logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr dolnoprzepustowy 12dB/okt, 200Hz, 4 Ohm - zmiana kondensatora?

b1nd 28 Gru 2006 21:07 1944 14
REKLAMA
  • #1 3380204
    b1nd
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Probuje sam wykonac filtr dolnoprzepustowy. Stromosc filtra 12db/okt. Odciecie przy 200 Hz, glosnik 4 Ohm.

W kilku programach probowalem i wyszlo mi takie cos:
    cewka szeregowo 4,5 mH
    kondek rownlegle ~280 µF
    Nie moglem tylko znalezc kondensatora takiego jak bym chcial :D
    Czy jesli zastosuje 300 µF ze sklepu Grelton To co to zmieni w konfiguracji mojej zwrotnicy ? Czy moze mniejszy dac ? Co myslicie o cewkach z STX-a ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3380281
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Masz lekkie podbicie w okolicach 100Hz ale ogolnie moze byc.
    Ja osobiscie polecam cewki z akkusa.
  • REKLAMA
  • #3 3381257
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    gwarantuje ze przy tych wartosciach impedancja spadnie Ci nawet ponziej 2om!
    Symulator to tylko zabawka.
  • #4 3382104
    b1nd
    Poziom 11  
    To chyba trzeba by zastosowac korektor impedancji tak ?
    Czy mozecie powiedziec jak to wykonac ? Bo w tym temacie jestem zielonkawy :>
    Albo inne wartosci elementow dobrac aby wynik byl satysfakcjonujacy ;)
    Pozdrawiam B1nd.
  • Pomocny post
    #5 3384780
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Irek ma racje. To nowy schemat. Indukcyjnosc glosnika przyjolem jako 1mH ale jesli znasz jej dokladna wartosc to podaj ja.
    Załączniki:
    • Filtr dolnoprzepustowy 12dB/okt, 200Hz, 4 Ohm - zmiana kondensatora? zw.JPG (23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3386129
    b1nd
    Poziom 11  
    Aha rozumiem. Nie no nie znam dokladnie impedancji glosnika niestety...
    Mam jeszcze takie pytanie:
    Teraz jest odciecie przy 200 Hz 12db/okt.
    Co trzeba zmienic aby obnizyc czest. odciecia ? Kondensator wiekszy ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3386547
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Cewki STXa nie są cewkami 100% powietrznymi, mają na jednym końcu zatopiony rdzeń, piszę o cewkach 0.2, 0.4, 0.8 i 1.5mH bo z takimi miałem do czynienie, więc dla pracy w gałęziach nisko tonowych, a tym bardziej w subbasowych zbyt się nie nadają (b. mały ten rdzeń)
    A co rozumiesz przez odcięcie 200Hz czy od tej wartości liczony jest filtr czy już przy tej wartości ma być już stłumiony sygnał o te 12dB?
    A czy możesz podać co to za głośnik.
    By zmienić parametry filtra, trzeba znać impedancji głośnika w zakresie pracy filtra, ustalić jaka częstotliwość głośnika ma już być stłumiona o te 12dB, odjąć od niej połowę jej wartości i dla uzyskanej częstotliwości biorąc dla niej impedancję wyliczyć wartości elementów wiedząc, że na przestrzeni działania filtru tracimy odpowiednio na SPL głośnika.
    Kondy można odpowiednio łączyć (bipolarne).
  • Pomocny post
    #8 3386726
    irek2
    Poziom 40  
    W praktyce zejsc z zcestotliwoscia graniczna w okolice 200hz jest bardzo trudne. Kiedys robilem proby z cewkami nawet 10mH i sie to nie bardzo udawalo. Nawet przy dosc malych pojemnosciach impadancja ostro kucala. Generalnie trzeba zwiekszac cewke a zmniejszac kondensatory.
    Uklad z dodatkowym rezystorem na pewno pomoze i impedancja tak mocno nie spadnie tylko ze te rezystory dostana niezle w kosc. Wzystko zalezy o jakich mocach mowimy.
    Teoretycznie tu za wiele nie wymyslimy proponuje troche testow odsluchowych. Cewka w okolicy 4,5mH wydaje sie ok tylko tzreba posluchac z roznymi kondami w zakresie 47-300uF. Na pewno 300uF bedzie lepiej tylko ze ze strony wzmaka moga pojawic sie jakies problemy.
  • #9 3386968
    b1nd
    Poziom 11  
    zeberko napisał:
    A czy możesz podać co to za głośnik.

Glosnik to STX GDN 27-150-4 SS

Chodzi mi o to zeby ciecie zaczynalo sie okolo 200 Hz moze mniej.
    Czyli cewki z STX-a nie bardzo sie nadaja ? Te z Grelton-a lepsze sa ?
    Uklad dalej taki sam jak podal Skarabeusz87 :?:

Ogolnie to chcialem zrobic skrzynke do auta. Wzmacniacz to jest Soling 109.
  • #10 3387216
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Jesli chcesz uzyskac dobre odciecie w granicach 150hz najlepiej jest zastosowac filtr aktywny przed wzmacniaczem 3 lub 4 rzedu. Bedzie o wiele lepiej obcinal niz zwrotnica.
  • #11 3387314
    b1nd
    Poziom 11  
    Do aktywnych filtrow potrzeba oddzielnego zasilania i jak patrze na :
    http://www.elektroda.net/audio/butterwortha_4rzad.html
    to potrzeba 15V :/ Sam filr jest prosty ale jak zasilic go to niebardzo mam pojecie.
    I jescze trzeba by zmienic kondensatory na wieksze aby odciecie bylo duzo nizej :/ Tu tez nie wiem jakie mozena dac...i co wszystkie wieksze ?

Za mala moja wiedza w tym temacie i chyba zostane przy pasywnym filtrowaniu ;) Poprobuje z tymi kondensatorami w tym ukladzie co podales Skarabeusz87
  • REKLAMA
  • #12 3387409
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Ten rezystor korygujacy musi miec min 5 watt. Jak bedzie mniej moze sie przepalic. Oczywiscie R1 i L2 to prosty schemat zastepczy glosnika. W sklad zwrotnicy wchodza tylko cewka 4,5 mH kondensator 100u i rezystor 2,2.
  • #13 3387418
    b1nd
    Poziom 11  
    Chodzi o R1 w ukladnie czy R2 ? :|
  • Pomocny post
    #14 3387428
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Oczywiscie o R2. R1 i cewka reprezentuja glosnik. R2, C1 i L1 to sa elementy zwrotnicy.
  • #15 3391699
    irek2
    Poziom 40  
    rezystory 5W to sie daje w obwodach glosnikow wysokotonowych w niskotonowych zaleznie od ukladu pracy czasem trzeba dac i kilkadziesiat W.

Szkoda tylko ze kolega tak pozno powiedzil do czego ma to byc. W takim ukladzie najlepszy bedzie filtr pasywny przed wzmacniaczem. Mozna kupic taki wbudowany w przedluzke cincz. Choc sie dziwie ze wzmacniacz samochodowy nie ma takiego filtra.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=128155

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy pasywnego filtra dolnoprzepustowego o nachyleniu 12 dB/oktawę z częstotliwością odcięcia około 200 Hz dla głośnika 4 Ω. Proponowany układ zawiera cewkę 4,5 mH szeregowo oraz kondensator około 280 µF równolegle. Zastosowanie kondensatora 300 µF z oferty Grelton może nieznacznie zmienić charakterystykę filtra, jednak większa pojemność przesunie częstotliwość odcięcia w dół. Cewki STX, posiadające częściowo zatopiony rdzeń, nie są optymalne do niskotonowych filtrów subbasowych ze względu na ich konstrukcję; lepsze są cewki powietrzne, np. z Akkusa lub Greltona. W praktyce trudne jest uzyskanie stabilnego odcięcia przy 200 Hz, gdyż impedancja filtra może spaść poniżej 2 Ω, co wymaga korekcji impedancji, np. przez dodatkowy rezystor o mocy co najmniej 5 W, który jednak musi być odpowiednio dobrany do mocy wzmacniacza. W przypadku zastosowania filtra pasywnego w samochodzie (wzmacniacz Soling 109, głośnik STX GDN 27-150-4 SS) zaleca się testy odsłuchowe z różnymi wartościami kondensatorów (47–300 µF). Alternatywnie, dla lepszego i bardziej precyzyjnego odcięcia w okolicach 150 Hz, sugerowany jest filtr aktywny 3. lub 4. rzędu przed wzmacniaczem, choć wymaga on zasilania i większej wiedzy technicznej. Wzmacniacze samochodowe często nie mają wbudowanych filtrów pasywnych, ale można zastosować zewnętrzne filtry pasywne montowane np. w przedłużkach cinch.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA