logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaplanować nową rozdzielnię dla instalacji trójfazowej w domu?

marcin833 18 Mar 2007 18:20 15278 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zaprojektować nową rozdzielnię i okablowanie dla domowej instalacji trójfazowej?

Nową rozdzielnię zaplanuj jako gotową natynkową rozdzielnię PCV, z rozłącznikiem FR przed różnicówką i z punktem rozdziału PEN na PE oraz N uziemionym [#3692685][#3693935][#3693238] Obwody oświetlenia prowadź przewodem 3x1,5 mm² i zabezpiecz B10, a gniazda 230 V przewodem 3x2,5 mm² i B16; warto też wydzielić osobne obwody na kuchnię i łazienkę [#3692685][#3693538] Dla obwodów trójfazowych użyj przewodu 5-żyłowego, a jego przekrój dobierz do mocy odbiorników i przydziału mocy od ZE [#3692685][#3693238] Hydrofor najlepiej zabezpieczyć wyłącznikiem silnikowym, a w dyskusji padła też propozycja kontroli zaniku fazy i/lub stycznika, bo przy braku fazy silnik może się uszkodzić [#3692950][#3693208][#3693560] Plombę można zerwać po zgłoszeniu do ZE i trzeba liczyć się z opłatą za ponowne zaplombowanie; budżet 1000–1500 zł jest raczej napięty, więc jeśli nie masz pewności, dobrze jest zlecić montaż lub odbiór elektrykowi z uprawnieniami i pomiarami [#3692685][#3725839][#3694693][#3694945][#3695579]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #31 3725694
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Lok.GOGO4 biznes to je biznes, ale chłop chce sie zmieścić 1000-1500 więc o co biega.Ja polecam bo to odnosi skutek natychmiastowy, przy zaniku 1 z faz nie pozwoli załączyć np.tego hydroforu, to się często zdarza.Nie rób sobie podśmiehujków o bateriach,zasil.awaryjnym,ale ja takie instalacje i ewentualne zabezpieczenia już widziałem. Były agregaty pradotw.,zbiorniki CPN i LPG i mnie to nie jest dziwne:gość chce to ma wszystko nawe na wypadek"W", bo ma tu chyba jakis biznes.Ale po co tu by miały być przekładniki w tym przypadku, przy tej nowej instalacji o takiej małej mocy przyłaczeniowej to tego ja juz nie rozumię, może to wyjaśnisz.Proponuje ci kol.GOGO4 przejść na prw. z klo. MARCINEM 833 lub tu na tym forze i zrobisz mu projekt kpl. NOWEJ INSTALACJ SIŁ. z podaniem kosztorysu aby się w tej kasie zmieścił, tylko jestem b. ciekawy co w tym proj. się znajdzie za tą kasę.Obserwatorzy tego fora to ocenią??Pozdro
  • #32 3725724
    malko5
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Zgadzam sie z kol. Zbyszkiem.Ja miałem silnik zabezpieczony termikiem i straciłem pompę głębinową bo termik nie zadziałał.Pozdrowienia.[/GVideo]
  • #33 3725777
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    malko5 napisał:
    Zgadzam sie z kol. Zbyszkiem.Ja miałem silnik zabezpieczony termikiem i straciłem pompę głębinową bo termik nie zadziałał.Pozdrowienia.

Bo nie potrafiles go ustawic.
  • #34 3725839
    marcin833
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam.

Zrobiłem ostatnio przykładowy kosztorys zakupu (rozdzielnia plus kable - tylko 200 metrów ale będzie potrzeba napewno więcej) i wyszło mi cirka 1000 zł. Nie liczyłem żadnych włączników świateł ani gniazd. Więc podejżewam że ze wszystkimi bajerami zmieszcze sie w 1500 zł.

http://www.eph.pl/ - tu robiłem sobie wycene.
  • #35 3755813
    marcin833
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witajcie.

Dzisiaj byli u mnie Panowie z energetyki (bo zepsuł sie zegar sterujący licznikiem dwu-taryfowym), i co sie okazało jeden z tych Panów to kolega mojej mamy ;) I mieszka niedaleko mnie, więc jakby co pomoże mi zrobić rozdzielnie (głownie 3-fazową). Sam sie z resztą zdeklarował :) Więc nie musicie sie obawiać co do rzetelności wykonania podłączenia.

Pozdrawiam
  • #36 3756502
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    To znaczy że problem się rozwiązał, a nie mówiłem ze polak potrafi.Życze powodzenia i Wesołego Alleluja.Pozdro
  • #37 3756996
    karol123
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Lubie czytać takie artykuły które prowadzą nie do konkretnego wyjścia z sytuacji tego który zadał temat ,tylko przekomażań pomiendzy poszczególnymi członkami forum. Trzeba troche na to spojrzeć subiektywnie wiadomo jest że ktoś kto zadaje pytanie na forum zabardzo się nie zna na rzeczy wienc rozwiąznia bardzo zaawansowane są zbędne .
    Wyłaczniki silnikowe z wyzwalaczem termicznym są dobre ale bardziej sprawdzją sie w silnikach wiekszej mocy w systemach bardziej z automatyzowanych. A w domowych instalacjach proponuje stycznik SM1 ,czujnik kontroli faz F&F najtańszy wykorzystać czujnik cisnienia jak jest nowsza pompa z silnikiem to jeszcze w silnkiu z termikiem wyprowadzić przewód do sterowania chodzi bez zarzutu . Z tym że przy uszkodzeniu np: zblokowaniu pompy bardziej okazałby sie termik i tak oto dochodzimy do konsensusu. wszystkie rozwiązania są poprawne. Pozdrawaim

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy planowania nowej rozdzielni elektrycznej dla instalacji trójfazowej w domu z mocą przyłączeniową 11 kW i zabezpieczeniem 25 A. Zalecane jest zastosowanie przewodu 5x4 mm² do instalacji siłowej, choć niektórzy sugerują 5x6 mm² dla większego bezpieczeństwa. Przewód 4-żyłowy (L1, L2, L3, PEN) stosowany jest do zasilania, natomiast za różnicówką rozdziela się przewód na 5 żył (L1, L2, L3, N, PE). Do zabezpieczeń głównych i obwodów stosuje się wyłączniki nadprądowe z charakterystyką C (np. C20, C25, C32) dla obwodów siłowych oraz B dla oświetlenia i gniazd 230 V. Hydrofor powinien być zabezpieczony wyłącznikiem silnikowym (np. FAEL M250) z odpowiednim nastawieniem prądu termicznego. Zalecane jest również zastosowanie zabezpieczenia przed zanikiem fazy, najlepiej współpracującego ze stycznikiem, aby chronić silnik hydroforu przed uszkodzeniem. Rozdzielnia powinna być natynkowa, o wielkości dostosowanej do ilości zabezpieczeń (np. 2x12 modułów). Wskazane jest uziemienie punktu rozdziału przewodu PEN na PE i N z rezystancją uziomu poniżej 30 Ω. W dyskusji poruszono także temat zabezpieczeń przepięciowych jako dodatkowej ochrony. Kosztorys materiałów (rozdzielnia, kable) szacowany jest na około 1000-1500 zł, bez uwzględnienia robocizny. Podkreślono, że wykonanie instalacji przez osobę bez odpowiednich uprawnień i doświadczenia może być ryzykowne, dlatego rekomendowane jest skorzystanie z usług fachowca z uprawnieniami elektrycznymi, który wykona pomiary i wystawi protokoły odbioru. W końcowej części autor informuje o wsparciu ze strony znajomego elektryka z energetyki, co zwiększa szanse na prawidłowe wykonanie instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA