logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JAK WYKONAć POłąCZENIE RóWNOLEGłE do rolet zewnętrznych

marcel_76 21 Mar 2007 16:45 4081 7
REKLAMA
  • #1 3703248
    marcel_76
    Poziom 13  
    Ocena: 123
    W 3 roletach zewnętrznych posiadam silniki sterowane każdy osobno przełącznikiem astabilnym. Chciałbym równolegle podpiąć jeden sterownik elektroniczny którym mógłbym równocześnie zamykać i otwierać rolety jak również zautomatyzować czasowo zamykanie i otwieranie rolet. Problem polega na tym iż włączając taki przełącznik równolegle do wszystkich przełączników równocześnie spinam wszystkie przełączniki mechaniczne i wciskając jeden daję prąd na wszystkie. Proszę o podpowiedź jaki element zastosować ażeby przewodzenie prądu było możliwe tylko z przełącznika elektronicznego w kierunku rolet a. instalacja elektryczna standardowa 230V. (nie orientuje się za dobrze ale czy wystarczy tylko dioda prostownicza aby puszczała prąd w jedną stronę a w drugą nie na każdym z przewodów dochodzącym do przełącznika elektronicznego wtedy prąd puszczany z przełącznika mechanicznego nie dochodzi do pozostałych przewodów i wszytko jest OK.
    Serdecznie dziękuję za odpowiedź!!!
    ewentualny schemat na karakumkum(_at_)poczta.onet.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3703351
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Musisz użyć przekażnika z 3 zestykami zwiernymi ( np R15) po jednym na każdy kierunek. i ten przekaźnik sterować z wyłącznika centralnego ( zegarowego lub ręcznego). Jednak jest tu jeszcze jeden problem- musisz na czas pracy centralnej odciąć zasilanie od wyłączników ręcznych indywidualnych bo istnieje możliwość kolizji - w czasie gdy będziesz zamykał centralnie ( lub zegarowo) ktoś może próbować innych operacji z daną roletą.
    Do tegocelu przydałby sięprzekaźnik z czterema stykami przełącznymi. Trzy dla sterowania kierunku dla trzech rolet ( jako zwierne) a jeden do odcinania zasilania na rolety w czasie przacy z automatu ( rozwierne). Stosowanie dodatkowego przekaźnika dla ocinania jest dopuszczalne ale zmiejsza pewność daiałnia układu ( moze główny od kierunku zadziałać a ten odcinający nie i zagrożenie kolizją gotowe.
    Jest jescze dodatkowy problem - samo sterowanie zdalne roletą - czy masz do głównego punktu sterowania doprowadzone przewody od każdej rolety? Bez tego będzie trudnooooooooo
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 3703378
    marcel_76
    Poziom 13  
    czy mógłbyś mi to jeszcze mniej więcej rozrysować (nie będzie kolizji sterowania - a do tego wszystkie rolty są na tej samej fazie)
    z góry serdecznie dziękuję
  • REKLAMA
  • #4 3703397
    adamjur1
    Poziom 42  
    Podstawowe pytanie zostało bez odpowiedzi- jak masz doprowadzone do centralnego punktu sterowania poszczególne rolety, jak to się ma do lokalnych wyłaczników,
    czy jest to istniejąca instalacja czy dopiero ją projektujesz.....
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #5 3703420
    marcel_76
    Poziom 13  
    instalacji jeszcze nie ma do centralnego punktu ale to nie stanowi większego problemu bo mam gdzie poprowadzić przewody obecnie jest zasilanie do posczególnych ręcznych przełączników na jednym przewodzie wszystkie wpięte równolegle a od przełączników dwa przewody góra i dół rolety + oczywiści 0
  • Pomocny post
    #6 3705668
    adamjur1
    Poziom 42  
    Zgodnie z zasadami ( i przepisami) roleta powinna być pdłączona kablem min 4x1,5 (N, G,D, PE)
    Jeżeli zamierzasz sterować nimi cenralnie to powinieneś doprowadzić do każdej ( w przypadku "samoróby sterowania) min:
    3 ( lub 4) żyły 1,5 ( jeżeli PE masz lokalnie to wystarczą 3)
    i jakiś kabel sterujący ( ja układałem komputerowy UPT lub FTP- daje to 8 żył na wszelki przypadek)
    Teoretycznie możn aby zrobić odcinanie fazy zasilającej lokalne wyłączniki na czas sterowania automatycznego centralnie, i wtedy nie trzeba kabla sterującego.
    Wystarczy zrównoleglić styki wyłączników kablem np 2x1,5 ( N i PE jest lokalnie). I sterować z indywidualnych styków jednego przekaźnika.
    Czasem występuje skutek jednoczesnego załączania napędów ( co jest niedopuszczalne) objawiający sie "głupieniem " Ruchy w górę w i dół, brak rakcji na krańcówki, uszkadzanie sie krańcówek. Dlatego dobra jest rozregulować układ - tak by rolety w jednej grupie statowały w minimalni różnych czasach. Ja zrobiłem to dając do każdej w centrum oddzielny przekaźnik i minimalnie opóźniająć je w stosunku do siebie ( układami RC) uzyskałem zróżnicowane casy startu. Ale z reguły wystarczy żr są włączane różnymi stykami tego samego przekaźnika co przy minimalnych niedokłądnościach jego konstrukcji i różnych dłaugościach kabli daje porządzany efekt.

czyli najprostrze rozwiązanie:
    kable do wyłączników z centrum 2x1,5
    centralny przekaźnik odcinający zasilanie od ręcznych wyłączników i wzajemnie od przeakźnika drugiego kierunku ( czyli dwa przekażniki z czterema stykami przełącznymi na min 5-8 A.
    No jakieś sterowanie zegarowe- zegar musi mieć dwa nieazależne wyjscia sterowane czasowo -ja zastosowałem dwa marketowe zegary czyfrowe.
    Ustawia sie na czas 1min ( minimalna rozdzielczosć takiego zegara impuls załaczający. Można ustawić różne casy dla dni tygodnia, soboty niedzieli itp.

Jeśli to wszystko zrozumiałeś to nie powinieś miećproblemu z wykonaniem układu. Tylk uwaga - aby to było w miarę tanie rozwiązanie trzeba zrobić wszystko w napięciu 230V a to niesue zagrożenia porażenia "konstruktora".......

Pozdr.J.
  • #7 4317544
    marcel_76
    Poziom 13  
    adamjur1 napisał:
    Zgodnie z zasadami ( i przepisami) roleta powinna być pdłączona kablem min 4x1,5 (N, G,D, PE)
    Jeżeli zamierzasz sterować nimi cenralnie to powinieneś doprowadzić do każdej ( w przypadku "samoróby sterowania) min:
    3 ( lub 4) żyły 1,5 ( jeżeli PE masz lokalnie to wystarczą 3)
    i jakiś kabel sterujący ( ja układałem komputerowy UPT lub FTP- daje to 8 żył na wszelki przypadek)
    Teoretycznie możn aby zrobić odcinanie fazy zasilającej lokalne wyłączniki na czas sterowania automatycznego centralnie, i wtedy nie trzeba kabla sterującego.
    Wystarczy zrównoleglić styki wyłączników kablem np 2x1,5 ( N i PE jest lokalnie). I sterować z indywidualnych styków jednego przekaźnika.
    Czasem występuje skutek jednoczesnego załączania napędów ( co jest niedopuszczalne) objawiający sie "głupieniem " Ruchy w górę w i dół, brak rakcji na krańcówki, uszkadzanie sie krańcówek. Dlatego dobra jest rozregulować układ - tak by rolety w jednej grupie statowały w minimalni różnych czasach. Ja zrobiłem to dając do każdej w centrum oddzielny przekaźnik i minimalnie opóźniająć je w stosunku do siebie ( układami RC) uzyskałem zróżnicowane casy startu. Ale z reguły wystarczy żr są włączane różnymi stykami tego samego przekaźnika co przy minimalnych niedokłądnościach jego konstrukcji i różnych dłaugościach kabli daje porządzany efekt.

czyli najprostrze rozwiązanie:
    kable do wyłączników z centrum 2x1,5
    centralny przekaźnik odcinający zasilanie od ręcznych wyłączników i wzajemnie od przeakźnika drugiego kierunku ( czyli dwa przekażniki z czterema stykami przełącznymi na min 5-8 A.
    No jakieś sterowanie zegarowe- zegar musi mieć dwa nieazależne wyjscia sterowane czasowo -ja zastosowałem dwa marketowe zegary czyfrowe.
    Ustawia sie na czas 1min ( minimalna rozdzielczosć takiego zegara impuls załaczający. Można ustawić różne casy dla dni tygodnia, soboty niedzieli itp.

Jeśli to wszystko zrozumiałeś to nie powinieś miećproblemu z wykonaniem układu. Tylk uwaga - aby to było w miarę tanie rozwiązanie trzeba zrobić wszystko w napięciu 230V a to niesue zagrożenia porażenia "konstruktora".......

Pozdr.J.

zrobiłem na stycznikach i wszystko śmiga idealnie. na wakacjach smao z zegara się podnosiło i opuszczało:D
  • #8 8013539
    wowa52
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Ludzie to czytają i mogą próbować, więc polecam motto z nagłowka Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany oraz inne zawarte w tej witrynie informacje.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono problem równoległego podłączenia jednego sterownika elektronicznego do trzech silników rolet zewnętrznych, które są obecnie sterowane indywidualnie przełącznikami astabilnymi. Zalecane jest zastosowanie przekaźnika z trzema zestykami zwiernymi (np. R15) do sterowania kierunkiem każdego silnika oraz dodatkowego przekaźnika do odcinania zasilania lokalnych wyłączników podczas pracy centralnej, aby uniknąć kolizji sygnałów i uszkodzeń napędów. Instalacja powinna uwzględniać doprowadzenie do każdej rolety kabli minimum 3-4 żyłowych (N, G, D, PE), a do sterowania centralnego najlepiej użyć osobnych przewodów sterujących (np. kabel UTP/FTP). W praktyce zastosowano styczniki, które umożliwiły automatyczne i bezkolizyjne sterowanie roletami, również z zegara czasowego. Podkreślono konieczność unikania jednoczesnego załączania napędów w przeciwnych kierunkach, co może prowadzić do uszkodzeń krańcówek i nieprawidłowej pracy rolet.
REKLAMA