienników do EcoStara,
    pozdrawiam
    MarioBernatti
    Level 10  
    Jeśli można odświeże, co by wątku do jednego pytania nie zakładać

Co ponaciskać, aby napęd EcoStara sobie odnowa zaprogramował miejsca otwarcia i zamknięcia ?

Edit: Poradziłem sobie :)
    Na zamkniętej bramie, wyłączyć zasilanie, nacisnąć przycisk na obudowie, podłączyć zasilanie, po ok 5 sek puscić przycisk na kilka sek i znów go nacisnąć. Brama wykona dwa pełne przebiegi i stanie otwarta.
    limbo
    Level 12  
    Witajcie,

mam również naped do bramy garażowej firmy ecostar.
    Mam jeszcze naped do bramy wjazdowej (nie znam firmy nie zagladalem do centralki)
    calosc zamontowana kilka lat temu pod jeden pilot. dzieki czemu otwieralem nim i jedna i druga brame (osobnymi guzikami)
    ostatnio jednak nad moim domem trzasnal piorun. Efekt jest taki ze spalilo mi w domu wszystkie routery, dekodery, kilka zasilaczy.
    A co z brama?
    wszystko dziala z wyjatkiem pilotów.
    sadziłem ze uda mi sie raz jeszcze je zaprogramowac ale jest to nie mozliwe i próba zakodowania konczy sie fiaskiem.
    Dioda miga na ecostar i wyraznie reaguje na wciskanie guzika jednak koncowo to miganie nie potwierdza wlasciwego zakodowania pilota i on nie dziala. Załączanie reczne oczywiscie dziala i wszystko jest tu sprawne.
    Domyslam sie ze uległ uszkodzeniu moduł odbiornika.
    Czy mozna cos z tym zrobic? gdzie szukać pomocy?
    bede wdzieczny za kazdą pomoc.

dziekuje