logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć turbinę w silniku odkurzacza Electrolux do wymiany łożysk?

darfa 17 Mar 2007 21:02 2359 6
REKLAMA
  • #1 3689097
    darfa
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Mam pytanie , chce wymienic lozyska w silniku odkurzacza lecz nie wiem jak zdjac tyrbine aby dostac sie do lozyska. Czy jest to rozbieralne czy odkurzacz nadaje sie na smietnik? Turbina wyglada jak wprasowana,jak ja zdjac?

df
  • REKLAMA
  • #2 3689247
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Przeważnie te silniki są nierozbieralne.
  • REKLAMA
  • #3 3689447
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 205
    Ja wiem,ze silniki zelmerowskie są rozbieralne,i łożyska się wybija.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • #4 3689524
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3689632
    jano2
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Rozbieralny tak,ale koniec....
  • #6 3801750
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1170
    Silnik jest napewno nierozbieralny - odkurzacz na śmietnik, chyba że jesteś do niego przywiązany to możesz szukać całego silnika ok.180zł.
  • REKLAMA
  • #7 17581142
    loku78x
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Silnik to 60zl z przesyłka, są dedykowane do silencerow za 200zl ale o identycznych parametrach jak te tańsze. Nie doszukałem się różnic.. i tak to zrobiłem:

https://youtu.be/4NpUK3nIuOQ

Podsumowanie tematu

✨ Silniki odkurzaczy Electrolux, w których turbina jest zaprasowana na wirnik, są zazwyczaj nierozbieralne, co uniemożliwia wymianę łożysk poprzez demontaż turbiny. Wymiana łożysk w takich silnikach jest praktycznie niemożliwa bez uszkodzenia elementów, dlatego często zaleca się wymianę całego silnika. Koszt nowego silnika wynosi około 60 zł z przesyłką, a dostępne są modele dedykowane do odkurzaczy Silencer o podobnych parametrach, kosztujące około 200 zł. W przypadku innych marek, np. Zelmer, silniki bywają rozbieralne i łożyska można wybić, jednak w Electroluxie turbina jest trwale zamocowana, co wyklucza taką możliwość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA