logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać sygnały logiczne 0/1 (3,4V) do komputera przez RS232 lub LPT?

mati82 19 Mar 2007 22:00 996 7
REKLAMA
  • #1 3697050
    mati82
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witajcie

badając urządzenie muszę przesłać pomierzone sygnały do komputera
    sygnały są logiczne 0 i 1 o wartości napięcia okolo 3,4 V

wartości są pobierane przy pomocy sondy logicznej

w jaki sposób przesłać odczytane dane do komputera (rs232. lpt) aby następnie z przesłanych danych zrobić użytek - program albo w javie albo w c++

z góry dziękuje za odpowiedzi

maciej
  • REKLAMA
  • #2 3697193
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Jeśli 0 to 0V a 1 to ~3.4V to możesz użyć układu MAX3232 - konwertera poziomów pomiędzy TTL 3.4V a RS232.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3697520
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    mati82 napisał:

wszystkie są potrzebne jednocześnie, nie mogę pojedynczo przesyłać, musi być zestaw

To mozesz to zrobic bez konwertera przez port lpt tylko wczesniej w biosie musisz sobie wybrac odpowiedni tryb dla lpt do pracy dwukierunkowej ( w tej chwili nie pamietam ktory ).
  • #5 3697529
    mati82
    Poziom 10  
    w laptopie nie mam ani LPT ani nawet rs232 więc będę musiał skorzystać z kabla usb-rs232-lpt

naprawdę jestem "zielony" w tych rzeczach, mogę prosić o dokładniejsze i prostsze wytlumacznie?

Dodano po 1 [minuty]:

nie potrzebuje chyba trybu dwukierunkowego, potrzebuje jedynie zczytywać w czasie rzeczywistym przebiegi, nie potrzebuje komunikować sie w drugą strone
  • #6 3697549
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    mati82 napisał:
    w laptopie nie mam ani LPT ani nawet rs232 więc będę musiał skorzystać z kabla usb-rs232-lpt

naprawdę jestem "zielony" w tych rzeczach, mogę prosić o dokładniejsze i prostsze wytlumacznie?

Dodano po 1 [minuty]:

nie potrzebuje chyba trybu dwukierunkowego, potrzebuje jedynie zczytywać w czasie rzeczywistym przebiegi, nie potrzebuje komunikować sie w drugą strone

Jak masz tylko usb - to i tak wszystko bedziesz transmitowal szeregowo i do tego potrzebujesz uklad kontrolera usb o ile jakis procek (na Twojej plytce ) nie ma wbudowanego hosta usb.
  • #7 3697720
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    mati82 napisał:

Jeśli nie masz portu drukarki to zapomnij o łatwym i tanim rejestrowaniu sygnałów cyfrowych. Taki adapter USB-LPT nie nadaje się do tego celu.
  • REKLAMA
  • #8 3699190
    mati82
    Poziom 10  
    a pomysł taki:

miltiplekser -> max3232 -> rs232 -> pc

da rade ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przesyłania sygnałów logicznych 0/1 o napięciu około 3,4 V do komputera za pomocą interfejsów RS232 lub LPT. Sygnały są jednocześnie odczytywane z sondy logicznej i wymagane jest przesłanie całego zestawu danych w czasie rzeczywistym. Zaproponowano użycie układu MAX3232 jako konwertera poziomów napięć TTL 3,4 V do standardu RS232. W przypadku portu LPT możliwe jest przesyłanie bez konwertera, jednak wymaga to ustawienia odpowiedniego trybu dwukierunkowego w BIOS-ie, co może być problematyczne, zwłaszcza gdy komputer nie posiada portu LPT ani RS232. Adaptery USB-LPT nie nadają się do rejestrowania sygnałów cyfrowych w czasie rzeczywistym. W laptopach bez portów LPT i RS232 konieczne jest użycie konwertera USB-RS232 z kontrolerem USB lub zastosowanie multipleksera przed układem MAX3232, który następnie przesyła sygnał do komputera przez RS232. Wskazano, że do odczytu sygnałów w czasie rzeczywistym nie jest potrzebna komunikacja dwukierunkowa, a jedynie jednokierunkowy odczyt danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA