logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diody z układem licznika, diody mają się kolejno zapalać.

JediMaster 21 Mar 2007 18:41 3346 7
REKLAMA
  • #1 3703748
    JediMaster
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Mam za zadanie skonstruować układ składający sie z dziesięciu diod, które będą sie kolejno zaświecać i gasnąć. W danej chwili może si palić tylko jedna dioda. Układ musi być zbudowany na licznikach.

Myślałem za zbudowaniu tego układu na liczniku pierścieniowym, gdyż taki licznik oferuje taką możliwość.

Jeżeli ktoś ma jakąś propozycje jak to zrobić proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3703854
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    CMOS4017 - do tego jeszcze jakiś generatorek... np.: na 4093 - potrzebna jest co prawda jedna bramka, ale druga będzie jako bufor (pozostałe dwie wejścia do masy)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3704051
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    Osobiście zgadzam się z przedmówcą że najprościej to zrobić na CD4017.
    Można też to zrobić na przerzutnikach JK
    Załączniki:
    • Diody z układem licznika, diody mają się kolejno zapalać. 1 z 10.jpg (53.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3704064
    JediMaster
    Poziom 17  
    Układ 4017 układ wystawiający stany 0 albo 1 na danym wyjściu, więc jest to bardzo dobry pomysł, ale moje pytanie polega na tym jak połączyć 2 takie układy. Które wyjście podać na wejście następnego.

Dodano po 2 [minuty]:

Jaduda - wielkie dzięki za schemacik na przerzutnikach, to akurat wiedziałem jak zrobić ale mnie interesują liczniki.

W jakim programie robiłeś ten schemacik ??
  • Pomocny post
    #5 3704181
    Jaduda
    Poziom 32  
    Schemat ten rysowałem w programie Crocodile Clips czyli Crocclip
    A może wykorzystać licznik 7490 i demultiplekser.
  • REKLAMA
  • #6 3704824
    JediMaster
    Poziom 17  
    Chciałbym zrobić na układzie 4017, bo multi trzeba jeszcze dodatkowo wysterowywać i jest z tym trochę zabawy.

Mam jeszcze jeno pytanie jak połączyć twa układy 4017, tak by zachować kolejność zliczania, która przechodzi z jednego na drugi(jedynka kolejno pojawia sie na wyjściach w pierwszym układzie, a następnie kolejno na następnym, przy czym na tym pierwszym mają być same zera), mam dokumentacje ale nie wiem, które piny trzeba ze sobą połączyć.

Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3705064
    Jaduda
    Poziom 32  
    Obawiam się że nie da się ich tak łatwo ze sobą połączyć jedynie co to udało mi się zrobić na 18 diod z paroma dodatkowymi elementami.
    Załączniki:
    • Diody z układem licznika, diody mają się kolejno zapalać. 2x4017.jpg (35.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3705619
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Można to rozwiązać prosciej,budując typowy układ rozdzielacza. Mam tylko uwagę do sposobu włączenia LEDów. Proponuję je sterować przez tranzystory, podpięte przez rezystor do kolejnych wyjść Q. Wyjścia Qo nie podłączać na diody. Oczywiście w kolektorach tranz. muszą być rezustory ograniczające prąd diody.
    Załączniki:
    • Diody z układem licznika, diody mają się kolejno zapalać. Schowek02.jpg (61.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Diody z układem licznika, diody mają się kolejno zapalać. Schowek01.jpg (65.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest konstrukcja układu z dziesięcioma diodami LED, które mają się kolejno zapalać i gasić, przy czym w danym momencie świeci tylko jedna dioda. Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie liczników, zwłaszcza układu CD4017, który generuje kolejne stany logiczne na wyjściach, umożliwiając sekwencyjne zapalanie diod. Do sterowania częstotliwością impulsów sugerowano użycie generatora na układzie 4093. Alternatywnie wspomniano o wykorzystaniu przerzutników JK lub licznika 7490 wraz z demultiplekserem. Pojawiło się pytanie o łączenie dwóch układów 4017 w celu rozszerzenia liczby diod i zachowania ciągłości sekwencji, jednak wskazano, że nie jest to proste i wymaga dodatkowych elementów. Zalecane jest sterowanie diodami przez tranzystory z rezystorami ograniczającymi prąd, aby zabezpieczyć układ i zapewnić prawidłową pracę LED-ów. Dyskusja obejmuje również narzędzie do tworzenia schematów – program Crocodile Clips (Crocclip).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA