logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PA5510 B421 – zawieszanie się pralki, test 5%, miganie lampki GOTOWA

adamwil 15 Mar 2007 21:05 3490 9
REKLAMA
  • #1 3682263
    adamwil
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Moja pralka Amica PA5510B421 od pewnego czasu wadliwie pracuje na prawie wszystkich programach z wyjątkiem 1-szego i wirówki.Zawiesza sie i trzeba zakończyć pranie na 1.W uzupełnieniu dodam że opisywany przez Państwa zawór przesterowania działa,pompa też.Wykonałem w/g Państwa opisu "Test 5%" i oto co otrzymałem w jego wyniku - do programu 7 włącznie ok . Od 6 do 1 ( lampka "GOTOWA" 10 szybkich mrugnięć - lampka "PRACUJE" brak świecenia - lampka"KONIEC"świecenie ciągłe ) dodam że miganie lampki "GOTOWA"następuje z coraz większym opóznieniem w miare zbliżania się do 1. Uprzejmie proszę Państwa o wskazanie usterki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3682538
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3682700
    adamwil
    Poziom 11  
    Dzięki za podjęcie tematu .Przez zawieszenie rozumię ze praka po prostu staje i tyle , lampka "GOTOWA" przez pewien czas migała , od pewnego czasu nie świeci żadna po zawieszeniu.
  • Pomocny post
    #4 3682852
    KOALA 58
    Poziom 18  
    Ocena: 107
    a na wszystkich programach przełącza się w gotowa ?
    jak nie do poprawy styki włącznika głównego . pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 3683217
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Do naprawy wył gł. jak napisał poprzednik oraz sprężyny wybieraka należy dogiąć.Powodzenia.
  • #6 3696857
    adamwil
    Poziom 11  
    Po wykonaniu naprawy wył. i dogięciu styków wybieraka żona wykonała próby,na większości programów z wynikiem pozytywnym. Niestety nie działa na 6 tj. wełna 30°,lampka "GOTOWA" się świeci natomiast niema reakcji na "START".Ponownie wykonałem test 5% i wynik dokładnie taki sam j/w.opisałem na początku tematu pomimo że na większosci programów pralka tym razem działa prawidłowo.Proszę Państwa o kolejne cenne wskazówki,czy ta stuacja stanowi zagrożenie co do dalszej pracy pralki.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3697695
    marioner
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    sprawdz pola weglowe pod wybierakiem (od strony druku) jest tam miedzina blaszka któraz załącza programy, wyczyść spirytusem (ale nie skrob) sprawdź rezystory wokoło i/lub wymień wyłącznik
  • #8 3697908
    leszkju
    Poziom 17  
    Ocena: 113
    Podociskaj przewody przy module.
  • #9 3700044
    adamwil
    Poziom 11  
    Dzięki marioner i leszkju za pomoc.Podczas naprawy wył. wyczysciłem i sprawdziłem pola weglowe pod wybierakiem,przewody przy module bardzo dokładnie zamontowałem.
  • REKLAMA
  • #10 3700145
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica PA5510B421 wykazywała problemy z zawieszaniem się na większości programów oprócz pierwszego i wirowania. Objawy obejmowały zatrzymanie pracy oraz miganie lampki "GOTOWA" z różnym opóźnieniem, a następnie całkowity brak świecenia po zawieszeniu. Wykonany test 5% wskazywał poprawne działanie do programu 7, natomiast od programu 6 do 1 pojawiały się błędy sygnalizowane miganiem lampki "GOTOWA". Zalecano sprawdzenie i naprawę styków wyłącznika głównego oraz dogięcie sprężyn wybieraka programów. Po tych czynnościach pralka działała poprawnie na większości programów, jednak program 6 (wełna 30°) nie reagował na przycisk "START". Dalsze wskazówki obejmowały czyszczenie pól węglowych pod wybierakiem programów za pomocą spirytusu, kontrolę rezystorów oraz ewentualną wymianę wyłącznika. Również zalecano dokładne podłączenie przewodów przy module sterującym. Ostatecznie wykonano czyszczenie i naprawę wyłącznika sieciowego, co rozwiązało problem i pozwoliło na zamknięcie tematu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA