logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie preparaty ułatwiają montaż SMD? Pasty, topniki, cyna w kulkach?

prokopcio 13 Mar 2007 21:38 3440 2
  • #1 3675766
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    Witam...
    Raczej zlecam wykonywanie obwodów komuś, ale często muszę wykonać prototypy sam - no i robię :-). z płytkami niemam problemu - używam Positiv'a 20 i jakość jest super a montaż smd to tragedia. Używam pistoletowej lutownicy z grotem własnego patentu ;-) , dużo kalafoni i cinkiej cyny jakoś idzie i działa ale... gdzieś w internecie widziałem stronkę jak gościu posmarował punkty lutownicze pastą przykleił do niej elementy, potem piekarnik i wszystko się pięknie polutowało... Stronka nie polska więc nie poczytałem i mogę się mylić co do istnienia takiej "magicznej pasty" ale z chęcią wysłucham jakiegoś skrótowego opisu które preparaty do czego służą przy montażu smd... chodzi mi o pasty, topniki, coś słyszałem o cynie w kulkach itp... wszystko co może ułatwić życie przy montażu smd... mam stację ale wolę pistoletówkę ;-)[/code]
  • #2 3676245
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    ta pasta to po prostu pasta lutownicza-ale nie mylic jej z kalafonia, to jest po prostu bardzo drobno zmielona cyna, wraz z topnikiem ktora w odpowiedniej temperaturze(moze byc piekarnik...) topi sie i zalutowuje elementy. Przewaznioe naklada sie ja na plyty przez specjalna matryce-nie slyszalem zeby recznie ja nakladac... Nie wiem czy mozna ja gdzies dostac w detalu a nawet jesli to jest droga...
  • #3 3676706
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    :arrow: prokopcio
    Zgodnie z regulaminem użytkownik, przed założeniem nowego tematu, ma obowiązek zapoznać się z tematami znajdującymi się już na forum. Na temat sposobów lutowania elementów SMD napisano wiele, wystarczy zadac sobie trochę trudu i poszukać. Proszę mnie nie zmuszać do sięgnięcia do regulaminowych sankcji.
REKLAMA