logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie urządzeniami zewnętrznymi za pomocą PC??

PJ 30 Wrz 2003 03:49 3453 11
  • #1 287754
    PJ
    Poziom 2  
    :?:
    Jak najprościej zaprzęgnąć PC'ta do sterowania użądzeniami zewnętrznymi? Najlepiej aby było to urządzenie podłączane do portów zewnętrznych (USB, szeregowego lub równoległego) i dobrze by było jak by udostępniało łączność w obu kierunkach tzn - coś włączało i sprawdzało stan jakichś czujników.

PJ
  • #2 287759
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Najprościej byłoby to zrobić na porcie szeregowym o ile pamiętam 9 lini wyjściowych i 5 lini wejściowych
    Byłoby dobrze a nawet wspaniale gdybyś skorzystał z przycisku Szukaj
  • #3 293879
    andmor
    Poziom 12  
    Poszukaj na stronie WWW.EP.COM.PL
    (Elektronika Praktyczna)

Tam powinieneś znaleźć opis takiego układu.
    Będzie również schemat płytki drukowanej.

Poszukaj również w kitach AVT (odsyłacz znajdziesz na w/w stronie)
    To może jest lepsze rozwiązanie bo w zależności od umiejętności
    z lutownicą możesz kupić płtykę do montażu albo cały gotowy już układ.
  • #4 293888
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    :arrow: elektryk: Port szeregowy 9 wyjść? Chyba RS wg ANSI. Może miałeś na myśli równoległy?
    Pozdrawiam.
  • #5 293896
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Osmiokanalowy interfej byl opisany w EDW 3/97.
  • #6 343680
    PJ
    Poziom 2  
    Jestem amatorem w dziedzinie elektroniki (no pewne podstawy mam) i interesuje mnie jak można by zaprządz PC do sterowania np oswietleniem w domu czy do pomiaru temperatury -czyli jakieś układy I/O.
  • #8 343695
    Anjak
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    No to czeka ciebie trochę wkuwania.
    I zrób to.
    Jeśli chcesz sterować z PC urządzenia to czemu miałbyś ograniczać się tylko do 8 urządzeń i lpt.
    RS jest wystarczająco szybki i mniej kabelków pomiędzy PC a twoim sterownikiem.
    Sugeruje kolejność język C, później µP MICROCHIPA.
    Czemu C, ponieważ przyda ci się w przyszłości, wcale nie jest trudny, jest mnóstwo free e-kursów, gotowych pogramów.
    Czemu µP MICROCHIPA, bardzo dobre opracowania po polsku z serii łatwe i przystępne, programator możesz wykonać sam na całą rodzinę PIC i nie tylko, koszt to ok. 7zł, program obsługujący program jest free,
    możesz w PIC'ach wykorzystać wbudowane UART do komunikacji przez RS. Są w nich przetworniki AD i DA i mnóstwo innych rzeczy.
    I najważniesza sprawa urządzenie na µP jest małe i "myśli".
  • #9 344691
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Anjak napisał:
    Witam
    Czemu µP MICROCHIPA, bardzo dobre opracowania po polsku z serii łatwe i przystępne, programator możesz wykonać sam na całą rodzinę PIC i nie tylko, koszt to ok. 7zł, program obsługujący program jest free,
    możesz w PIC'ach wykorzystać wbudowane UART do komunikacji przez
    I najważniesza sprawa urządzenie na µP jest małe i "myśli".

1. Urządzenie nie myśli, wykonuje rozkazy ;)
    2.Drugie rozwiązanie to atmel. Programator również 7 zł
    89C2051 kosztuje 5,60 ( nie widziałem PIC w tej cenie) ma wbudowany UART i 14 pinów do wykorzystania
    książek jest pełno gdyż jest kompatybilny z '51, jeszcze więcej od PICa info w necie a rzeczywista ksiązka od 8zł

Sterowik sprowadzałby się do odebrania dwóch bajtów z kompa, zapisaniu do rejestrów portów i to wszystko.
  • #10 344743
    PJ
    Poziom 2  
    Dzięki serdeczne wszystkim :)
    Jak pisałem jestem amatorem - ale jak widze nie do końca bo c i c++ mam opanowane a i pewne kontakty z PIC'ami miałem i programator mam i do PIC i do ATMEL więc nic tylko powkówać troche jezyka tych mikrokontrolerów i może coś z tego bedzie - bo 8 urządzeń to mnie raczej nie urządza a dobrze by było żeby ta "sieć" - urządzeń (sterowników) dała się wmiare elastycznie rozbudowywać

-- Więc biorę się za naukę :)
  • #11 344744
    PJ
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi ale interesuje mnie coś więcej niż 8 urządzeń
    a ten port szeregowy to faktycznie jakiś dziwny 9 wyjsc - chyba że po podpięciu jakiegoś urządzonka :))
  • #12 344746
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    HEHE miałem na myśli port drukarkowy ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy najprostszych metod sterowania urządzeniami zewnętrznymi za pomocą komputera PC, z wykorzystaniem portów zewnętrznych takich jak USB, port szeregowy (RS-232) lub port równoległy (LPT). Najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem jest użycie portu szeregowego lub równoległego, które umożliwiają sterowanie i odczyt sygnałów z czujników. Wskazano na dostępność gotowych układów i schematów, m.in. na stronach Elektroniki Praktycznej (EP) oraz w kitach AVT, które można samodzielnie montować lub kupić jako gotowe moduły.

Zalecane jest wykorzystanie mikrokontrolerów, zwłaszcza PIC firmy Microchip oraz Atmel (np. 89C2051), które posiadają wbudowane interfejsy UART do komunikacji przez RS-232 oraz przetworniki analogowo-cyfrowe (ADC) i cyfrowo-analogowe (DAC). Mikrokontrolery te pozwalają na elastyczne i rozbudowywalne sterowanie wieloma urządzeniami, znacznie przekraczając ograniczenia portu LPT (do 8 urządzeń). Programowanie mikrokontrolerów w języku C jest rekomendowane ze względu na dostępność materiałów edukacyjnych i gotowych programów.

Podsumowując, najlepszym podejściem dla amatora z podstawową wiedzą elektroniczną i programistyczną jest nauka programowania mikrokontrolerów PIC lub Atmel, wykorzystanie portu szeregowego do komunikacji oraz zastosowanie gotowych lub samodzielnie wykonanych układów I/O do sterowania i monitorowania urządzeń zewnętrznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA