Problem polega na tym że dostałem pralkę i chciałbym wiedzieć jak i co włączyć aby otrzymać oczekiwany efekt.Widzę na niej 8 klawiszy i pokrętło regulatora temperatury z wyłącznikiem .Dwa z klawiszy wciskają się naraz.Na wyłączniku jest też pozycja 'start'.Wszystko to razem nie jest typowe .
Dzięki za tą odpowiedż ale na razie nie będzie mi przydatna.Wiem że jest wiele stron po niemiecku ,już to wcześniej przerobiłem ale nie kumam nic w tym języku.Po angielsku owszem lecz chodzi mi o to aby instrukcja była po polsku bo ta pralka była w Polsce sprzedawana i to w przyzwoitych ilościach.Może trafię na obecnego lub byłego użytkownika. Pozdrowienia.
Nie wiem czy to jest jeszcze aktualne, ale posiadam taką pralkę od ok 13 lat.Trafiłem na ten post, bo akurat poszukuję paska klinowego do owej pralki i nie można go kupić w normalnej sieci sprzedazy, ponieważ fabryka pasków (optibelt z Niemiec) ma podpisaną umowę z producentem pralek na wyłączność sprzedaży tylko dla sieci serwisów. Posiadam instrukcję, tylko aktualnie nie wiem gdzie ona się zapodziała. jak tylko znajdę to zamieszczę skan.
Posiadam taką pralkę i zamieszczam oznaczenia klawiszy:
Start prania - pokrętło na ządana temp. (najpierw trzeba wcisnac 1,2 lub 3 oraz którąś opcję (np. eco))
1 - zwykłe pranie
2- pranie delikatne
3(i razem 2) jakieś specjalne
E: mało wody
Stop - zatrzymanie po ostatnim płukaniu
C:przeskocz progr.
intensiv- z praniem wstępnym ( I lampka swieci rzem z II)
wełna - pranie wełny
pralka ma wąż spustowy który umozliwia wylanie wody z pralki - jest on pod klapką filtra - ona ma taka szczelinę, tam się wkłada monetę i wyciąga klapkę -pod nia jest wąż.
Dodano po 6 [minuty]:
Aha, jeszcze jedno - model EuroNova 600 nie jest w żadnym wypadku podobny
Pozdrawiam
Kolega K.Olczak zaoferował się ,że pomoże w zlokalizowaniu paska do Eumenii. W związku z tym podaję jego oznaczenie: TX 7,5x4,5x1320 producentem jest OPTIBELT. Zamieszczam także skan z oznaczeniem. Za pomoc z góry dziękuję. EG
Załączniki:
pasekjpg.jpg(12.25 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Kolega K.Olczak zaoferował się ,że pomoże w zlokalizowaniu paska do Eumenii. W związku z tym podaję jego oznaczenie: TX 7,5x4,5x1320 producentem jest OPTIBELT. Zamieszczam także skan z oznaczeniem. Za pomoc z góry dziękuję. EG
1320 to jest pasek od polskiej PS lub Luny
Pozdrawiam
Rzeczywiście polskie pralki mają pasek tej samej długości, ale w przypadku tej pralki bardzo duże znaczenie mają pozostałe wymiary. Ze względu na budowę koła pasowego na silniku, na którym jest mechanizm odśrodkowy powodujący podwyższenie obrotów podczas wirowania. W momencie wzrostu obrotów zmienia się średnica na kole pasowym przy silniku (koło pasowe przy bębnie oczywiście stałe) i zaczyna to działać jak przerzutka przy rowerze. Paski klinowe dostępne w handlu o długości 1320 mają szerokość z reguły 10mm i pomimo, że mieści się taki pasek na kole pasowym przy silniku (koło od bębna w tym przypadku nie ma znaczenia) to jest tam tak zaciśnięty,że silnik obraca się z wielkim trudem.
Polski pasek od wspomnianych wyżej pralek nadaje się, ale jeśli jest mocno zużyty (tzn. jego szerokość się zmieniła), ale od tak zwanej biedy-trzeba włożyć dodatkowe podkładki pomiędzy części koła pasowego. Jednak po takiej przeróbce pralka nie uzyskuje właściwych (odpowiednio wysokich) obrotów podczas wirowania.
Te niemalże badania naukowe mam już za sobą. Wykonywałem także naprawę uszczelnienia i wymiany łożysk pompy. Oprócz tego naprawiałem zespół przełączników oraz programator. Chętnie w razie potrzeby podzielę się doświadczeniem w tym zakresie.
Jeśli jest to pasek firmy Optibelt 7,5x4,5x1320 to jest nie do zdobycia, ponieważ Optibelt ma umowe z producentem na podstawie, której może sprzedać pasek tylko serwisowi autoryzowanemu. U nas to znaczy w Polsce takowego już nie ma, ponieważ importer wycofał sie ze sprowadzania tych pralek do Polski nikogo nie powiadamiając. Próbowałem szukać w różnych niejscach i nic!!! Poniżej podaję link do producenta w Austrii.
http://www.eudora.at/index.php?id=218 Jeśli ktoś zdobędzie taki pasek to ja zapisuję się na jedną sztukę. Życzę powodzenia i pozdrawiam.
A przedstawiciel Optibelta w Polsce ma siedzibę w Dąbrowie Górniczej.
Pobierz plik "Instrukcja obsługi.doc" z mojego postu, jest w formacie Worda z opcją tylko do odczytu. Jeśli nie możesz go pobrać daj mi znać na pw to prześlę emailem. Pozdrawiam
✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania instrukcji obsługi do pralki austriackiej Eumenia-Baby Nova 350-1, modelu nietypowego pod względem obsługi, wyposażonego w 8 klawiszy i pokrętło regulatora temperatury z wyłącznikiem oraz funkcją start. Użytkownicy opisali oznaczenia klawiszy: 1, 2, 3, wełna, intensiv, eco, stop, C, oraz sposób ich użycia, wskazując na konieczność jednoczesnego wciskania niektórych przycisków i ustawiania temperatury pokrętłem. Podkreślono, że model EuroNova 600 nie jest podobny do 350-1. Wskazano trudności z dostępem do części zamiennych, zwłaszcza paska klinowego o wymiarach TX 7,5x4,5x1320 produkowanego przez Optibelt, który jest dostępny wyłącznie dla autoryzowanych serwisów, co utrudnia jego zakup w Polsce. Omówiono także specyfikę konstrukcji koła pasowego z mechanizmem odśrodkowym, wpływającym na dobór paska. W końcowej fazie dyskusji pojawiła się informacja o udostępnieniu instrukcji obsługi w formacie PDF w bazie instrukcji, co stanowi rozwiązanie problemu poszukiwań dokumentacji w języku polskim. Wygenerowane przez model językowy.