logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr dolnoprzepustowy DIY do subwoofera – jak zbudować, schemat, wartości elementów

mefiu141 20 Mar 2007 21:56 14701 12
REKLAMA
  • #1 3700873
    mefiu141
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam. mam pytanie. mam głosnik niskotonowy taki jak do subwoofera i nie chce w nim słyszec słów czyli tylko niskie tony. wiec chce zrobic jakis filtr niskotonowy tylko niebardzo wiem jak. prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3701025
    malutki000
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    najprostszym sposobem jest wstawienie kondensatora równolegle do głośnika o odpowiedniej wartości (zazwyczaj są to małe wartości)
  • REKLAMA
  • #3 3702151
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    Nie małe tylko duże. Tworzy się zwrotnice szeregowo indukcjyność i równolegle pojemność. Proponowałbym użyc Szukaj i znaleźć coś na temat filtrów dolnoprzepustowych. Na forum jest mase schematów tych urządzeń.
  • #4 3702409
    nnnorbi
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam zrob sobie filtr aktywny nie tracisz na nim mocy jak w przypadku filtra pasywnego tutaj masz schemat jest na 15v jak ci sie spodoba to moge podeslac ci wzor plytki
    Załączniki:
    • Filtr dolnoprzepustowy DIY do subwoofera – jak zbudować, schemat, wartości elementów schemat ideowy.jpg (20.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3705136
    mefiu141
    Poziom 11  
    z tego co wiem to mozna tez uzyc cewki i kondensatora 1micro. czy to bedzie dobrze działało??

Dodano po 2 [minuty]:

nnorbi wiesz co jak bys mógł to przeslij mi schemat płytki. a nie wiesz czy na 12v bedzie dobrze działało ? bo ja to chce do auta zamontowac
  • #6 3708441
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    nnnorbi napisał:
    witam zrob sobie filtr aktywny nie tracisz na nim mocy jak w przypadku filtra pasywnego

Może to kolega bardziej rozwinąć?? Bo i ile wiem to za filtrem aktywnym trzeba stosować dodatkowy wzmacniacz bo moc na wyjściu takiego filtra w życiu nie wysteruje głośnika 4Ω czy też 8Ω, a w przypadku filtrów pasywnych nie jest to konieczne.

mefiu141 napisał:
    z tego co wiem to mozna tez uzyc cewki i kondensatora 1micro

Elementy takiego filtru trzeba sobie dokładnie policzyć a nie strzelać na oko !!
  • #7 3708741
    mefiu141
    Poziom 11  
    jak to mozna policzyc?? mam głośnik basowy 200w 100 rms 4 ohm
  • REKLAMA
  • #8 3709522
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Tu nie chodzi o moc, ani impedancję danego głośnika i z tych parametrów nic się nie wylicza, gdyż filtry aktywne stosuje się na wejściu, a nie na wyjściu wzmacniacza. Na wyjściu wzmacniacza można tylko stosować filtry pasywne. Co do obliczeń filtrów aktywnych to kłania się funkcja „szukaj” (filtry aktywne). Przykładowe obliczenia znajdziesz tu (uniwersalny moduł filtrów MFB i Sallen –Keya): http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=63&meid=17
    Pozdrawiam.
  • #9 3711085
    nnnorbi
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    raczej na 12v to nie bedzie dzialallo ale jak bys zrobil jakas przetwurnice z 12 na 15 to by bylo ok tutaj masz schemat
    Załączniki:
    • Filtr dolnoprzepustowy DIY do subwoofera – jak zbudować, schemat, wartości elementów Filtr (60x34).jpg (22.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Filtr dolnoprzepustowy DIY do subwoofera – jak zbudować, schemat, wartości elementów Filtr (60x34) monta.jpg (27.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 3711432
    malutki000
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    ten filtr aktywny ktory byl podany wczesnij bedzie dzialal na 12V, a jak sie nie myle to przy 9V powinien pracować poprawnie
  • #11 3842515
    minigunmen
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam speców :)

Mam zbudowanego sub'ka 888, 100W, podłączony jest do wzmacniacza Unitra Tosca 303 [przy czym nie stać mnie na lepszy]
    Jaki konkretnie kondensator radzicie podłączyć równolegle w celu pozbycia się wysokich tonów?

PS: mam kondensator 3900uF, 6,3V - nada się?

Nie znam się na elektronice :(
  • #13 3881717
    minigunmen
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki za pomoc :(

Kupiłem filtr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy filtru dolnoprzepustowego do subwoofera, który ma eliminować wysokie tony i przepuszczać tylko niskie częstotliwości. Proponowane rozwiązania obejmują filtry pasywne z cewką i kondensatorem oraz filtry aktywne zasilane napięciem 12-15 V. Filtr pasywny można zbudować, stosując indukcyjność szeregowo i kondensator równolegle do głośnika, jednak wartości elementów muszą być precyzyjnie obliczone, a nie dobierane na oko. Filtry aktywne wymagają dodatkowego wzmacniacza, gdyż same nie dostarczają wystarczającej mocy do głośnika 4 lub 8 Ω. Wskazano, że filtry aktywne stosuje się na wejściu wzmacniacza, a pasywne na jego wyjściu. Podano link do przykładowych obliczeń filtrów aktywnych (MFB i Sallen-Key). W kontekście zasilania, filtr aktywny może działać na 9-15 V, ale w samochodzie 12 V może być konieczne zastosowanie przetwornicy. W dyskusji pojawiła się także kwestia kondensatora elektrolitycznego 3900 µF 6,3 V, który nie jest zalecany do filtrów dolnoprzepustowych. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup gotowego filtru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA