logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ z BC107 - nieprawidłowe odczyty obrotów silnika, co sprawdzić?

maly1 15 Mar 2007 22:47 984 3
REKLAMA
  • #1 3682659
    maly1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Zbudowalem uklad Układ z BC107 - nieprawidłowe odczyty obrotów silnika, co sprawdzić?.

Niestety procesor wskazuje rozne wartosci (pomijam male wahania).Tranzystor to BC107. Promien z diody na podczerwien przecinany jest przez lopatki wirnika silnika i do oczka trafia jako impulsy "swiatla". Sam juz nie wiem czy oczko sie gubi, a moze tranzystor wprowadza zaklocenia, a moze brakuje mi jakis kondensatorow badz rezystorow.
    Z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3682911
    Elmo_pf
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Mój drogi kolego w całym układzie w stopniu pomiędzy tranzystorem a procesorem powinien sie znaleźć układ który te impulsy uformuje, sam kondensator to za mało, najlepiej podać ten sygnał na bramkę shmitta, a następnie na jakiś uniwibrator który wyrówna długość impulsów dla dowolnej prędkości obrotowej. Możesz do zbudować (uniwibrator) w oparciu o 555 lub 74121.

Powodzenia w pracy.
  • REKLAMA
  • #3 3685422
    maly1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A czy konieczny jest uniwibrator? Procesor zlicza impulsy, a predkosc silnika nie jest bardzo wysoka, tak wiec impulsy chyba trwaja wystarczajaco dlugo by procesor je zauwazyl.
  • #4 3687002
    Elmo_pf
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Procesor na pewno zauważy te impulsy, ale to że są one niejednakowe dajmy na to przy prędkościach wyższych będzie on trwał 10 ms a przy niższych 20, to ma znaczenie.
    Czy twój procesor reaguje na zbocze narastające lub opadające a może na poziom napięcia. Jeśli na poziom napięcia to sam procek ma pewną częstotliwość próbowania i może trafić po kilka razy w tym samym impulsie, a przez to tworzą się błędy.
    Cały czas sprawa polega na tym żeby każdy impuls mia ten sam kształt i długość trwania. Wtedy wystarczy już tylko te impulsy zliczać.
    Powodzenia w pracy.
REKLAMA