logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć S7-200 z falownikiem Hitachi L200 przez Modbus RTU?

mikssdaniel 21 Mar 2007 12:55 3335 3
REKLAMA
  • #1 3702444
    mikssdaniel
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam problem z połączeniem S7-200 z falownikiem Hitachi L200
    Chciałem sterować zmianą częstotliwości z poziomu programu.
    S7-200 jako master MODBUS RTU a L200 jako slave. I cosik nie wychodzi.
    Wykorzystuje biblioteki Siemensa do MicroWin dla Modbus master oraz próbuję to samo zrobić wysyłając ramkę poprzez funkcję XMT.

Może ktoś juz cosik takiego próbował robić wcześniej i mu sie to udało

PROSZĘ O POMOC!!!

Dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 3702568
    uki_12
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witaj
    to znaczy chciałeś wykorzystać PWM-a
    i sterować wejście analogowe w falowniku
    uki_12
  • REKLAMA
  • #3 3719776
    mikssdaniel
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Nie chciałem sterować poprzez we. analogowe falownika gdyż wymagało by to dodania modułu wy. analogowych do sterownika.
    Chodziło mi o sterowania poprzez sieć ModBus RTU.
    Niektóre falowniki zwłaszcza nowsze wersje mają w standardzie zaimplementowany jakiś protokół komunikacji sieciowej np. Hitachi L200 - Modbusa RTU, Nord SK500E - USS. A S7-200 ma biblioteki do tych protokołów lecz tylko nowsze typy jednostek ale zawsze taką bibliotekę lub podprogram można napisać samemu raz lepiej raz gorzej ale będzie działało.

Problem już rozwiązałem po prostu były przesunięte rejestry do których sie odwoływałem.
    Jeżeli ktoś robi komunikację na ModBud RTU i falownikach Hitachi L200 uważajcie na dokumentacje jaka ściągacie najlepiej najnowszą i wcale to nie świadczy że polscy przedstawiciele zamieścili ją na swoich stronach.

Ściągnołem nową dokumentację do L200 z lipca 2006 roku i pomogło rzeczywiście rejestry są przesunięte ale UWAGA nie wszystko poprawili w tym dokumencie w przykładach dalej są podane stare rejestry.

Jeżeli będę mógł komuś pomóc to proszę o kontakt.
    Dzięki
  • #4 3770989
    uki_12
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam
    sterownik s7_200 cpu 224 tranzystorowe ma na przykład ma dwa wyjścia Q0.0 i Q0.1
    które można wykorzystać jako PWM działa jak karta analogowa
    tylko nalezy odpowiednio je oprogramować i wykonać dzielnik napiecia 24V=/10V= służe przykładowym programem jeżeli jest potrzebny proszę o kontakt
    pzdrawiam
    uki_12
REKLAMA