logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transoptor szczelinowy -> Max232 -> Rs232 -> PC

michmat88 01 Wrz 2009 11:56 2903 10
REKLAMA
  • #1 6967466
    michmat88
    Poziom 10  
    Witam,
    chciałbym podłączyć Transoptor szczelinowy do PC, aby odczytywać przez rs232 stan bitowy transoptora.
    Znalazłem schemat transoptora np.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

chciałbym aby dawał on sygnał TTL (5V/0V)
    oraz aby ten sygnał poprzez układ MAX232 przechodził na port rs232 w postaci bitowej.
    znalazłem również schemat układu MAX232:

jednak chciałbym zadać kilka pytań:

1) Jak podłączyć ten transoptor pod wejścia do Atmegi ze schematu max232 ?? proszę o konkretny schemat
    2) Jakie powinny być wartości kondensatorów w max232 ?

Korzystać będę tylko z wysyłania danych do komputera jeśli to w czymś pomoże.
    Proszę pomóżcie sklecić z tego jedną całość. Dzięki z góry za odpowiedzi. W razie jakiś niedomówień z mojej strony przepraszam i postaram się jak najszybciej dopowiedzieć co brakuje.
  • REKLAMA
  • #2 6967519
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 892
    A nie prościej do LPT ?? Podłączasz wtedy bezpośrednio do pinów. W przypadku RS232 jest trudno, bo to transmisja szeregowa.
  • REKLAMA
  • #3 6967534
    michmat88
    Poziom 10  
    No właśnie z uwagi na to że potrzebuje podpiąć do pod C++ potem łatwiej jest przez rs232 ... to już programowo właściwie opanowane mam tylko nie wiem jak to podłączyć.
  • REKLAMA
  • #4 6967570
    kulmar
    Poziom 33  
    Ocena: 368
    michmat88 napisał:
    No właśnie z uwagi na to że potrzebuje podpiąć do pod C++ potem łatwiej jest przez rs232 ... to już programowo właściwie opanowane mam tylko nie wiem jak to podłączyć.

Przecież nie będziesz mógł wykorzystać standardowych bibliotek transmisji szeregowej, bo to ma być testowanie stanu bitu. To po co komplikować układ od strony elektrycznej, skoro i tak nie uciekniesz od problemu bezpośredniego odczytu portu komputera ?

Pozdrawiam

Mariusz
  • #5 6967627
    michmat88
    Poziom 10  
    A mógłby ktoś konkretnie odpowiedzieć albo podpowiedzieć coś ale Konkretnie! a nie tylko zdawkowe zdania :(
    Kolega Mariusz podpowiedział już z diodami. I dzięki, jednak napisałem, że proszę o coś konkretnego z uwagi na to że jestem początkującym elektronikiem? pewnie nawet tego tak nie można nazwać. Uczę się i prosił bym o wyrozumiałość.
    Jeśli ktoś na prawdę chce pomóc to będę bardzo wdzięczny.

P.S. Jeśli mogło by byś LPT to proszę powiedzieć jak to podłączyć i potem czego szukać dalej w krainie programowej?
  • #6 6967671
    kulmar
    Poziom 33  
    A dlaczego oczekujesz od nas, że podamy Ci gotowe rozwiązania "na talerzu", skoro to Twój projekt (napisałeś to w innym wątku) ? Czy chcesz się czegoś nauczyć, czy też oczekujesz gotowca, który przedstawisz jako swoje rozwiązanie problemu ?
    Zacznij od przeszukania internetu - port LPT. Tam masz podane opisy sygnałów na złączu Centronics. Jak będziesz miał wątpliwości - pytaj. A potem spróbuj odczytać stan portu z poziomu C++. Ja akurat do sterowania komputerów klasy PC uzywam C++ for DOS. Ty prawdopodonie piszesz o języku programowania pod Windows. Zacznij realizować swój projekt krok po kroku i jeśli coś Cię zatrzyma - to pytaj. Ale nie oczekuj, ze dostaniesz gotowy schemat i program.

Pozdrawiam

Mariusz
  • REKLAMA
  • #7 6967714
    michmat88
    Poziom 10  
    Powiem tak,
    projekt dostałem do zrobienia teoretycznie, więc właściwie wystarczyło by powiedzieć ze używam transoptora podpiętego do kompa. No i techniczna sprawa tarczy, zamocowania silnika, łożysk itd.

Jednak ten projekt mnie zainspirował na tyle że chciałem sobie coś takiego zbudować. Więc nawet jeśli ktoś by mi podał schemat to i tak nigdzie go nie podam jako mój skoro to będzie stało w domu na półce.

Od 2 lat piszę w C++ i powiem że znudziło mi się "zwykłe programowanie" więc chciałem zacząć coś bardziej rozbudowanego. A ten projekt to taka rozgrzewka i zapoznanie się z portem rs232 lub jak mówicie LPT.

Nie wiem za bardzo gdzie szukać. Od 48 godzin praktycznie z przerwą na spanie siedzę w necie i szukam na ten temat informacji. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć info od podstaw. Czyli jak ten port się komunikuje jak się przesyła dane.

Ostatecznie znalazłem coś takiego jak ten Transoptor i adapter na rs232 i chciałem to jakoś połączyć. Ale jeśli nikt nie może mi narysować kilku kresek od 4 złączy transoptora do 2 złączy max232. Rozumiem jak bym napisał to w złym dziale nic nie szukając i nie angażując się w to co chcę zrobić. Ale zacząłem pisać w odpowiednim do mojego stanu wiedzy, mając nadzieję że tutaj krok po kroku ktoś uczynny pomoże mi poskładać to cuś.

Napisałeś że mam zadawać pytania ... a to "jak podpiąć ten transoptor do adaptera" to nie jest pytanie ?? to jest kilka kresek :/ a nie gotowy schemat .......................
  • #9 6967846
    michmat88
    Poziom 10  
    Dzięki,
    zagłębiam się w lekturę.
    Proszę tylko o w miarę jak najszybszą odpowiedź, ponieważ nie mogę na szybko znaleźć.
    Jeśli podam 5V na jedno ze złączy D0-D7 i podepnę GND do masy LPT to ustawię bitowe 1? czy odwrotnie czy jak to podpiąć? Znalazłem funkcję w bibliotece WinIO.dll która sprawdza stan poszczególnych 8 bitów w postaci liczby binarnej np. 10000010 co daje 2 porty w stanie 1 a 6 portów w stanie 0. Jak tylko ten port ustawić żeby odczytał 1?
  • #10 6967912
    kulmar
    Poziom 33  
    To nie jest dobry pomysł (przynajmniej na początku) na wymuszanie stanu na liniach D0-D7. Są one typu IN/OUT, ale sterowanie kierunkiem tych linii to oddzielna sprawa i zwykłe podanie napięcia 5V na taką linię najprawdopodobniej uszkodzi port. Zwróć uwagę w opisie portu LPT, że na złączu są linie, które są tylko liniami wejściowymi i tu możesz się bezpiecznie bawić. Nie przeglądałem całości tego linku, ale wygląda na dosyć szczegółowy, łącznie z adresami portów.

Pozdrawiam

Mariusz
  • #11 6969877
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Regulamin - p.8.1, p.14 i p.16.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia transoptora szczelinowego do komputera PC poprzez interfejs RS232 z wykorzystaniem układu MAX232, aby odczytywać stan bitowy sygnału TTL (5V/0V). Autor pyta o schemat połączenia transoptora z układem MAX232 oraz o wartości kondensatorów w tym układzie, z zamiarem przesyłania danych tylko w kierunku do komputera. W odpowiedziach sugerowano alternatywne podejście z użyciem portu LPT, który umożliwia bezpośredni odczyt stanów bitowych na liniach D0-D7, co jest prostsze niż transmisja szeregowa RS232. Podkreślono jednak, że linie portu LPT mają różne funkcje (wejścia/wyjścia) i nie należy bezpośrednio podawać napięcia 5V na linie, które mogą być wyjściowe, aby nie uszkodzić portu. Zalecane jest korzystanie z linii wejściowych portu LPT do bezpiecznego odczytu stanów logicznych. Autor otrzymał link do szczegółowego opisu portu LPT i jego adresów, co ma pomóc w programowym odczycie bitów w C++. Wskazano, że standardowe biblioteki transmisji szeregowej nie nadają się do testowania pojedynczych stanów bitów, a projekt wymaga stopniowego podejścia i nauki podstaw komunikacji portów komputerowych. Nie udzielono gotowego schematu połączeń, lecz zachęcono do samodzielnego zgłębiania tematu i zadawania konkretnych pytań w miarę postępów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA