logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 1022 - Zacięcia papieru przy kopiowaniu dwustronnym w RADF

paweldrozdz 16 Mar 2007 12:01 1565 6
REKLAMA
  • #1 3683789
    paweldrozdz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, mam problem z kopiowaniem dwustronnym w tej maszynie. Gdy podajnik RADF pobiera kartki, teoretycznie powinien zeskanować ją raz, odwrócić i zeskanowć drugą strone. u mnie niestetety jest tak, że podajnik pobiera papier i odrazu ją wypuszcza z podajnika. Na wyświetlaczu odrazu pojawia sie zaciecie w RADF. Co gorsza zmieniłem podajnik na inny i nadal to samo. Zaczyna mi brakowac pomysłów :/
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3683890
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    sprawdż jak działa spod kodów serwisowych, najprawdopodobniej klei sie bramka w podajniku
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3684120
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    masz po prostu pecha tak jak mówi kolega klei się i to prawdopodobnie w obydwu podajnikach. Nalezy otwozyc podajnik podnieśc do góry tą czarną bramkę i od tyłu gdzie jest taka mała coś jak gąbka zakleić np taśmą klejęcą i będzie pracował prawidłowo
  • #4 3685437
    joel77
    Poziom 14  
    A ja mam taki patent:
    Wyciągnij czarny plastik (ten który się niby przykleja) i spiłuj pilnikiem zadziory, które powstały podczas wytopu tego plastiku. To na tych zadziorach zatrzymuje się plastik. 100 % skuteczności.
  • REKLAMA
  • #5 3686222
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Na początku szła fama, że to smar twardnieje i powoduje blokowanie czarnej tacki.
    Janusz opisuje, że trzeba zakleić tę czarną gąbkę. Ja robię podobnie, tylko że zamiast zaklejać gąbkę, wycinam ten wypust z czarnej tacki, który w tą gąbkę uderza podczas pracy.
    pozdrawiam
  • #6 3686753
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    chyba lepiej jest ją zakleić, gąbka murszeje i to powoduje że zamiast pracować jako element wygłuszający działa silnie klejąco:)
  • REKLAMA
  • #7 3687003
    paweldrozdz
    Poziom 12  
    Witam! faktycznie miałem ogromnego pecha i obydwa podajniki miały ten sam problem. Patencik z tasma klejącą narazie sie sprawdza. Jeszcze w poniedziałek potestuje i do klienta.
    Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z kopiowaniem dwustronnym w Ricoh Aficio 1022 polega na zacięciach papieru w podajniku RADF, który pobiera kartki, ale natychmiast je wypuszcza, wyświetlając błąd zacięcia. Przyczyną jest najprawdopodobniej zlepianie się czarnej bramki w podajniku, co blokuje prawidłowy przepływ papieru. Rozwiązania obejmują podniesienie i zaklejenie taśmą klejącą czarnej gąbki znajdującej się z tyłu podajnika, która z czasem może się zestarzeć i działać klejąco zamiast wygłuszająco. Alternatywnie można usunąć zadziorowate elementy plastiku na czarnej bramce lub wyciąć wypust uderzający w gąbkę, co eliminuje blokadę. Metoda z taśmą klejącą została potwierdzona jako skuteczna w praktyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA