logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja antenowa: Jak rozdzielić sygnał na 5 odbiorników?

Marcinj2 20 Mar 2007 13:17 1928 10
REKLAMA
  • #1 3698682
    Marcinj2
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Witam
    Proszę o pomoc w wykonaniu instalacji antenowej. trochę to skomplikowane ale postaram się to opisać.Wyglądać ma tak:
    Jest jedna antena, od tej anteny sygnał ma się rozchodzić na trzy odbiorniki ( dwa na górze i jeden na dole). Antena na dole ma wchodzić do tunera cyfrowego polsatu ( żeby można było oglądać satelitę na pozostałych TV ). I z tunera jedna antena bezpośrednio do TV a druga do drugiego pokoju i tam rozejście na dwa odbiorniki ( ewentualnie za tunerem od razu na trzy odbiorniki, ale jeśli da radę to wolałbym za tunerem dwa rozejścia i później jeszcze jedno) W sumie w całym budynku będzie 5 odbiorników.
    Może mi ktoś opisać jak to najlepiej zrobić i jakich użyć elementów?
    Z góry serdecznie dziękuję
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3699233
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Obawiam się, że z oglądania Polsatu na wszystkich TV nic nie będzie, chyba że chcesz wszędzie ten sam kanał :) (o ile tuner ma wyjście RF).

Co do instalacji antenowej to wszystko zależy jaka ta antena (ze wzmacniaczem czy bez).
    Napisz coś więcej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3701673
    kosor
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    nie wiem czy z tunerem nie będzie problemu
  • REKLAMA
  • #5 3702156
    kkarl
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Antena TV wchodzi do tunera Polsatu i wychodzi na kilka odbiorników . Sposób dalszego rozgałęzienia dowolny ale poziom sygnału wychodzącego ma zapewnić poprawny nie śnieżący obraz. Modulator dekodera polsatu należy ustawić poza zasięgiem wchodzących kanałów TV z anteny.
    Oczywiście dekoder polsatu musi mieć modulator TV . Nowe sprzęty polsatu nie mają modulatora. Jeżeli nie masz modulatora to sprawa instalacji jest zupełnie inna.
  • #6 3702261
    Marcinj2
    Poziom 15  
    to znaczy do tej pory mam tak, że antena wchodzi do tunera i wychodzi na dwa telewizory. Mogę oglądać satelitę na dwóch telewizorach.
  • #7 3702610
    Artur k.
    No to nie ma żadnego problemu żeby rozgałęzić na pozostałe TV.

Ja bym zrobił instalację w oparciu o odgałęźniki.

Antenę siatkową podłączyć do tunera polsatu, z tunera na odgałęźnik tłumieniu 16dB (np. http://www.dipol.com.pl/sx/pl/katalog/Odgalez...krotny_O-1-16dB_5-1000MHz_Signal_R602116.htm)
    Z wyjścia OUT na następny odgałęźnik 12dB ( http://www.dipol.com.pl/sx/pl/katalog/Odgalez...krotny_O-1-12dB_5-1000MHz_Signal_R602112.htm)
    Następny na 8dB potem odgałęźnik 4dB i na końcu w ostatni TV.

Możliwe, że do instalacji trzeba będzie założyć wzmacniacz, ponieważ jest spora liczba odgałęzień i na ostatnim odbiorniki może być śnieżący obraz.

Podobna instalacja (tyle że bez tunera i na 3 TV) działa u mnie w domu i nie ma żadnych problemów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3703501
    Marcinj2
    Poziom 15  
    Nie na pięciu tylko 3. I chodzi o to, że jeśli dzieciak będzie spał w pokoju gdzie jest tuner to sobie mogę oglądać ustawiony kanał w innych pokojach.

Jakie rozgałęźniki dać przed tunerem ??
  • #9 3705379
    Artur k.
    A czy konieczne jest rozgałęzianie przed tunerem ?

Antena ze wzmacniaczem posiada zasilacz, który w tym wypadku były przy tunerze, umieszczenie go w innym miejscu nieco komplikuje sprawę.

Pozdrawiam
  • #10 3705436
    ArteXL
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Witam, dlaczego tak komplikować instalację antenową. Każde złącza F, odgałęźniki i znowu złącza F - to jest tylko strata poziomu sygnału. Moja rada jak to zrobić:
    - przewód od anteny podłączasz do sumatora (jest to najzwyklejszy rozgałęźnik) trzy wyjściowego,
    - do sumatora podłączasz wtyk zasilacza wzmacniacza antenowego, przez przejściówkę (sumator ma złącza F),
    - do sumatora podłączasz sygnał RF z dekodera Polsatu,
    - dalej do wyjścia sumatora podłączasz multitap (to jest rozgałęźnik który ma od 4 do 8 wyjść o różnym tłumieniu),
    - wyjście z multitapu OUT zakańczasz rezystorem 75 om (są w obudowie wytku F),
    - z multitapu podłączasz pozostałe odbiorniki,
    - musisz pamiętać że do daleko położonych odbiorników wpiąć przewód antenowy w gniazda gdzie masz najmniejsze tłumienie, do odbiorników które są bilsko usytuowane postępujesz odwrotnie.

I to by było na wszystko w tym temacie.

Pozdrawiam
    ArteXL
  • #11 3711427
    Marcinj2
    Poziom 15  
    Dzięki serdeczne za porady.
    Artur k. rozgałęzienie przed tunerem, jest niestety konieczne, ponieważ na pietrze będzie rozejście na dwa telewizory, a trzecie do mnie na dół gdzie jest tuner.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykonania instalacji antenowej z jedną anteną ze wzmacniaczem, której sygnał ma być rozdzielony na 5 odbiorników telewizyjnych w budynku. Antena ma być podłączona do tunera cyfrowego Polsatu, który posiada modulator TV umożliwiający oglądanie tego samego kanału satelitarnego na wszystkich telewizorach. Zaleca się stosowanie odgałęźników o różnym tłumieniu (np. 16 dB, 12 dB, 8 dB, 4 dB) do stopniowego rozgałęziania sygnału po wyjściu z tunera, aby zapewnić odpowiedni poziom sygnału i uniknąć zakłóceń. W przypadku dużej liczby odbiorników może być konieczne zastosowanie dodatkowego wzmacniacza sygnału. Przed tunerem rozgałęzienie jest konieczne, gdyż na piętrze ma być rozdział na dwa telewizory, a trzeci odbiornik znajduje się na dole przy tunerze. Alternatywnie można zastosować sumator (sumator 3-krotny) do łączenia sygnału antenowego, zasilania wzmacniacza i sygnału RF z dekodera, a następnie multitap do rozdzielenia sygnału na odbiorniki z różnym tłumieniem, kończąc linię rezystorem 75 Ω. Ważne jest, aby modulator dekodera Polsatu był ustawiony poza zakresem kanałów antenowych, a instalacja była wykonana z uwzględnieniem tłumienia i odległości odbiorników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA