Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VCR Samsung SE 9000 - nagrywanie z Timer-a

tylpol60 19 Mar 2007 03:52 1610 4
    tylpol60
    Level 14  
    Witam.
    Jaka jest procedura ustawiania nagrywania programu TV za pomocą funkcji "timer". Problem polega na tym, że po wprowadzeniu na wyświetlaczu czasu zał. ON, wył. OFF oraz numeru programu TV i wciśnięciu klawisza "timer" napis ten miga co uniemożliwia załączenie się VCR. Z powodu braku instrukcji obsługi nie mogę stwierdzić czy jest to usterka magnetowidu czy występuje błąd przy dokonywanych nastawach /kolejności ustawiania/. Dwa razy udało mi się go przypadkowo zaprogramować pozytywnie ale zapomniałem już jakie klawisze zostały wduszone i w jakiej kolejności. Proszę o poradę i pozdrawiam.
    Romek_xx
    Level 24  
    tylpol60 wrote:
    Witam.
    ... po wprowadzeniu na wyświetlaczu czasu zał. ON, wył. OFF oraz numeru programu TV i wciśnięciu klawisza "timer" napis ten miga co uniemożliwia załączenie się VCR...

Trochę nie rozumiem... czy nie możesz po zaprogramowaniu timera uruchomić magnetowidu, czy nie uruchamia się zaprogramowana funkcja...?
    Miałem inny VCR, ale może moja rada na coś się przyda... W moim byłym Sharpie, było tak, że po ustawieniu timera, nie można było już wykonać żadnego polecenia, ani oglądać ani przewijać, po prostu była blokowana klawiatura po włączeniu timera, problem może więc być u Ciebie z właściwą kasetą. Ustawienie timera robiło się na ustawionej już do nagrywania kasecie i z zaklejonym okienkiem blokującym kasowanie kasety. Jeśli ząbek w okienku był wyłamany, nie dało się ustawić timera. W przypadku gdyby u Ciebie w kasecie ząbek był lub okienko jest zaklejone, być może coś nie łączy w czujniku blokady kasowania. Drugą rzecz jaką na pewno warto sprawdzić, to właściwe daty i ustawienia czasu w VCR. Następnie czasy nagrywania, gdybyś ustawił np. czas 3,5 godziny, a kaseta byłaby 180, to może magnetowid rozpoznawać kasetę (mój były rozpoznawał) i blokuje z powodu stwierdzenia braku miejsca na nagranie, wtedy należało włączyć LP i nagrywanie poszło w tym trybie.
    Może moje rady wydadzą się bez sensu... ale od tego bym zaczął.
    Pablo1964
    Moderator
    W moim Amstradzie VCR6000 jest identycznie. Po załączeniu timera nie można już sterować magnetowidem. Można wyłączyć tę opcję przyciskiem "timer/rec" ale wtedy nie załączy się samoczynne nagrywanie.
    tylpol60
    Level 14  
    Pozdrawiam.
    Czujnik blokady kasowania działa prawidłowo. Na wyświetlaczu można ustawić tylko aktualny czas oraz dzień tygodnia. Problem polega na tym, że jak wcisnę klawisz CHECK T-PGM na wyświetlaczu miga mi napis ON oraz dzień tygodnia.
    Po wprowadzeniu czasu rozpoczęcia nagrywania oraz numeru programu i wduszeniu klawisz STORE w dalszym ciągu miga mi ON i dzień tygodnia. Po powtórnym wduszeniu klawisza CHECK pokazuje się migający napis OFF oraz data i po wprowadzeniu czasu zakończenia nagrywania i wciśnięciu STORE napis OFF i data miga. Gdy wcisnę klawisz TIMER VCR się wyłączy / co jest prawidłowo/ale napis TIMER na czerwono mi cały czas miga. Po dojściu do czasu rozpoczęcia nagrywania wideo nie nagrywa.
    Czy po wduszeniu klawisza STORE napisy muszą migać / OFF ON data TIMER/? Gdzie leży błąd?
    Pozdrawiam kolegów.
    Romek_xx
    Level 24  
    W mojej obecnej nagrywarce dvd i ówczesnym VCR jest podczas ustawiania Timera opcja Date, Weekly i Daily czyli nagrywanie dziś, codziennie i co tydzień... może brak u Ciebie tego ustawienia uniemożliwia zakończenie procesu ustawiania opcji nagrywania timerem... i wobec tego magnetowid nie realizuje programu?