logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaplanować nową rozdzielnię dla instalacji trójfazowej w domu?

marcin833 18 Mar 2007 18:20 15251 36
Najlepsze odpowiedzi

Jak zaprojektować nową rozdzielnię i okablowanie dla domowej instalacji trójfazowej?

Nową rozdzielnię zaplanuj jako gotową natynkową rozdzielnię PCV, z rozłącznikiem FR przed różnicówką i z punktem rozdziału PEN na PE oraz N uziemionym [#3692685][#3693935][#3693238] Obwody oświetlenia prowadź przewodem 3x1,5 mm² i zabezpiecz B10, a gniazda 230 V przewodem 3x2,5 mm² i B16; warto też wydzielić osobne obwody na kuchnię i łazienkę [#3692685][#3693538] Dla obwodów trójfazowych użyj przewodu 5-żyłowego, a jego przekrój dobierz do mocy odbiorników i przydziału mocy od ZE [#3692685][#3693238] Hydrofor najlepiej zabezpieczyć wyłącznikiem silnikowym, a w dyskusji padła też propozycja kontroli zaniku fazy i/lub stycznika, bo przy braku fazy silnik może się uszkodzić [#3692950][#3693208][#3693560] Plombę można zerwać po zgłoszeniu do ZE i trzeba liczyć się z opłatą za ponowne zaplombowanie; budżet 1000–1500 zł jest raczej napięty, więc jeśli nie masz pewności, dobrze jest zlecić montaż lub odbiór elektrykowi z uprawnieniami i pomiarami [#3692685][#3725839][#3694693][#3694945][#3695579]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 3692320
    marcin833
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam wszystkich!

Czytałem podobny artykuł dot. instalacji elektrycznej. Posiadam dość starą linie elektryczną za licznikową (sprzed lat 70-ych). W domu mam nowy licznik - 3x220/380 V 10(40)A, zabezpieczenie przed licznikowe też jest w miarę nowe (ma mniej niż 5 lat) - energetyka zastosowała tam dwa bezpieczniki (bodajże różnicówkę) C-25 i C-32, ponieważ jeden licznik mam w domu, a drugi w warsztacie (gdzie jest sporo gniazdek siłowych i był tam wcześniej piec elektryczny C.O temu dali tam C-32).
    W domu instalacji siłowej używam do hydroforu. Chce wywalić wszystko wraz z licznikiem i zastosować nową podstawkę pod licznik (bo stara jest jeszcze drewniana :D:D ) od licznika kabel siłowy )hmm.. myśle że 4*4 mm wystarczy?) i do nowej rozdzielni.
    Teraz tu bym chciał żebyście mi powiedzieli jak zrobić tą rozdzielnie? Chce od razu położyć nową instalacje elektryczną (trzy pokoje, kuchnia, łazienka, hydrofor i gniazdo siłowe na zewnątrz - już tam jest jakby co).
    Myślałem żeby użyć kabli 3*2,5mm ( 230 V).

Powiedzcie mi proszę jakich materiałów użyć do budowy rozdzielni. Koszty jakie planuje ponieść to 1000 -1500 zł MAX!!

Ps. jakie poniosę konsekwencje jeżeli zerwę plombę od licznika i wymienię sobie podstawkę? Ale gdy zgłoszę to to sam mogę wymienić czy energetyka musi?

Pozdrawiam :)
  • #2 3692424
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Cytat:
    Powiedzcie mi proszę jakich materiałów użyć do budowy rozdzielni. Koszty jakie planuje ponieść to 1000 -1500 zł MAX!!

Najprościej kup gotową. Natynkowa czy pod tynk ?

Cytat:
    Ps. jakie poniosę konsekwencje jeżeli zerwę plombę od licznika

Napewno finansową

Cytat:
    myśle że 4*4 mm wystarczy

Proponuje 5*4
  • #3 3692685
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Dobór przekroju kabli,zabezpieczeń zależy od mocy przyłaczeniowej przyznanej przez ZE.Przydział mocy masz na fakturze za enegię.Plombę możesz zerwać, ale proponuję ci powaiadomić ZE o jej zerwaniu, wykonać wszystkie instalacje i powiadomić ZE aby ci zaplombowali.Za nową plombę musisz niestety zapłacić.Instalację oświetleniową wykonaj przewodem 3x 1,5, na gniazda 230V 3x 2,5,a siłę 5x , przekrój w zależności od mocy odbiorników zainstalowanych.Rozdzielnię gotową z PCV na lub pod tynk, a jej wielkość w zależności od ilości zabezpieczeń.Pozdro.
  • #4 3692864
    marcin833
    Poziom 19  
    Co do pierwszej wypowiedzi:

Chce zastosować natynkową, bo pod tynkiem jest za dużo roboty, a i tak cała instalacja z licznikiem jest zabudowana. Co do propozycji użycia kabla 5*4 mm to nie wiem czy jest sens, gdyż i tak mam główną linie ze słupa cztero-żyłową.

Co do drugiej wypowiedzi:

Moc przyłączeniowa to 11 KW, zabezpieczenie 25 A. Co do użądzeń trójfazowych to pobór jednego (podłączonego na stałe) prawdopodobnie nie przekracza 5-7 KW - hydrofor. Jakie bezpieczniki byście polecili do zabezpieczenia instalacji (główny za licznikowy, i reszta na pozostałe pomieszczenia, osobno oczywiście do hydrofora - jakie najlepsze do tego?) .

Podejżewam że do siły trzeba użyć bezpieczników z grupy "C" - ale o jakiej wartości? Jaki użyć na pierwszy główny za licznikowy, do hydrofora, i na reszte domu? Bo na reszte domu używa sie chyba z grupy "B"

Na główny za licznikowy myślałem użyć:
    http://www.allegro.pl/item175959299_wylacznik_roznicowopradowy_4p_40a_30ma_adma.html

Prosiłbym o wyjaśnienie.
  • #5 3692950
    Arturo2005
    Poziom 33  
    5*4 hmm... nie chcesz , ok ,Twoja sprawa. Ja jednak pokusiłbym sie o doprowadzenia przewodu PE. Prawdopodobnie pompa hydroforu ma mniejszą moc. Warto byłoby dokładniej sprawdzic aby dobrac wartośc bezpiecznika. W tym przypadku warto zastosowac wyłącznik silnikowy. Zabezpieczenie głowne zalicznikowe - w jakim celu? A o tym chinskim produkcie (ZeXt) wolałbym się nie wypowiadac. Zabezpieczenie gniazd 230V raczej standard - B16 A , oświetlenie B10 A
  • #6 3693081
    marcin833
    Poziom 19  
    Nie że nie chce stosować przewodu PE. Ale w tej chwili mam podłączone kablem 4 żyłowym (i jest tam żyła PE - pierwsza żyła to 220 V, druga to zero, trzecia 380 V a czwarta to tzw. uziemnienie czyli PE, a piąta zyła to stosowana jest chyba jako wspomaganie silników indukcyjnych lub coś w tym stylu, ale musiałbym mieć pociagniętych 5 żył ze słupa a nie jak teraz że 4). Więc stosowanie 5-o zyłowego kabla jest bezcelowe (tak mi sie wydaje). Jeżeli moje stwierdzenie jest błędne to proszę mnie sprostować.
    Co do silnika hydroforowego to faktycznie ma on dużą moc, ponieważ zabezpieczenie (wyłącznik silnikowy) jest 25 A, a to stary i mocny silnik.
  • #7 3693108
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Cytat:
    Ale w tej chwili mam podłączone kablem 4 żyłowym (i jest tam żyła PE - pierwsza żyła to 220 V, druga to zero, trzecia 380 V a czwarta to tzw. uziemnienie czyli PE

Że jak ?? W/g mnie powinno byc raczej L1 L2 L3 i PEN

O silniku hydroforo to musisz wiedziec najlepiej bo faktycznie kiedyś stosowało sie duże silniki
  • #8 3693198
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3693208
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Przewód 5x4 musisz zastosować, a zasilanie 4x przed licznikiem cię nie interesuje, a bo niby jakie miało by być jak nie 4x.A za licznikiem instalacje 230V to 3x, a siłowe to 5x.Po kolei to by było tak jak na załączonym obrazku.Przewidziane przez ciebie koszty to trochę za małe.Rozdzielnię proponuję 2x12 na lub pod tynk.Jeszcze chyba jedna b. ważna sprawa to proponuje zainstalowanie zabezpieczenia przed zanikiem fazy do hydrofora oczywiście we współpracy ze stycznikiem, a może jeszcze lepiej włączyć przed gn.siłowym na zewnątrz i hydroforem.Pozdro.
    Załączniki:
    • Jak zaplanować nową rozdzielnię dla instalacji trójfazowej w domu? s.jpg (125.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3693209
    marcin833
    Poziom 19  
    No tak - masz teraz 4 żyły (trzy fazy i ochronno-neutralny) L1 L2 L3 i PEN a gdzie masz ten piąty???
    Niestety nie jestem w stanie stiwerdzić mocy silnika, gdyż tabliczna znamionowa poprostu sie starła ze starości :(

Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

OK. teraz rozumiem. Jak będe miał jeszcze jakies pytania to sie odezwe.

Pozdrawiam i dzięki za wszystko.
  • Pomocny post
    #11 3693238
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Zasilanie masz 4x L1,L2,L3,PEN, ale już za różnicówką P304 jest 5x L1,L2,L3,N,PE, czy juz kapujesz.Pozdro
  • #12 3693467
    marcin833
    Poziom 19  
    Dzięki za wyjaśnienia. Teraz już kapuję. Poprostu człowiek sie uczy całe zycie..
    Powiedz mi jeszcze jedno. Na załączonym zdjęciu zaraz za licznikiem jest różnicówka, a za nią wyłącznik C-20. Powiesz mi jaki był tego cel?
    I czemu uważasz że moje szacunki kosztów są troche za małe? Ja miałem na mysli sam towar (elektryka), zaś remont i robocizne wykonam sam.
  • #13 3693538
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Witam
    Obawiam sie że przewód 5x4mm jest trochę za słaby,osobiście zastosował bym 5x6mm.5x4mm zastosował bym natomiast na gniazda siłowe,Ydyżo 3x2,5 zasilanie gniazd B16,oświetlenie Ydyżo 3x1,5 zab.B10.
    Nie zapominałbym o sobnych obwodach na kuchnię oraz łazieńkę.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #14 3693560
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Przed licznikiem masz S303 C25, to za licznikiem S303 C20 o stopiń niżej, a C dlatego że masz gn. siłowe na zewnątrz i hydrofor, są to silniki, które podczsa rozruchu pobierać mogą prąd większy od 20A. Literka C to charakterystyka zabezpieczenia po staremu to zwłoczna.A co do kosztów no to musisz sobie policzyć, / 4x S303 ok.40,00, 6xS301 ok.11,00, P304 ok.120,00 ,Stycznik ok.100,00, zabezp.przed zanikiem faz ok.100,00.rozdzielnia ok.60.00 przewód 3x1,5, 3x2,5,5x4,puszki,gniazda,wyłączniki itp,nie wiem też czy nie będziesz musiał wynieść licznika wraz z zabezpiecz. na zewnątrz ,a to też koszty,musisz sobie to wszystko policzyć.Pozdro
  • #15 3693724
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Prawidłowo dobrany wyłącznik silnikowy z pewnością załatwia sprawe stycznika i czujnika zniku fazy
  • #16 3693774
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Kol.ARTURO a niby jaki to miałby być prawidłowo dobrany, gdy będzie brak 1 z faz.Żadene zabezpieczenie nie zadziała a silnik /Hydrofor się spali/Pozdro.
  • #17 3693935
    twardyboro
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Witam.

Odsyłam kolegów na stronę www.sep.com.pl do działu "opracowania". Jest tam dokładnie opisane jak powinna wyglądać instalacja.

Punkt rozdziału przewodu PEN na PE i N powinien być uziemiony (rezystancja uziomu nie większa niż 30Ω). Na schemacie zamiast wyłącznika samoczynnego C20 użył bym rozłącznika FR zamontowanego przed różnicówką.

Pozdrawiam.
  • #18 3694205
    zbyszek_
    Poziom 26  
    FR przed P304 napewno by się przydał, a może nawetlampki sygnalizacyjne ale powiększy koszty, a co do uziemienia PEN to się zgadzam, tylko po jego uziemieniu należy wykonać pomiar czy żeczywiście jest <30 om.Pozdro
  • #19 3694693
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Jesli nigdy czegoś podobnego nie robiłeś to najlepszym rozwiązaniem byłoby znalezienie fachowca który po twym wykonaniu przyszedł i sprawdził co zrobiłeś i ewentualnie poradził ci w niektórych rzeczach.Jesli coś spieprzysz to późniejsze skutki mogą być bardzo kosztowne .A efekt finansowy odwrotny niż zakładałeś.
  • #20 3694945
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Rzeczywiście jeśli jesteś tylko amatorem to nie radzę ci brać sie za tą instalację, bo możesz nawet przy naszych dobrych radach to sam wykonać a to i tak nie bedzie to.Polecam tę robotę fachowcowi z uprawnieniami "E" i "D", oni sobidadza rade bez naszych info..Pozdro.

Dodano po 2 [minuty]:

poza tym wezmą na siebie odpowiedzialność, tobie dadza protokoły odbioru instalacji, a ty ze swoją rodzina będziesz mógł spokojnie spać.
  • #21 3695579
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Kolego niekombinÓj jak "koń pod górkę" tylko weż sobie porzadnego
    elektryka i niech Ci wykona instalacje wg obowiazujacych norm i przepisów
    zrobi konieczne pomiary ochron przeciwporazeniowych wystawi protokoły
    i bedziesz spał spokojnie. Na forum Masz wiele porad lepszych i gorszych
    ale życie Masz jedno i to jest NAJWAZNIEJSZE!!!!.
  • #22 3696029
    marcin833
    Poziom 19  
    Może nie jestem super fachowcem, ale już miałem do czynienia z kładzeniem instalacji - podczas remontu swojego pokoju wymieniałem kable w ścianach na 3*2,5 i zakładałem instalacje halogenową SAM!!!! działa ponad 3 lata i zero zwarć ani przepaleń (ani jedna żarówka halogenowa sie nie spaliła) Jedyne problemy moge spodkac podczas instalacji 3-fazowej, bo z jedno-fazową sobie poradzę.

• #23 3696464
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Może i sobie poradzłeś, ale czy jesteś na 100% pewny że jest ona bezpieczna, a jezeli jestes pewny to napisz na jakiej podstawie to wiesz.Ale jak chcesz to robić sam to napewno to zrobisz, bo polak potrafi wszystko, jak co to pytaj.Pozdro.
  • #24 3701282
    pawelgas
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Myślałeś też o zabezpieczeniach przepięciowych?? Powstających z wyładowań atmosferycznych jak i od strony dostawcy energii??
  • #25 3701939
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Kol.PAWELGAS b.dobrze radzi ale to jeszcze podniesie koszty tej instalacji.Takie zabezpieczenia są zalecane,a powiedziałbym nawet wskazane, bo ich koszt w porównaniu później do usunięcia usterek w sprzętach jest niewspółmierny.Pozdro.
  • #26 3706328
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    zbyszek_ napisał:
    Kol.ARTURO a niby jaki to miałby być prawidłowo dobrany, gdy będzie brak 1 z faz.Żadene zabezpieczenie nie zadziała a silnik /Hydrofor się spali/Pozdrawiam.

A dlaczego mialby sie spalic. Prawidlowo dobrany i ustawiony wylacznik silnikowy np. FAEL M250 wywali po zaniku fazy. Bez przesady.
  • #27 3706454
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Kol.FANTASTA zapraszam do katalogu LEGRAND lub na ich strone zobaczesz gdzie mają zastosowanie M250.To są wył. z wyzwalaczem termicznym, a co to ma do zaniku którejś zfaz.Dzień a noc.Pozdro.
  • #28 3706651
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    zbyszek_ napisał:
    Kol.FANTASTA zapraszam do katalogu LEGRAND lub na ich strone zobaczesz gdzie mają zastosowanie M250.To są wył. z wyzwalaczem termicznym, a co to ma do zaniku którejś zfaz.Dzień a noc.Pozdrawiam.

To ze przy zaniku jednej z fazy, przez 2 poplynie wiekszy prad niz nominalny a co za tym idzie zadziala wyzwalacz termiczny i silnik zostaje wylaczony zanim zdazy sie nawet nagrzac uzwojenie ;) Tak dzialaja wlasnie wylaczniki z wyzwalaczem termicznym.

Zbudowalem sterowanie do kilkunastu maszyn przemyslowych gdzie silniki sa rzedu 15kW i wieksze i nigdy nie stosowalem wyslacznika zaniku fazy. Zawsze stosuje zwykle zabezpieczenie plus termik na silnik lub 2 w jednym czyli wspomniany wylacznik.
    Obsluguje takze park maszynowy skladajacy sie z ok 40 maszyn i nieraz mialem przypadki ukrecenia kabli czy jakis podobnych rzeczy gdzie znikla faza i zaden silnik w historii mi sie nie spalil a wywalil termik.

Przypominam. Dobrze ustawiony. Tam jest pokretlo regulacji pradu. Trzeba ten prad dobrze wyliczyc z danych silnika i zapewniam ze silnik napewno Ci sie nie spali.
  • #29 3706754
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Jast mi b.przykro, że kol. nie spotkał się z przypadkiem gdy zaniknie 1 z faz to nie uszkodzi się silnik.Nie po to ktoś wymyslił wyłączniki zaniku fazy, żeby one nie były skuteczne, ONE POPROSTU DZIAŁAJĄ NATYCHMIAST, ale ich zastosowanie jest mało stosowane np. tak jak w twoim zakładzie.I żeczywiście ja też się nie spotkałem aby w takim zakładzie jak twój je stosowano.Częste przypadki zaniku fazy sa na wioskach itp., Ludzie sami instalują np.w tym przypadku hydrofor, nie potrafia tego profesjonalnie podłączyć i ustawić, więc ja to polecam.Wył. termiczny zadziała napewno, ale napewno czas jego zadziałania nie jest taki jak zab. zaniku faz, z tym się chyba kol. zgodzisz.A tu jak w tytule napisano NOWA INSTALACJA więc o co biega, chłop chce sobie tą inst. sam wykonać.Więć podpowiedz mu, żeby zastosował M250 a termik ustawił np. 5,79A - a on to napewno zrobi? Nowoczesna instalacja ma byc wykonana profesjonalnie, niezawodnie i być b. jasna i przejrzysta dla jego urzytkownika, który wydaje na nią niestety sporo kasy, októrej ja kol.MARCIN 833 pisałem.A aby jeszcze aby ją wykonać bardziej profesjonalnie i niezawodnie to proponuję jeszcze ją zabezpieczyć ogranicznikami przepięć w RG.Pozdro
  • #30 3722544
    gogo4
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    zbyszek_ napisał:
    Jast mi b.przykro, że kol. nie spotkał się z przypadkiem gdy zaniknie 1 z faz to nie uszkodzi się silnik.Nie po to ktoś wymyslił wyłączniki zaniku fazy, żeby one nie były skuteczne, ONE po prostu DZIAŁAJĄ NATYCHMIAST, ale ich zastosowanie jest mało stosowane np. tak jak w twoim zakładzie.I żeczywiście ja też się nie spotkałem aby w takim zakładzie jak twój je stosowano.Częste przypadki zaniku fazy sa na wioskach itp., Ludzie sami instalują np.w tym przypadku hydrofor, nie potrafia tego profesjonalnie podłączyć i ustawić, więc ja to polecam.Wył. termiczny zadziała napewno, ale napewno czas jego zadziałania nie jest taki jak zab. zaniku faz, z tym się chyba kol. zgodzisz.A tu jak w tytule napisano NOWA INSTALACJA więc o co biega, chłop chce sobie tą inst. sam wykonać.Więć podpowiedz mu, żeby zastosował M250 a termik ustawił np. 5,79A - a on to napewno zrobi? Nowoczesna instalacja ma byc wykonana profesjonalnie, niezawodnie i być b. jasna i przejrzysta dla jego urzytkownika, który wydaje na nią niestety sporo kasy, októrej ja kol.MARCIN 833 pisałem.A aby jeszcze aby ją wykonać bardziej profesjonalnie i niezawodnie to proponuję jeszcze ją zabezpieczyć ogranicznikami przepięć w RG.Pozdrawiam

To może jeszcze kolego Zbyszku dajmy tam ochronniki przepięciowe, baterię kondensatorów, może jeszcze jakieś zasilanie awaryjne, amperomierz, przekładniki prądowe i napięciowe... a jak polećmy na całego. Wyglądasz mi na człowieka, który uważa , że jeżli produkują coś to koniecznie trzeba to zastosować nawet jeżeli jest to na h*j potrzebne. Wyłączniki silnikowe są stworzone właśnie po to aby zabezpieczać silniki przed przeciążeniem i zanikiem fazy i nie widzę powodu aby stosować wyłączniki zaniku fazy do jednego silnika małej czy średniej mocy bo ten zbędny bajer jedynie zwiększy koszt instalacji. To tak jak by do jednego małego silnika trójfazowego stosować baterię kondensatorową bo przecież trzeba skompensować pobieraną przezeń moc bierną - bezsens!.

Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy planowania nowej rozdzielni elektrycznej dla instalacji trójfazowej w domu z mocą przyłączeniową 11 kW i zabezpieczeniem 25 A. Zalecane jest zastosowanie przewodu 5x4 mm² do instalacji siłowej, choć niektórzy sugerują 5x6 mm² dla większego bezpieczeństwa. Przewód 4-żyłowy (L1, L2, L3, PEN) stosowany jest do zasilania, natomiast za różnicówką rozdziela się przewód na 5 żył (L1, L2, L3, N, PE). Do zabezpieczeń głównych i obwodów stosuje się wyłączniki nadprądowe z charakterystyką C (np. C20, C25, C32) dla obwodów siłowych oraz B dla oświetlenia i gniazd 230 V. Hydrofor powinien być zabezpieczony wyłącznikiem silnikowym (np. FAEL M250) z odpowiednim nastawieniem prądu termicznego. Zalecane jest również zastosowanie zabezpieczenia przed zanikiem fazy, najlepiej współpracującego ze stycznikiem, aby chronić silnik hydroforu przed uszkodzeniem. Rozdzielnia powinna być natynkowa, o wielkości dostosowanej do ilości zabezpieczeń (np. 2x12 modułów). Wskazane jest uziemienie punktu rozdziału przewodu PEN na PE i N z rezystancją uziomu poniżej 30 Ω. W dyskusji poruszono także temat zabezpieczeń przepięciowych jako dodatkowej ochrony. Kosztorys materiałów (rozdzielnia, kable) szacowany jest na około 1000-1500 zł, bez uwzględnienia robocizny. Podkreślono, że wykonanie instalacji przez osobę bez odpowiednich uprawnień i doświadczenia może być ryzykowne, dlatego rekomendowane jest skorzystanie z usług fachowca z uprawnieniami elektrycznymi, który wykona pomiary i wystawi protokoły odbioru. W końcowej części autor informuje o wsparciu ze strony znajomego elektryka z energetyki, co zwiększa szanse na prawidłowe wykonanie instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA