logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ja jakiej częstotliwości pracują nasze stróże prawa

jurek-szcz 21 Mar 2007 00:47 5798 2
REKLAMA
  • #1 3701377
    jurek-szcz
    Poziom 10  
    Witam wszystkich mam takie pytanie może ktoś wie i odpowie mi.
    mieszkam w Szczecinie i tak sie zastanawiam co to za radia maja nasze lokalne stróże prawa wiem ze nie maja problemów z łącznością .Kiedyś zapytałem jednego mundurowego jak to działa odpowiedział ze na działa na zasadzie telefonu komórkowego. jak sie nie mylę to jest "TETRA" w jakim to pasmie dział i w jakiej modulacji może ktoś coś wie na temat "tetry" Albo co to za radia maja i jak działają????? wiem ze radia są firmy "motorola"
    A jeszcze jedno powiedział mi że taką łączność ma kilka miast Warszawa Łódź.
  • REKLAMA
  • #2 3711166
    Zlad!
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Policja uzywa obecnie trzy systemy:

1) Konwencjonalna, analogowa lacznosc w zakresie 172-174 MHz (z przemiennikami lub bez).

2) Trunking EDACS w pasmie 460 - 462.500 MHz (przewaznie analogowy, chociaz zdarza sie praca cyfrowa w standardzie AEGIS).

3) TETRA (cyfrowy trunking, dodatkowo z mozliwoscia szyfrowania, TDMA 4-szczelinowe, okolice 390 MHz).

Docelowym systemem dla polskich sluzb jest ten ostatni, czyli TETRA (na to idzie m.in. czesc kasy z offsetu za F-16).

Jako zywo, zaden z powyzszych systemow nie pracuje rozproszonym widmem, a juz na pewno nie uzywa (i nigdy nie bedzie uzywal z wielu powodow) sieci istniejacych operatorow GSM.
  • #3 3712743
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Jurek, Tetra nie pracuje w pasmie GSM i pracowac nie bedzie. Jest to zupelnie inny system i poza ewentualna lokalizacja nadajnikow NIE MA NIC WSPOLNEGO.

Nie ma skanerow obslugujacych tetre... Tzn. moze i sa, ale podobnie jak w przypadku GSM, nie licz na cos ponizej 50.000 zl.
    Natomiast skaner mogacy sluchac EDACS'a to kwota od ok. 400 - 500 zl.
    /edit/sp5it/
REKLAMA