logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lincoln - brak odbioru po wymontowaniu końcówki MRF477, co zrobić?

hoolek 15 Mar 2007 09:59 1446 6
REKLAMA
  • #1 3680086
    hoolek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Na wstępie mówię że szukałem i nic konretnego nie znalazłem.
    Problem : Lincoln z wymontowaną konóćwką MRF477, działał normalnie (bez koncówki odbiór był) i nagle po naciskaniu nosnej (niechcący)przestał odbierać , co mogło się stać, czy wymiana samego MRF pomoże ? spotkał się ktoś z czymś takim.w czym twki problem
    pomóżcie proszę
  • REKLAMA
  • #2 3680254
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    witam
    odbiór od nadawania nie jest zależny i odwrotnie
    od naciskania nośnej na pewno nie zepsujesz odbiornika
    pzdr
  • REKLAMA
  • #3 3680934
    hoolek
    Poziom 2  
    ale niestety tak sie stalo, radio bylo bez koncowki i dzialalo, niestety niechcacy kilka razy wcisnalem nadawanie i po wylaczeniu i wlaczeniu przestalo odbierac pozatym wszystko inne dziala
  • #4 3686665
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    witam
    tak na początek posprawdzaj czy niema przerw na płycie posprawdzaj stabilizatory i jak jest pod nimi klej o kolorze ciemno brązowym usuń go
    podaj więcej szczegółów
    pzdr
  • REKLAMA
  • #5 3687085
    161ed1
    Poziom 11  
    Sprawdź diody D101,D102,D126,D127. Następnie tranzystor Q101.
    Pzdr.
  • #6 3689227
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Co to znaczy niema odbioru?Czy wogole wzmacniacz m.cz pracuje?Jaka jest roznica jak przelaczysz na FM - dlaje nic nieszumi?Najprosciej sprawdz czy dziala koncowka mocy m.cz - toru rx - dotykajac paluchem na wejscie lub ardziej profesjonalnie podajac np sygnal 1khz na wejscie - i sprawdz czy slychac cos w glosniku.Jezeli nie to sprawdzasz wzmacniacz,zasilanie wzmacniacza itd.Jezeli sygnal bedzie to cofasz sie do tylu i szukasz dalej.Przy nastepnych eksperymentach z naciskaniem nosnej bez koncowki mocy - lepiej wyciagnij mala poduzna plytke pokryta miedzia ktora daje zasilanie na koncowke i driver.Pozdrawiam Arek
  • REKLAMA
  • #7 3698788
    hoolek
    Poziom 2  
    radio szumi ale nic nie odbiera na wskazniku nic nie pokazuje , po rpzelaczeniu na FM szumi glosniej standardowo jak w FM. nei wiem co mu, dam Wam znac bo oddalem do serwisu i zobaczymy co to, ja juz nie mam sil

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy radia marki Lincoln, które po wymontowaniu końcówki mocy MRF477 działało poprawnie, jednak po kilkukrotnym niezamierzonym naciśnięciu przycisku nadawania przestało odbierać sygnał. Radio szumi, ale na wskaźniku odbioru nie pojawia się sygnał, a po przełączeniu na FM szum jest głośniejszy. Odbiór i nadawanie są niezależne, a samo naciskanie nośnej nie powinno uszkodzić odbiornika. Zalecane jest sprawdzenie ciągłości ścieżek na płycie, stabilizatorów napięcia oraz usunięcie ciemno-brązowego kleju pod nimi, jeśli występuje. Należy również zweryfikować diody D101, D102, D126, D127 oraz tranzystor Q101. Wskazane jest sprawdzenie działania wzmacniacza m.cz. poprzez podanie sygnału testowego (np. 1 kHz) na wejście i ocenę obecności dźwięku w głośniku. W przypadku dalszych testów z naciskaniem nośnej bez końcówki mocy sugeruje się odłączenie małej płytki zasilającej końcówkę i driver. Autor oddał urządzenie do serwisu w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA