Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra radmor 3031

18 Mar 2007 21:12 10877 35
  • Poziom 27  
    Witam dzisiaj robilem pozadki w domu i znalazłem unitra radmor 3031 i Cb-240 dragon i tak pomyslalem ze po co mi to sie ma kurzyc jak moze bym sobie to poskladal i posluchal bym kierowcow na dragonie :) a na unitrze to slyszalem ze mozna ja przerobic na jakies ciekawe pasma :D bo tak normalnie to szumy i nic nie slychac,
    Co do radmdora to mam caly zestaw (chyba), antena to ramdor 3082/1 cale radyjko chodzi tylko niestety na tych kanalach chyba nikt nie ndaje.
    Dragon to juz kiedys o nim pisalem, musial bym zdobyc do niego antenke tylko niechcialbym wydawac na ta antene zaduzo $ bo jak narazie to z kasa krucho, mam zasilacz stabilizowany 10V max 1A powinien wystarczyc do zasilania tego Dragona? jaka antena byla by najlepsza do tego radia? zeby wyciągnąć max zasieg z tego radia?
    pozdrawiam i czekam na odp

    Dodano po 56 [sekundy]:

    Dolna połowa radia to: 3371
  • Relpol przekaźniki
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Napisz jaka jest wersja Radmora. Może być np. FM-3031/?

    Zasilacz 10V/1A to pomyłka. Lepiej 13,8V/5A .

    Pozdrawiam.
  • Poziom 27  
    Wersja to 1,
    a moze byc zasilacz ATX ? 300w (niepotrzebny mi jest)


    Powiedzcie mi jeszcze do czego jest 9 pinowe wyjscie z tyłu radia i odrazu jak moglbym prosic o opis tej wtyczki :) pozdrawiam i czekam na odp

    Mam jeszcze pytanie co do anteny bo cos mi nie pasuje :( chcialem sprawdzic czy kabel nie jest gdzies przerwany wiec podłączyłem żaróweczke do masy anteny (podctawka) i do masy gdniazdka (zewnątrz gniadzka) i zaroweczka swieci, teraz przytknąłem zaróweczke do środka we wtyczce (ten bolec) i do środka (tam gdzie sie wkręca patyk) zaróweczka nie swieci ale jak stykam ten środkowy bolec z gniazdka i mase anteny(podctawka anteny) to zarowka swieci czy to tak ma byc? jak to powinno wygladac? wtyczke rozkręciłem i wyglada na ok ale nie mam mozliwosci zobacznie jak jest kabelek przylutowany do anteny bo nie ma jak tego rozebrac pozdrawiam i czekam na odp
  • Poziom 27  
    ok już sie dostałem do środka, czy moge zastąpić stary kabel kablem takim jak do kablówki ? pozdrawiam i czekam na odp

    Dodano po 2 [minuty]:

    jaka długoś kabla bedzie odpowiednia? (anteny) mi to jest obojętnie tylko ile bedzie w sam raz ?
  • Poziom 23  
    Kabel powinien byc 50Ω kabel teleawizyjny ma impedancje 75Ω wiec niebardzo sie nadaje :) a co do długości kabla to utnij tyle ile Ci potrzeba + 10cm zapasu :)

    Filip
  • Poziom 27  
    mam jeszcze inny kabelek podobny do tego antenowego ale troche inny jak sprawdzic ile on ma Ω?

    I co z ta przeróbka? przydala by sie bo w kolo mam same fajne obiekty Straz pozarna, pogotowie i policja wszystko do okola,
    slyszalem ze mona to radio przerobic ta częstotliwosc tych 3 jednostek prosil bym o jakies info pozdrawiam

    I nie dowiem sie nic wiecej w sprawie tego radia? jesli ktos cos wie to prosze o pomoc pozdrawiam i czekam na odp.

    Post był raportowany.

    Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
  • Poziom 1  
    Witam tez mam cos podobnego tyle ze ja mam Unitra RADMOR 3013/7 jesli ktos by wiedzial jak to przestroic to bylbym w niebo wziet :P:D czekam na odp.
    z gory dziekuje.
    Pozdrowka ;]
  • Poziom 27  
    Lenek krn to jest nas dwoch teraz tylko trzeba czekac az znajdzie sie ktos tak rzyczliwy i powie nam jak mozna przerobic te unitry zeby cos z nich bylo :)
    pozdrawiam i czekamy na odpowiedzi



    Lenek krn jaka masz antene do tej unitry?
  • Poziom 18  
    Hej. O przerobieniu zwykłego CB na podsłuchiwanie "służb" zapomnijcie ludzie. Nooo, chyba, że ktoś ma wypasione CB z modulacją FM ( częstotliwości - tradycyjne CB ma modulację amplitudy) i możliwością wymiany kwarcu. Ale i tak ciągle jeszcze daleko, oj jak daleko. Natomiast przeróbka Radmora na pasmo CCIR (kiedyś w Polsce stosowane było pasmo częstotliwości OIRT, i na takie został skonstruowany stareńki, dobry Radmor) jest bardzo proste. Wystarczy kupić za kilkanaście złotych konwerter z filtrami ceramicznymi, i wlutować go w/g instrukcji załączonej. Gdzie kupić taki konwerter - to już, pozwolicie, zostawię Waszej inwencji. Nie powinno to być specjalnie trudne, mimo że takie konwertery trochę już wyszły z mody. W końcu nowe pasmo już trochę lat mamy....
  • Relpol przekaźniki
  • Moderator
    Cześć.

    malyjasiu napisał:
    ... Natomiast przeróbka Radmora na pasmo CCIR (kiedyś w Polsce stosowane było pasmo częstotliwości OIRT, i na takie został skonstruowany stareńki, dobry Radmor) jest bardzo proste. Wystarczy kupić za kilkanaście złotych konwerter z filtrami ceramicznymi, i wlutować go w/g instrukcji załączonej... Nie powinno to być specjalnie trudne, mimo że takie konwertery trochę już wyszły z mody...


    Czy Kolego widziałeś kiedykolwiek Radmora 3013/7 na własne oczy ?
    Jeżeli widziałeś, to opisz dokładniej, jak przestraja się ten radiotelefon za pomocą "konwertera z filtrami ceramicznymi".
    Piszesz, że ten radmor został skonstruowany do pracy w paśmie OIRT... Ciekawe. Nie spotkałem się nigdy z Radmorem 3013 pracującym w paśmie OIRT, a tym bardziej w CCIR.
    Skoro jednak twierdzisz, że można to zrobić, to napisz dokładniej jak to się robi. Zwłaszcza jak wstawić ten "konwertera z filtrami ceramicznymi" w tor nadajnika.
  • Poziom 40  
    Jasio myśli że to Radmor do słuchania muzyki z eteru z jakością stereło :D
  • Moderator
    Troche historii.
    FM3031 to nic innego jak trzeci wersja pasmowa radiotelefonu 3001 czyli jest to urzadzenie z pasma 140-176 MHz. Wykonań było kilka i np FM3031/1 to wykonanie na psamo 146 do chyba 159 MHz ale wykonanie na psamo 136 do 146 MHz miało chyba oznaczenie 3031/7.
    Te gniazdo DB9 na tylnej płycie nad gniazdem zasilania to złącze przystawki selektywnego wywołania. Wyprowadzony start nadawania, m.cz odbiornika, zasilanie, sterowanie i blokowanie m.cz odbiornika i nadajnika.
  • Poziom 27  
    To na nic mi sie te radio nie przyda?
  • Poziom 13  
    Musialbys znac czestotliwosc na jakiej chcesz sluchac, policzyc czestotliwosc kwarcu ktory bedzie potrzebny, a potem polazic po bazarach zeby go znalezc. Zamowienie odpowiedniego kwarcu to juz wiekszy koszt, a kanalow do obsadzenia jest dziesiec, wiec za wydane pieniadze spokojnie kupisz jakis skaner.
  • Moderator
    Jeżlei radio ma tabliczkę znamionową to odczytaj i podaj dokładny typ czyli fm-xxxx oraz najlepiej pierwsze cztery cyfry numeru fabrycznego.
    Wykonanie 5te było chyba w wersji 0,5 wata na pasmo 171 MHz.
  • Poziom 27  
    Typ: 3031/1
    Nr. Fabr 75023XX

    Zasilka (dolna cz)
    Typ: 3371/1
    nr. Fabr.80227XX

    Takiej tabliczki zeby gdzies pisalo fm to nie ma, fajnie by bylo zrobic to radio bo mam 2 takie :) jak sie cos skopci pod czas prob to raczej nie bedzie mi szkoda
    a fajnie by bylo cos z tego zrobic bo stoja tak 2 skrzynie i sie marnuja

    pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
  • Moderator
    No to masz fajne zabytkowe radio na psamo 146-159 MHz ale na 145 MHz przestraja sie bezproblemowo. Pochodzi najprawdopodobniej z PKP, o ile juz nie zostało przestarojone na inny zakres.
  • Poziom 27  
    Raczej wątpie zeby bylo przestrajane (lezy u mnie dojsc dlugo chyba ze bylo by przestrojone kupe lat temu)
    sor za pytanie ale na pasmie 145 MHz czego mozna posluchac? czy po przestrojeniu radia trzeba bedzie dostroic antene?

    jak wygląda przestrojenie?
  • Moderator
    Pasmo od 144 do 146 MHz to pasmo amatorskie. Jak nie masz licencji amtorskiej to możesz sobie tylko posłuchac. Najprościej będzie poszukać kogos kto to "cuś' odkupi, o ile się taki znajdzie......
  • Poziom 27  
    Nie chcial bym sprzedawac tego "coś" z przyjemnością przerobil bym sobie te radio nawet tylko do słuchania moze kiedys z biegiem czasu jak bede nabieral jakiegos doswiadczenia to moze postaram sie na zrobienie licencji ale to juz daleka przyszlosc a teraz moze zrobie sobie radyjko ktore bedzie dzialac i nakręcac mnie do zdobywania wiedzy :)
    Jaki zasięg bedzie mialo to radio ?
  • Moderator
    Nie wiecz czybys łapał ale napewno cos obierzesz....
    To dość zabytkowe radio i taniej wyjdzie cos noweszego kupić...
    W centrum Katowic amatrów jest sporo ale jeżeli myślisz że jest to podobne towarzystwoco z pasma CB to jesteś w zasadniczym błędzie.
    Zasieg? Jak takie dwa urzadzenia podłączy się do anten które sie widza to nawet kilkaset kilometrów, a jak nie widza to czasami i na kilometr moga byc problemy. A tak na poważnie to jak antena jest na kilkudziesieciu metrach to pogodasz sobie z kolegami w promieniu kilkudziesieciu kilometrów, przez przemienniki z tymi co na przekaźnik wchodza....
  • Poziom 27  
    irekr Pisales ze przestrojenie tego radia jest bardzo latwe, moge prosic o jakies instrukcje?
    pozdrawiam i czekam na odp.
  • Moderator
    Po pierwsze trzeba mieć rezonatory kwarcowe i poobsadzać je tam gdzie trzeba...
    Potem tylko wystarczy stroik i instrukcja serwisowa, pełne strojenie takiego radmora trwa do 20tu minut łącznie z ustawieniem poziomu dewiacji i ograniczania....
    Jak nigdy tego nie robiłes to nawet instrukcja serwisoiwa może być zagadka.... radio w sumie jest proste w strojeniu, trzeba tylko przestrzegac pewnych reguł...
  • Poziom 27  
    irekr Skąd jestes (jesli mozna spytac)? ile taka operacja moze kosztowac? i ile mozna zaplacic za kwarc ? znalaz bys czas na zrobienie tego ? (jesli mieszkasz gdzies w miare blisko) pozdrawiam
  • Poziom 27  
    Witam ponownie dostalem antene ramdor 32(6lub8)12 wyglada ona na pozadna antene :) wiec moze podjal bym sie prob uruchomienia tego radia :)

    irekr napisał:
    No to masz fajne zabytkowe radio na psamo 146-159 MHz.


    irekr napisał:
    Pasmo od 144 do 146 MHz to pasmo amatorskie.


    Wiec powinienem cos slyszec na pasmie 146 MHz? ktora to bedzie stacja? (numerek na tym pokrętle) pozdrawiam i czekam na odp.
  • Poziom 19  
    Venom007 napisał:
    Witam ponownie dostalem antene ramdor 32(6lub8)12 wyglada ona na pozadna antene :)
    32812 - tzw. pałka radmorowska - pytanie w jakim wykonaniu - ciebie interesuje 32812/1.
    Venom007 napisał:
    Wiec powinienem cos slyszec na pasmie 146 MHz? ktora to bedzie stacja? (numerek na tym pokrętle)
    Przeczytaj wcześniejsze posty - częstotliwość każdego kanału jest określana przez kwarce. Nie znamy kwarców które tam siedzą -> nie możemy nic powiedzieć o konkretnych częstotliwościach. Nie wiemy nawet, ile z kanałów jest obsadzonych - bywało że działał tylko np. kanał 1.
  • Poziom 27  
    Niestety nie wiem co dalej wiem tylko ze jest 32812 nic wiecej nie ma

    Filtr Kwarcowy FPP10(,)7 B2 1R
    Radio ma 10 kanałow i z tego co widze dziurek na kwarce tez jest 2x 10 ale kwarcow jest tylko 4
    -omig-86 rs-2017A 8229,16 KHZ
    -OMIG-BYLO 84 ALE KTOS TO PRZEBIL NA 96 RS-2017A 8244,44 KHZ
    -OMIG 75 RS-2017A 8252,77 KHZ
    -8255,55 KHZ

    to wszystko. wiec musze zdobyc kwarce na 144 MHz 146MHz wlozyc je w dziurki i bedzie smigac?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Venom007 napisał:
    Niestety nie wiem co dalej wiem tylko ze...


    Venom007. Nie obraź się , ale muszę napisać.
    Znajomość zagadnienia o którym piszesz jest dość złożona.

    Cytat:
    to wszystko. wiec musze zdobyc kwarce na 144 MHz 146MHz wlozyc je w dziurki i bedzie smigac?


    Pasmo 144-146MHz (jak wyżej napisano) jest pasmem amatorskich i chroniony prawem międzynarodowym.

    Oczywiście wersję tego radiotelefonu można przerobić na wręcz dowolną częstotliwość UHF. Tylko po co ?
    Można nawet przerobić tego FM-a na pasmo CB z modulacją FM tylko też po co ?

    Mogę Ci podać co i jak przerobić w tym radiu , ale podejrzewam ,że niestety (czytając Twoje wypowiedzi) Twój poziom techniczny co do znajomości w/w tematu jest zerowy.
    Niestety , żeby cokolwiek przerabiać w radiach trzeba się na tym poprostu znać. Na początek proponuję abyś wykonał sam (tnz. poskładał) jakiego kit-a na przykład z AVT.
    Poza tym każdy kto chce coś przerobić w elektronice musi mieć chociaż podstawowe przyrzady i mierniki.

    Jeżeli nie chcesz "oddać" tego radia w czyjeś ręce to proponuję odłożyć FM-a na półkę na 20 lat i wtedy oddać do Muzeum Techniki w PKiN w Warszawie za dobrą kasę.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 40  
    Venom007 napisał:
    ale kwarcow jest tylko 4
    -omig-86 rs-2017A 8229,16 KHZ
    -OMIG-BYLO 84 ALE KTOS TO PRZEBIL NA 96 RS-2017A 8244,44 KHZ
    -OMIG 75 RS-2017A 8252,77 KHZ
    -8255,55 KHZ

    to wszystko. wiec musze zdobyc kwarce na 144 MHz 146MHz wlozyc je w dziurki i bedzie smigac?


    Ta obsada wypada w paśmie 148MHz więc po wymianie kwarców na właściwe powinno ruszyć prawie bez dostrajania na 2m (co nie znaczy że nie należy dostroić)
    Przemnóż te częstotliwości *18 a wyjdą aktualne częstotliwości pracy tego Radmora.
    Kwarce na popularne kanały amatorskie FM 2m są już dostępne bez problemu.
    Pamiętaj jak radzą koledzy żeby nie nadawać bez uzyskania uprawnień.

    (zobacz => powinny być w środku również kwarce ok 34MHz potrzebne do pracy odbiornika)
  • Poziom 27  
    radiosystem Tak ma Kolega racje jestem w tej dziedzinie zielony jedyne moje doswiadczenie to pare marnych krotkofalowek.

    Cytat:
    Poza tym każdy kto chce coś przerobić w elektronice musi mieć chociaż podstawowe przyrzady i mierniki


    Moze nie mam profesjonalnych przyzadow ale jakis tam sprzet mam i mierniki zwykle sklepowe ale na tym tez sie da popracowac.

    Jesli bym mial opis co i jak zrobic to pewnie sobie z tym poradze
    Wiem ze moge tylko nasluchiwac na tej częstotliwosci ale wole je zrobic i tylko nasluchiwac niz ma stac i sie kurzyc a jak juz pisalem to moze z czasem jak nabiore doswiadczenia to moze zrobie licencje

    Cytat:
    Można nawet przerobić tego FM-a na pasmo CB z modulacją FM ...


    Moglby Kolega napisac cos wiecej ? jak juz wspominalem mam drugie radio ktore moglo by chodzic na pasmie 27Mhz ale to wtedy antene tez musial bym miec na pasmo 27Mhz? (taka jak w autach i domowki do CB) mam stare CB radio wiec raczej większosc czesci bym mial

    Gdzie znajde najtaniej taki kwarc? z tego wynika ze musze szukac kwarcu z oznaczeniem 8(,05) KHZ ?
    pozdrawiam

    Dodano po 14 [minuty]:

    Przepraszam ale szukajac tego kwarcu 34Mhz znalazlem jeszcze 4 kwarce sa one w dolnej czesci radia
    34356,25 KHZ
    34425,00
    34462,50
    34475,00

    I jeszcze jeden calkiem osobno (przy filtrze kwarcowym) 11165,00

    Teraz tylko nie kumam po co mi 20 miejsc na kwarce? jak jest tylko 10 kanalow
    u gory sa 2 rzedy po 5 miejsc na kwarc (w tym 4 zajete w jednym rzedzie)
    na dole tez sa 2 rzedy po 5 miejsc i tez 4 zajete