logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wgranie rpl. Jak zmusić tornado do wgrania rpl na flash?

Maciek279 20 Mar 2007 20:05 1506 9
REKLAMA
  • #1 3700302
    Maciek279
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam
    mam 2 nokie 6020 ale w jednej nie było flasha a w drugiej była "spuchnięta" płyta. więc pomyślałem żeby flasha przełożyć ze "spuchniętej" do tej drugiej bo jak ja podpinałem pod jafa i wcisnąłem read UEM to zczytywało mi imei taki jaki być powinien więc uem jest ok. tak też zrobiłem założyłem flasha ze "spuchniętej" ale imei ??????????? i sie resetuje. zgrałem sobie ask ale niestety w ask imei jest taki IMEI=??????/??/??????/? ale po przeliczeniu na rpl Requested IMEI: 3FFFFFFFFFFFFF tak zczytuje mi jaf. ale jak zczytuje tornado to imei jest ok i data też. więc po przeliczeniu na rpl też jest ok. tylko jak próbuje wgrać tego rpl to pokazuje "error write UEM" czyżby tornado chciał wgrać to do uema?? ja chce wgrać to do flasha da sie to jakoś ustawić?? przełożył bym też z tej spuchniętej uem ale nie wiem czy on jest działający :cry: jak zmusić tornado do wgrania tego rpl na flash?? albo jak to wgrać jafem żeby poszło na flash a nie uem??
    z góry dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 3700596
    wanek
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Powiedz mi czemu ty chcesz wgrac rpl do flasha przeciesz imei jest w uemie i jak wymieniłes flasha to przewaznie uema tez trzeba :(

Anie wystarczy sam patch.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3700632
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    wanek to trochę inaczej jest.. Uem jest już zaprogramowany z dobrym imeiem a flash z innego telefonu czyli trzeba go zaprogramować takim samym Imeiem co w Uemie a więc wgraniem rpl'a.. bo inaczej będą ??????????.. a co do błędu jak zgrałeś ask? bo w tornado są dwie opcje 1 i 0 przy zgrywaniu.. jedna jest bez wymiany Uema druga z.. ja miałem taki błąd też w tej nokii pomogło dopiero programowanie nowego Uema..
    pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #4 3700756
    Maciek279
    Poziom 16  
    Gsm_michal sytuacja jest dokładnie taka jak piszesz. a gdzie mogę kupić nowego uema?? w magbossie nie widziałem. podaj namiar na jakąś hurtownie czy coś gdzie kupowałeś. tylko kiepsko jak założę nowego i telefon nie będzie całkowicie sprawny bo kupiłem go od gościa i nie było w nim juz diplexera i filtra klawiszy. ale normalnie reagował na jafa dało sie zczytać imei z uema. tak jeszcze myślę żeby założyć tego uema co jest od tego flasha tylko czy on jest dobry czy nie jest w nim wysypany imei??

tu http://bestgsm.pl/partacze23-Nokia+6020+i+prawdziwy+specjalista.html można zobaczyć jak wygladał ten flash co był niestety nie dało się z niego zczytać pm :D
  • #5 3700781
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    nie chcę Ci odbierać nadzieji ale kupiłem ostatnią sztukę w jednej z internetowych hurtowni:d szukłem 2 dni:P gadałem z innym kolesiem ze sklepu internetowego i powiedziął mi że dostać ten Uem teraz graniczy z cudem.. popytaj może ktoś ma odsprzedać bo leży u niego niepotrzebny:P
    pozdrawiam
    Michał
  • #6 3700839
    Maciek279
    Poziom 16  
    właśnie już trochę się za nim rozglądałem i nie widać tego, zamienników tez nikt nie ma. a może podaj adres do tej hurtowni co kupiłeś może maja jeszcze gdzieś jedna sztukę. jutro spróbuje założyć tego uema co był z tym imeiem co flash. tylko czy przypadkiem nie zmieniłem imeia we flashu jak próbowałem wgrywać?? a co myślicie o tym żeby komuś zapłacić za wygenerowanie rpl pod tego imeia??
  • #7 3700847
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    zagadaj na priva to pogadamy:) bo tutaj reklam hurtowni chyba za bardzo nie można umieszczać:P
    pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #8 3701413
    Maciek279
    Poziom 16  
    właśnie jafem zpatchowałem imei i telefon ma imei taki jak być powinien tylko nadal jest problem resetowania. teraz jak robie ask czy backup imei jafem to imei jest normalny ale jak zrobię backup rpl to jak próbuje go wgrac to wyskakuje mi:

Power on the phone...
    Reading imei...
    xxxxxxxxxxxxxxx
    Opening RPL file...
    Inspecting...
    IMEI: xxxxxxxxxxxxxxx
    DATA2 key is missing....Will be skiped!
    Booting phone...

MCU ID: 0x2142
    Sending algo...
    Algo is ready...
    Writting UEM...
    Error writting uem...

oczywiście tu gdzie wpisałem xxxx to jest dobry numer imei i w czasie Writting uem mija 30 sekund i telefon sie resetuje i wywala błąd. co zrobić żeby jaf zdążył wgrać rpl przed resetem??
  • #9 3701977
    Maciek279
    Poziom 16  
    dzisiaj rano zrobiłem erase flash i wtedy udało sie wgrać rpl bo telefon się nie resetował. no i imei był taki jak być powinien i wtedy zrobiłem flash mcu+ppm+cnt i imei się znowu wykrzaczył i teraz jest ???????? i nie da się znowu wgrać rpl. Jest na to jakiś sposób żeby to wgrać??
  • #10 3711360
    Maciek279
    Poziom 16  
    witam
    problem nadal nie rozwiązany. dzisiaj chciałem założyć uema od tego flasha to byłby taki sam imei i nie było by problemu z nim ale po podniesieniu uema niestety widzę że brakuje na nim 9 padów więc nie ma szans żeby go zrobić. czy może być coś takiego że ta kość flash jest uszkodzona i nie może wgrać do niej rpl a mcu+ppm+cnt idą bez problemu i telefon się włącza?? mogę mieć tanio kość pamięci nowa i nie wiem czy nie spróbować kupić jej i na czysta wgrywać wszystko od początku. tylko nie wiem czy istnieje taka możliwość. pomóżcie bo nie mam pojęcia czy może być coś takiego.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy próby wgrania pliku RPL do pamięci flash w telefonie Nokia 6020, gdzie IMEI jest przechowywany w kości UEM. Wymiana flasha bez odpowiedniej kości UEM powoduje pojawienie się nieprawidłowego IMEI (???????). Próby wgrania RPL za pomocą programów JAF i Tornado kończą się błędem "error write UEM" lub resetem telefonu podczas zapisu. Użytkownik rozważa zakup nowej kości UEM, jednak jest ona trudno dostępna, a używana ma uszkodzone pady. Wgranie RPL udaje się tylko po wymazaniu flasha, ale po wgraniu MCU+PPM+CNT IMEI znów ulega uszkodzeniu. Pojawia się podejrzenie uszkodzenia kości flash, która może nie pozwalać na poprawne wgranie RPL, mimo że MCU i inne pliki wgrywają się bez problemu. Dyskusja wskazuje, że IMEI jest zapisywany w UEM, a flash i UEM muszą być kompatybilne, co wymaga programowania nowego UEM lub znalezienia odpowiedniej kości. Próby obejścia problemu przez wgranie RPL do flasha zamiast UEM nie są skuteczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA