logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór skanera częstotliwości do 400 zł dla początkującego nasłuchowca

kaukingi 19 Mar 2007 19:55 6602 17
REKLAMA
  • #1 3696352
    kaukingi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich! Od pewnego czasu interesuję się krótkofalarstwem. Chciałbym zacząć od nasłuchu, zastanawiam się więc nad zakupem skanera częstotliwości, zdaję sobie sprawę, że na takim urządzeniu będę mógł słuchać tylko zakresu 2m i 70 cm (z tego co wyczytałem te bardziej oblegane pasma jak 80m i inne są dla mnie nie dostępne bo nie mam możliwości wystawienia odpowiednio dużej anteny), jednak nie ukrywam że słuchanie innych częstotliwości także mnie "korci". Pytanie więc do Was, koledzy jaki sprzęt wybrać, chciałbym kupić sprzęt maksymalnie do 400zł, można powiedzieć "na próbę", przejrzałem forum elektroda, pytałem wujka google, znalazłem sporo informacji, ale nie wszystkie. Bardzo proszę o pomoc w następujących kwestiach:

1) Jaki skaner wybrać i czy właśnie od tego warto zacząć? osobiście zastanawiam się nad unidenem UBC69XLT; pod tym adresem znajduje się instrukcja obsługi po polsku na końcu podana jest czułość: www.maycom.pl/files/instrukcje/instrukcja_ubc69xlt.pdf Czy ktoś z Was z doświadczeniem w dziedzinie nasłuchiwania może opisać, co jest ważne podczas takiego zakupu- na jakie parametry warto zwracać uwagę?

2) Co zrobić z anteną, czy warto wystawiać "stacjonarną" na zewnątrz i ewentualnie jaką, prosty dipol czy coś innego (oczywiście czytałem całą teorie na temat budowy anten, ale nigdzie nie jest napisane na jakiej wysokości anteny się znajdują i z jakim skutkiem)? Mieszkam na czwartym piętrze w wieżowcu i nie mam możliwości "wyjścia na dach", przynajmniej na razie.

3) Jak wygląda sytuacja z modulacją- powyższy model ma modulację FM- to dobrze czy źle, z tego co wiem tylko CB w Polsce i samoloty pracują w AM-ie; czym różni się FM od NFM i czy będę mógł odbierać takie transmisje

4)Z doświadczenia- czy w eterze, w obecnych czasach jest jakiś ruch na paśmie 2m i 70cm (mieszkam w Radomiu)

Myślę, że to tyle na początek, z góry dziękuje za wszelką pomoc

Jeżeli ma to jakieś znaczenie- jestem średnio zaawansowanym elektronikiem, do tej pory jednak zajmowałem się elektronika bardziej od strony układów cyfrowych niż analogowych i z "tych" heterodyn i mieszaczy jestem raczej początkujący, ale mam zamiar nauczyć się teorii.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3696469
    Dyonizy
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Moje zdanie a bawie sie falami krotkimi ok. 40 lat
    kup lub zbuduj sobie cos na 80m . Zaden skaner
    ze wzgledu na modulacje skrosna lepsze jest
    prostsze urzadzenie z filtrami na wejsciu niz
    skaner sredniej klasy . Na 80m jako antena
    (tylko odbiorcza !) wystarczy pare metrow
    drutu .
    Nawet odbiornik taki jak z SP5WW da Ci
    odbior wielu stacji .

Pozdrawiam SP9OJU
  • REKLAMA
  • #3 3697544
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Witam, ciesz się "kaukingi", że mieszkasz w Radomiu, z pewnością znajdziesz tam jakiś klub, może poznasz jakiegoś krótkofalowca. Musisz posłuchać co mogą fale krótkie a co UKF. Rozglądaj się po dachach, szukaj charakterystycznych anten.

Tego skanera to Ci odradzam. Nawiąż kontakt, może ktoś będzie miał coś w Radomiu za przysłowiowe 1/2 l jakieś 3001 na którym byś sobie posłuchał. Ale prawdziwa przygoda, to tak jak Ci radzi Dyonizy, coś na kf i oczywiście z SSB

Marek
  • #4 3697611
    jeff__
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam, ja również mam problem. Mianowicie już któryś raz z kolei albo wysyłam listem albo mailem prośbę o licencje nasłuchową i już prawie rok nie ma odpowiedzi. Mieszkam w Gliwicach, a tam gdzie uderzałem to Siemianowice Śląskie i OT w Rybniku :/ . Owszem z Rybnika przyszła informacja zwrotna w której proszono mnie o podanie swoich danych i zainteresowań, podałem i jak kamień w wodę, null.

pozdrawiam
    jeff__
  • REKLAMA
  • #5 3697638
    tofiel
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Poszukaj najbliższego klubu krótkofalowców, na pewno któryś z kolegów będzie mógł ci pomóc.
  • #6 3697767
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    jeff__ napisał:
    Witam, ja również mam problem. Mianowicie już któryś raz z kolei albo wysyłam listem albo mailem prośbę o licencje nasłuchową i już prawie rok nie ma odpowiedzi. Mieszkam w Gliwicach, a tam gdzie uderzałem to Siemianowice Śląskie i OT w Rybniku :/ . Owszem z Rybnika przyszła informacja zwrotna w której proszono mnie o podanie swoich danych i zainteresowań, podałem i jak kamień w wodę, null.

pozdrawiam
    jeff__

Wystarczy, że byś odwiedził najbliższy pkt UKE i napewno byś dostał :D
  • #7 3698592
    jeff__
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Masz racje, chyba jeszcze trochę poczekam a jak nic to jadę na giełdę krótkofalarską do Rybnika i załatwię to tam od reki.

p.s Aha a do klubu krótkofalarskiego należę (SP9KAG).

pozdrawiam
    jeff__
  • #8 3698655
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    kaukingi napisał:
    Witam wszystkich! Od pewnego czasu interesuję się krótkofalarstwem. Chciałbym zacząć od nasłuchu, zastanawiam się więc nad zakupem skanera częstotliwości, zdaję sobie sprawę, że na takim urządzeniu będę mógł słuchać tylko zakresu 2m i 70 cm (z tego co wyczytałem te bardziej oblegane pasma jak 80m i inne są dla mnie nie dostępne bo nie mam możliwości wystawienia odpowiednio dużej anteny), jednak nie ukrywam że słuchanie innych częstotliwości także mnie "korci". Pytanie więc do Was, koledzy jaki sprzęt wybrać, chciałbym kupić sprzęt maksymalnie do 400zł, można powiedzieć "na próbę", przejrzałem forum elektroda, pytałem wujka google, znalazłem sporo informacji, ale nie wszystkie. Bardzo proszę o pomoc w następujących kwestiach:

1) Jaki skaner wybrać i czy właśnie od tego warto zacząć? osobiście zastanawiam się nad unidenem UBC69XLT; pod tym adresem znajduje się instrukcja obsługi po polsku na końcu podana jest czułość: www.maycom.pl/files/instrukcje/instrukcja_ubc69xlt.pdf Czy ktoś z Was z doświadczeniem w dziedzinie nasłuchiwania może opisać, co jest ważne podczas takiego zakupu- na jakie parametry warto zwracać uwagę?

2) Co zrobić z anteną, czy warto wystawiać "stacjonarną" na zewnątrz i ewentualnie jaką, prosty dipol czy coś innego (oczywiście czytałem całą teorie na temat budowy anten, ale nigdzie nie jest napisane na jakiej wysokości anteny się znajdują i z jakim skutkiem)? Mieszkam na czwartym piętrze w wieżowcu i nie mam możliwości "wyjścia na dach", przynajmniej na razie.

3) Jak wygląda sytuacja z modulacją- powyższy model ma modulację FM- to dobrze czy źle, z tego co wiem tylko CB w Polsce i samoloty pracują w AM-ie; czym różni się FM od NFM i czy będę mógł odbierać takie transmisje

4)Z doświadczenia- czy w eterze, w obecnych czasach jest jakiś ruch na paśmie 2m i 70cm (mieszkam w Radomiu)

Myślę, że to tyle na początek, z góry dziękuje za wszelką pomoc

Jeżeli ma to jakieś znaczenie- jestem średnio zaawansowanym elektronikiem, do tej pory jednak zajmowałem się elektronika bardziej od strony układów cyfrowych niż analogowych i z "tych" heterodyn i mieszaczy jestem raczej początkujący, ale mam zamiar nauczyć się teorii.
    Pozdrawiam!

Witam skoro chcesz słuchac a masz CB radio ze wstęgami to proponuje Ci dorobić konwertery na interesujące Cię pasmo, powiem Ci że ja tak mam zrobione i słysze rewelacyjnie, Fakt że mam na wejściu dwa mosfety z filtrami ale bez nich odbiór był bardzo mizernej jakości stacje nakładały się jedna na drugą...POZDRAWIAM

Daniel
  • Pomocny post
    #9 3698741
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    W Radomiu z tego, co wiem - nie ma teraz ani jednego klubu.

Jak chcesz coś na KF do CB to zapraszam do mnie.
  • #10 3699038
    kaukingi
    Poziom 12  
    Bardzo dziękuję za duże zainteresowanie tematem i za dzielenie się Waszą wiedzą ze mną. Niestety CB-ka nie posiadam, ale widzę, że kolega Sady z Radomia jest :D. Bardzo zależy mi na tym, aby któryś z kolegów uargumentował mi dlaczego właśnie to a nie inne pasmo jest warte uwagi. (jeżeli byłoby to możliwe, czy ktoś mógłby przesłać mi na pw kawałek takiej łączności?). Tak jak pisałem na początku, chciałem kupić skaner- i nie ukrywam tego, także po to aby podsłuchiwać służby publiczne i inne, jednak nie po to aby wynosić z tego korzyści czy coś w tym stylu, po prostu do tej pory żyję w przekonaniu, że na takim paśmie jest najłatwiej i najwięcej się dzieje (nie chcę na początku zrazić się niepowodzeniami). Być może ktoś ma doświadczenie z takimi skanerami i mnie zniechęci... Jeżeli chodzi o odbiornik na 80m, do późnej nocy analizowałem schematy, ten: http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2148.pdf wydaje mi się w miarę przyjazny, jednak nie wiem gdzie można zdobyć te kwarce SFT 450 lub 455 i ZTB 450, w internecie cisza na ich temat (w ostateczności kupię kit za 50zł, pod warunkiem ze ten układ się nadaje). Na razie nie chcę tutaj wywoływać jakiejś wojny co jest dobre, a co nie, jednak z chęcią usłyszałbym zdanie na temat tego schematu. Oczywiście wierzę koledze Dyonizy, że do odsłuchu wystarczy kilka metrów byle przewodu.
    Pozdrawiam!
  • #11 3701642
    slajdolot
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, również jestem z radomia i z tego co mi mówił znajomy krótkofalowiec z pracy to nie ma u nas żadnego klubu. Ja w tym momencie też będę budował transciever na 80m i mam zamiar zrobic licencje. Jak narazie mam w domu CB wstęgowe ale jeszcze nie miałem żadnych łączności siedze narazie na 19 i gadam z kierowcami. Co nasłuchu to zajżyj na stronę
    http://www.sp-qrp.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=33 jest to odbiornik na 80m na dole strony masz link do pliku mp3 z jego możliwościami.
  • #12 3701675
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 755
    Cześć.

kaukingi napisał:
    ...Bardzo zależy mi na tym, aby któryś z kolegów uargumentował mi dlaczego właśnie to a nie inne pasmo jest warte uwagi...

Nie zawsze możemy robić to, co nam się najbardziej podoba. Jeżeli interesuje Cię KF, zwłaszcza dolne pasma, to musisz mieć miejsce i możliwości na powieszenie anten.
    O wymiarach i zasadach zakładania nie będę pisał, bo informacji na ten temat jest sporo na elektrodzie i w internecie.
    Anteny na UKF zajmują mniej miejsca, ale muszą być wysoko i mieć w miarę otwartą przestrzeń.
    Rozpatrz, jakie masz możliwości w temacie zamontowania dobrych anten, a sprawa pasm sama się wyjaśni. Nie jest prawdą, że wystarczy kawałek drutu. Dobra antena to podstawa sukcesu. Stosowanie kawałka drutu może skutecznie zniechęcić do tego pięknego hobby.
    Jeżeli będziesz miał dobrą, prawidłowo zbudowaną i zawieszoną antenę, to na bardzo prostym odbiorniku posłuchasz całego świata. Jak dorobisz się swojego znaku i nadajnika, to będzie jak znalazł. Na kawałku drutu nie ponadajesz. Dobrego krótkofalowca poznaje się po jego antenach :) .
  • #13 3701705
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    jeff__ napisał:

Najlepiej udaj się bezpośrednio do klubu w Siemianowicach Śląskich o znaku SP9KRT i do jego szefa "szarej eminencji" kolegi Gintera SP9ZW.

Myślę ,że jak "dojdziesz" do SP9ZW lub do klubu SP9KRT , to licencję nasłuchową będziesz miał w przysłowiowy miesiąc (nie mylić z ruskim m-c).

Pozdrawiam. SP5ANJ
  • #14 3703878
    kaukingi
    Poziom 12  
    Bardzo dziękuję za kolejne informacje, szczególnie slajdolot za link, znów kolega z Radomia (a mnie wydawało się, że w tym mieście nie ma pasjonatów w tej dziedzinie). Z tego co pisze kolega C2H5OH zostaje mi tylko UKF. Mam więc teraz taką prośbę: czy możecie powiedzieć mi jaką mam możliwość wykorzystania anteny mieszkając w wieżowcu 10 piętrowym na piętrze 4, oczywiście studiowałem różne typy anten itd., chodzi mi o to czy w ogóle mam jakąkolwiek szansę na jakieś sukcesy, jeżeli to coś pomoże, mogę zamieścić zdjęcia z moich okien. Swoją drogą jakie warunki, jeżeli można wiedzieć ma kolega slajdolot? Do tej pory zostaje otwarte pytanie o skaner częstotliwości i o układ o którym pisałem powyżej.

Pozdrawiam i dziękuję serdecznie
  • #15 3704756
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Na temat skanerów i anten masz już chyba na elektrodzie wszystko.
    W Radomiu może dość ubogo, ale troszkę jest - aktualnie nie mam nic na 2m, tylko na 70cm i troszkę KF - więc jak będziesz chciał to zapraszam. Słuchanie UKF'u dobre - na początek - kawałek antenki i już prawie cała mieścina.
  • #16 3706704
    kaukingi
    Poziom 12  
    Ok, skaner na razie odpuszczam,decyduje się na odbiornik na 80m (AVT-2149, jak pisałem wyżej), może coś z tego będzie i uda mi się trochę posłuchać i tak jak pisze kolega Sady na pasmo 70cm i z tym związane kolejne pytanie- co na tę częstotliwość wybrać (jeżeli kolega Sady "urzęduje" na tej częstotliwości i to jeszcze w Radomiu, może mi coś poleci?), przejrzałem pobieżnie ofertę i nie znalazłem nic, co przykułoby moją uwagę.

Bardzo dziękuję za cierpliwość.
    Pozdrawiam!
  • #17 3712036
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    gimof nie obraź się, ale bzdury wypisujesz. UKE nie wydaje żadnych licencji nasłuchowych. Wydaje je PZK, a taka licencja uprawnia wyłącznie do obrotu kartami QSL przez biuro PZK.
  • REKLAMA
  • #18 3712053
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    SQ9MEM napisał:
    gimof nie obraź się, ale bzdury wypisujesz. UKE nie wydaje żadnych licencji nasłuchowych. Wydaje je PZK, a taka licencja uprawnia wyłącznie do obrotu kartami QSL przez biuro PZK.

Eh, tak właśnie myślałem, że pomyliłem te dwie instytucje. Dzięki, że mnie poprawiłeś.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru skanera częstotliwości do 400 zł dla początkującego nasłuchowca zainteresowanego krótkofalarstwem, ze szczególnym uwzględnieniem pasm 2m i 70cm. Użytkownik rozważa zakup skanera Uniden UBC69XLT, jednak doświadczeni krótkofalowcy sugerują, że lepszym rozwiązaniem na początek jest prosty odbiornik na pasmo 80m, np. konstrukcja oparta na schemacie AVT-2148/2149, który umożliwia odbiór modulacji SSB i jest bardziej odpowiedni do nasłuchu fal krótkich. Podkreślono znaczenie odpowiedniej anteny – nawet prosty drut na 80m może wystarczyć do odbioru, ale dobre warunki antenowe są kluczowe dla sukcesu, zwłaszcza w warunkach miejskich i mieszkaniach w blokach. Wskazano, że anteny UKF wymagają wysokości i otwartej przestrzeni, a anteny na KF są bardziej wymagające pod względem rozmiarów. Poruszono także temat licencji nasłuchowej, wyjaśniając, że nie wydaje jej UKE, lecz PZK, a jej uzyskanie może być ułatwione przez kontakt z klubem krótkofalarskim, np. w Siemianowicach Śląskich. Wskazano na możliwość budowy własnych konwerterów do CB radia dla innych pasm oraz na lokalne środowisko krótkofalowców w Radomiu, które jest ograniczone. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup odbiornika na 80m i poszukiwanie sprzętu do nasłuchu na 70cm, rezygnując na razie ze skanera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA