logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie w trójkąt w autotransformatorze trójfazowym.

zbylo04 19 Mar 2007 14:44 1896 12
REKLAMA
  • #1 3695051
    zbylo04
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam pytanie związane z połączeniem uzwojenia pierwotnego w trójkąt w autotransformatorze 3-fazowym . Chodzi mi dokładnie o to jakie wartości napięcia będą w różnych stanach położenia suwaka?
  • REKLAMA
  • #2 3695210
    Adam-zw
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam,
    Jak sobie wyobrażasz podłączenie autotransformatora w trójkąt? Suwaki będziesz przesuwał pomiędzy fazami ? :(
    Normalnie regulujesz napięcie regulując pomiędzy fazą a zero - więc ? :0
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3695238
    zbylo04
    Poziom 10  
    Mam taki temat pracy, wiec to chyba nic dziwnego.
  • #4 3696916
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    zbylo04 napisał:
    Mam taki temat pracy, wiec to chyba nic dziwnego.

jak dla mnie to bardzi dziwne...
    To kto Tobie dał taki temat pracy?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3697414
    zbylo04
    Poziom 10  
    Tak to jest zawarte w moim temacie pracy. Dokładniej brzmi on tak: Badanie możliwości zastosowania 3-fazowego autotransformatora z uzwojeniem pierwotnym połączonym w trójkąt do zasilania układów prostownikowych.
  • #6 3698544
    Adam-zw
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witaj,
    "Autotransformator z uzwojeniem pierwotnym.." Czyli na to wygląda na to ze ten autotransformator posiada też uzwojenie lub uzwojenia wtórne.:idea: Więc jest prawdopodobnie taka możliwość by regulować wyjściowe napięcie suwakiem na tych uzwojeniach. W takim przypadku jest już o wiele prostsza sprawa - nieprawda?
    Pozdrawiam
  • #7 3698702
    zbylo04
    Poziom 10  
    To jest chyba oczywiste, że posiada także uzwojenie wtórne. Jak wiadomo to uzwojenie wtórne jest połączone galwanicznie z uzwojeniem pierwotnym. Moje pytanie dotyczy tego jak będzie zmieniać się wartość napięcia przy różnych położeniach suwaka?
    Załączniki:
    • 24_1172945693.jpg (11.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3699031
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    zbylo04 napisał:
    To jest chyba oczywiste, że posiada także uzwojenie wtórne. Jak wiadomo to uzwojenie wtórne jest połączone galwanicznie z uzwojeniem pierwotnym. Moje pytanie dotyczy tego jak będzie zmieniać się wartość napięcia przy różnych położeniach suwaka?

Połączenie w trójkąt w autotransformatorze trójfazowym.

Jesteś pewien, iż tak wyglądają w tym (auto)transformatorze połączenia uzwojeń?

Pozdrawiam
  • #9 3699132
    zbylo04
    Poziom 10  
    Taki schemat podała mi jedna z osób na tym forum na moim innym poście. Byłem dziś z tym u promotora i powiedział mi, że to właśnie o to chodzi. Mam zasilić tym układ 6-pulsowy.Mam dane napięcia zasilania oraz prądy na wyjściu z autotransf. ,a mam policzyć prądy wpływające do strony pierwotnej.
  • REKLAMA
  • #10 3700329
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    pytanie pomocnicze (nie chcę Tobie niczego sugerować): mógłbyś narysować jak zamierzasz podłączyć rzeczony prostownik sześciopulsowy do zacisków tego urządzenia elektrycznego?
    Choć mogę domyślać się, ale nie chcę Tobie podpowiadać, ... a "asa mam w rękawie" na zakończenie... :D

Pozdrawiam
  • #11 3700922
    zbylo04
    Poziom 10  
    Witam!
    Podłączyłbym go tak jak na rysunku ale jeśli mógłbyś zaproponować mi inne połączenie to byłbym wdzięczny.
    Załączniki:
    • 24_1172945693.jpg (17.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 3701093
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    tak też spodziewałem się, przecież innego sposobu tu nie ma. Wielkiego zakresu regulacji napięcia wyjściowego - międzyprzewodowego - to nie otrzymasz.
    Wartość (skuteczna) tego napięcia wyjściowego, pomiędzy przewodami, zmieniać będzie się od wartości napięcia równego wartości napięcia pomiędzy węzłami trójkąta (suwaki w położeniu przy węźle) do połowy wartości tego napięcia (suwaki w połowie położenia pomiędzy węzłami) i ponownie będzie rosnąć do wartości napięcia pomiędzy węzłami (suwaki przy przeciwległych węzłach).
    Natomiast przyrost przesunięcia fazowego w zakresie pełnej regulacji będzie równy (±) 1/3 kąta pełnego, czyli 120° kątowych -> 2•Π/3.

Narysuj sobie wykres wskazowy i popatrz; zaciski wyjściowe "leżą" na bokach trójkąta równobocznego i przemieszczają (we wszystkich trzech fazach jednocześnie i równo) po odpowiednim sobie boku się od jednego węzła do przeciwległego.
    Wartość napięcia wyjściowego każdej z faz to różnica potencjałów pomiędzy odpowiednią parą węzłów.

Czy taki zakres regulacji wartości skutecznej napięcia międzyprzewodowego Tobie wystarczy?

Pozdrawiam

P.S. Ten "as w rękawie..." to wniosek, praktyczna propozycja, którą powinieneś zauważyć sam...
  • #13 3702103
    zbylo04
    Poziom 10  
    Witam

Szerze mówiąc to narazie zakres regulacji nie jest mi potrzebny, ponieważ do obliczenia mam model matematyczny tego autotransformatora. Tak jak napisałem wcześniej, że muszę znaleźć funkcje prądów strony pierwotnej z założeniem, że dane są napięcia zasilania oraz prądy na wyjściu. Dopiero później będę musiał to za symulować na laboratorium (chociaż nie wiem czy taki układ jest dostępny) i wtedy przyda mi się ten zakres sterowania. Chce też zrobić symulacje w programie Psim i też z tym może być problem, ponieważ chyba nie mam tam nawet takiego "bloczka" , który przedstawiałby mój autotransformator. Może moja praca okazać się rozważaniem czysto teoretycznym.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy połączenia uzwojenia pierwotnego w trójkąt w trójfazowym autotransformatorze oraz wpływu położenia suwaka na wartości napięć wyjściowych. Autotransformator posiada uzwojenie pierwotne połączone w trójkąt oraz uzwojenie wtórne, które jest galwanicznie połączone z pierwotnym. Wartość napięcia międzyprzewodowego na wyjściu zmienia się w zakresie od napięcia równego napięciu między węzłami trójkąta (gdy suwak jest przy węźle) do połowy tej wartości (gdy suwak znajduje się w połowie boku trójkąta) i ponownie rośnie do wartości napięcia między węzłami (gdy suwak przesuwa się do przeciwległego węzła). Regulacja napięcia powoduje również przesunięcie fazowe o ±120° (2π/3). Autor planuje zastosować ten autotransformator do zasilania 6-pulsowego układu prostownikowego oraz opracować model matematyczny opisujący prądy strony pierwotnej na podstawie znanych napięć zasilania i prądów wyjściowych. Wspomniano o trudnościach z symulacją takiego układu w programie PSIM z powodu braku odpowiedniego bloku modelującego autotransformator trójfazowy z uzwojeniem pierwotnym połączonym w trójkąt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA