logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usprawnić montaż SMD? Sprzęt i techniki dla większych ilości płytek

prokopcio 10 Kwi 2008 10:44 3420 8
  • #1 5014154
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    Witam.
    Coraz częściej przychodzi mi montować coraz większe ilości płytek i zaczyna mnie to już męczyć chodzi powiedzmy o jednorazowy montaż kilkunastu płytek po kilkadziesiąt elementów. Puki co układam elementy pincetą i stacją lutowniczą i cyną przylutowuję po jednym pinie/ 2 dla większych układów i po ułożeniu wszystkich elementów jadę seryjnie pozostałe pady. jak mam większe ilości (w setkach) to zlecam zawsze komuś do polutowania. Jakie macie sposoby na sprawny montaż większych ilości płytek - powiedzmy 100-200? Jaki sprzęt pomoże przy montażu (co kupić ?).

Dodano po 28 [minuty]:

chodzi mi o drobne elementy rc bo z wielonóżkowymi to idzie jak burza - radzę sobie tak jak ten gościu:
    http://www.youtube.com/watch?v=wQXhny3R7lk&feature=related

Muszę spróbować w pionie płytkę zamontować jak on może będzie wygodniej. jak najłatwiej ją tak zamontować ? Ja lutuje w poziomie. Najgorsza ta drobnica r c i tranzystorki
  • Pomocny post
    #2 5014771
    globus
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    Witam, 100-200 płytek to oddał bym do firmy montującej
    Ale wg. mnie to pomysł z uzywaniem cynu jest cłabo trafiony, polecam Ci użycie pasty, nawet jezeli będziesz ja rozpuszczał zwykłą stacją, choć o wiele lepsze efekty uzyskasz "dmuchawką". Ja zazwyczaj nanosiłem na większą cześć płytki pastę dozownikiem pneumatycznym, bądz wyciskajac ręcznie w warunkach domowych, przy małych powierzchniach nanosisz ja na całą płytkę, jezeli płytki sa rozległe to część wg własnego uznania tak abyś był w stanie połozyć na nią elementy zanim za bardzo pasta przeschnie. A potem to juz podgrzanie pasty, ewentualne poprawienie ułożenia elementów, usunięcie zwarć i gotowe. Przy odrobinie wprawy przy ręcznym nakładaniu pasty osiagniesz piękne spoiny.
    Dla osiagnięcia większej szybkości możesz spróbować zamówic sobie lub wykonać domowymi sposobami sita do napładania pasty.
    By ułatwić rozkładanie elementów na etapie projektowania powinieneś odpowiedio rozkładać elementy, jezeli jest to mozliwe to je grupować ,ale wiadomo, to wszystko zalezy od urządzenia itd.
    Wracajac do Twego zapytania, drobne elementy RC "domowym sposobem "to tylko pasta, "rozsypujesz" z taśmy wartość która Cię interesuje, stawiasz wszędzie gdzie jest wymagana, te które zostaną zabierasz bądz w śmietnik tak ja czesto robię, bierzesz kolejną wartość czynności powtarzasz, na koniec tylko podgrzanie całości, jak będzeisz miał wszystko zabierz sie za wielonóżkowce.
    Ciekawe co na to inni.
    Pozdrawiam
  • #3 5016270
    prokopcio
    Poziom 29  
    no właśnie ciekawe jak się sprawuje naniesienie pasty która od razu wstępnie "przyklei" elementy a całość do piekarnika np.
  • #4 5017341
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam , skuteczną metodą w przypadku płytek z soldermaską jest pocynowanie punktów lutowniczych i posmarowanie potem topnikiem , elementy nakładamy piencetą i podgrzewamy hot-airem lub lutownicą tzw termopiencetą -czyli lutownica z dwoma grotami w formie piencety , podgrzewa oba punkty lutownicze , bardzo fajna sprawa przy demontażu , ale do montowania też się nadaje . Ewentualnie można punkty lutownicze smarować pastą cynową i kłaść elementy podgrzewając hot-airem, ale pasty cynowe są dość drogie ,więc taniej jest wykorzystywać zwykłą cynę i dodatkowo topnik . Jeżeli mamy soldermaskę z opisami elementów np R1, R2 lub np.10k, 20k to elementy dzielimy sobie na grupy -ja mam płaskie plastikowe pudełko z przegródkami i każdą przegródkę opisuję (taka naklejka cena) np R1 lub 10k zależy jak mam opisaną płytkę , lub jeżeli płytka nie ma opisu to obok pudełka mam wzór płytki na papierze i na niej zaznaczam co gdzie ma być i odpowiednie elementy wybieram z pudełka , montaż przebiega szybko i sprawnie , po zlutowaniu całości płytka idzie do mycia w izopropanolu i do suszenia .Piencety można kupić bardzo precyzyjne , można nimi łapać nawet najmniejsze elementy , nie znalazłem jeszcze metody na fakt że elementy po wysypaniu z blistra odwracają się napisem do dołu i przed wlutowaniem trzeba go obrócić .Chyba że ktoś ma patent jak prosto z blistra lutować ? coś jakby lutownica automat ? , zakładamy na lutownicę daną wartość elementu i po przylutowaniu blister przesówa się na kolejną pozycję .
  • #6 5017478
    prokopcio
    Poziom 29  
    myślę, że z automatem to może nie być tak prosto. Chyba lepiej mieć zamiast pincety chwytak podciśnieniowy i pobierać nim bezpośrednio z ułożonych i odpakowanych odcinków taśmy. też mnie denerwuje to obracanie elementów. już niezły byłby patent choćby wysypania elementów tak, żeby się nie odwracały :-). Cena pasty mnie nie przeraża, ale nie jestem pewien czy za jej pomocą będzie lepiej się lutowało. Scalaki i tak będę lutował jak na w/w filmiku. A czy lutujecie "w pionie" jak ne tym filmiku? jakie to daje korzyści. Do mojej stacji mogę dość tanio dokupić termo-pincetę ale nie wydaje mi się, że ona to się tylko do wylutu dobrze sprawuje.
  • #7 5419610
    serwisrtvagd1
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    myślę że ręczny system do montażu komponentów rozwiązałby problem.......
  • #8 5419771
    prokopcio
    Poziom 29  
    ale napisałbyś coś więcej o tym "systemie" jakiś link / cenę itp.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem efektywnego montażu SMD przy większych seriach płytek (100-200 sztuk) zawierających drobne elementy rezystorowe i tranzystory. Zalecane jest stosowanie pasty lutowniczej zamiast tradycyjnego cynowania punktów lutowniczych, co umożliwia szybsze i bardziej precyzyjne mocowanie elementów. Nakładanie pasty można usprawnić za pomocą dozowników pneumatycznych lub własnoręcznie, a także stosując sita do precyzyjnego nanoszenia pasty. Po ułożeniu elementów montaż można zakończyć podgrzewaniem w piekarniku lub za pomocą dmuchawki hot-air. Wskazano również na użycie termopincety (lutownicy z dwoma grotami w formie pęsety) do podgrzewania i lutowania elementów, co przyspiesza proces i ułatwia demontaż. Organizacja elementów w opisanych pudełkach z przegródkami oraz grupowanie według oznaczeń na płytce znacząco usprawnia montaż. W kwestii automatyzacji montażu zasugerowano użycie chwytaków podciśnieniowych do pobierania elementów z taśm, co eliminuje problem obracania się elementów podczas chwytania pincetą. Na koniec podano przykłady firm oferujących ręczne systemy montażowe i manipulatory, takie jak Mechatronika i Renex, które mogą być pomocne przy większych seriach produkcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA