logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 1027 - zacięcia w dolnym banku papieru

mcciuciek 07 Gru 2007 17:55 1429 8
REKLAMA
  • #1 4562424
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam taki problem z tą maszyną , może ktoś przerabiał coś takiego. Mianowicie kopiarka kopiując z dolnego banku papieru co którąś kartkę zacina, a wygląda to tak jakby kartka środkiem o coś zaczepiała bo zawsze środek jest zagięty?
  • REKLAMA
  • #2 4562740
    szym75
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Cóż powiedzieć sprawdź rolki, a także czy boczne drzwi od banku sie dobrze zamykają.
  • #3 4562944
    tomek2010
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jeżeli taki objaw występuje przy małej ilości papieru w kasecie to proszę sprawdzić czy blacha podnosząca papier nie jest lekko zgięta środkiem (najlepiej wyjąć z kasety i sprawdzić na czymś płaskim) i wtedy kartka zaczepia środkiem o podkładkę separującą. Można też wyjąć i dokładnie obejrzeć pod kątem deformacji i uszkodzeń prowadnicę składającą się z dwóch czarnych klapek z mylarami (trzeba zdjąć dupleks jak jest i wyjąć całe boczne drzwi). Na koniec proponuje sprawdzić wycentrowanie papieru w kasecie (czy kółko pod blachą podnoszącą jest na swoim miejscu i czy boczne bandy schodzą się symetrycznie) i papier haczy się o krawędź toru papieru ale wtedy obraz też będzie przesunięty z tego źródła papieru.
  • REKLAMA
  • #4 4570356
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    jeżeli masz na myśli dolną kasetę masową to na pierwszy ogień dałbym podmianę rolek i to najlepiej komlet objaw wslazuje że jest to ich wina zagięcie kartki sugeruje że rolka dseparujaca za mocno trzyma w stocunku do podającej a jest to objaw zuzycia tych rolek
  • REKLAMA
  • #5 4570447
    BoBa
    Ocena: 95
    Drobna uwaga : w kasetach są pady separujące. Nie ma tam rolek separacji
  • #6 4571755
    Janusz.P
    Ocena: 224
    z całym szacunkiem boba- pisząc o dolnej kasecie masowej mam na myśli kasetę 2x1000 kartek a tam są rolki poberająca ,podrywająca i separująca. Pady to są ale w piedestale 2-kasetowym 2x500 kartek
  • #7 4571840
    BoBa
    Ocena: 95
    a to sorry, ale to są skutki nieprecyzyjnych opisów przy zgłaszaniu problemów
  • REKLAMA
  • #8 4574449
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam,
    Rolki wszystkie wymieniłem na nowe podmieniałem też sprężyny które znajdują sie przy mechaniźmie rolki separującej, Kopiarka ma tylko 100 tys. przebiegu i powiem że skończyły mi się pomysły
  • #9 4574851
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Najlepiej, jakbyś wydrukował logging z SP5990 i podaj kody ostatnich zacięć. Napisz, gdzie dochodzi krawędź zaciętej kartki? Może sprzęgło klei i za wcześnie podaje następną kartkę?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z kopiarką Ricoh Aficio 1027 polega na zacięciach papieru w dolnym banku papieru, gdzie kartki zaginają się na środku, co sugeruje zaczepianie o elementy mechanizmu. Zalecane jest sprawdzenie rolek podających, separujących oraz sprężyn przy mechanizmie rolki separującej, a także dokładna kontrola prowadnic i blachy podnoszącej papier pod kątem deformacji. W dolnej kasecie masowej (2x1000 kartek) występują rolki pobierająca, podrywająca i separująca, które mogą być przyczyną problemu, zwłaszcza gdy są zużyte i powodują zbyt mocne trzymanie papieru. W kasetach mniejszych (2x500 kartek) stosowane są pady separujące zamiast rolek. Pomimo wymiany wszystkich rolek i sprężyn oraz niskiego przebiegu urządzenia (100 tys. kopii), problem nadal występuje. Sugeruje się wykonanie logów z urządzenia (SP5990) i analizę kodów zacięć oraz lokalizacji krawędzi zaciętej kartki, aby wykluczyć problemy ze sprzęgłem podającym papier zbyt wcześnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA