logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A - nieregularne uruchamianie, co może być przyczyną?

marzio 23 Mar 2007 11:54 1731 15
REKLAMA
  • #1 3710006
    marzio
    Poziom 16  
    Otóż mam taki problem.
    Czasami komputer mi chodzi idealnie (nawet w o/c się pobawie), a czasem nic wogóle nie odpala (nawet po resecie biosu i zmianie procka) Co to może być?
    Ramy przetestowałem Memtestem - 0 błędów.
    Karta też jest ok. Chłodzenie- 39 stopni C to przecież norma
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3710025
    clawik
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    sprawdz baterie na płycie gł. CR2032, powinna mieć 3V. Sprawdz czy kondensatory na płycie są popekane albo spuchnięte (wymień najpeliej wszystkie). Poza tym ta płyta to straszna paść dosyć zawodna około 50% nowych płyt szło do reklamacji.
  • #3 3710031
    darekxg
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    witam.
    Ta płyta słynie ze złośliwości i niekompatybilności. Też miałem problemy z tą płytą - nie za każdym razem się uruchamiała, jak się uruchomiła chodziła ok lecz gdy nie chciała się uruchomić pikała sobie co chwilkę. Co prawda pomagało czasem wyciągnięcie na pół minuty kabla od zasilania ale wszystko do czasu. Postanowiłem wtedy uaktualnić bios i to był strzał w dziesiątkę. Od tego momentu wszystko chodziło tak jak trzeba. Zastanów się również nad stanem zasilacza.
  • REKLAMA
  • #4 3710074
    marzio
    Poziom 16  
    AAA..... Bios zmieniałem milion razy i wciąż to samo :| Kondensatory OK , bateria nieco ponad 3 V chyba 3,33
  • #5 3710311
    lucask87
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Spróbuj jakiegoś modyfikowanego biosa, np. cheepobios. Mi kiedyś pomogło (miałem te same objawy) i do tej pory płyta jakoś śmiga... na szczęście nie u mnie :)
  • REKLAMA
  • #6 3710485
    riwar
    Poziom 11  
    darekxg co ty opowiadasz za głupoty? Z żadnej złośliwości ta płyta nie słynie. Powiem więcej, swego czasu to była jedna z najlepszych płyt głównych w klasie średniej. Zresztą co tu dużo mówić u mnie chodzi do dzisiaj i ani razu (!) nie miałem z ną żadnych problemów (nie to co z badziewiami Gigabyte np.).
    Clawika to nie podsumuję. Nie wiem skąd ma te dane, ale widocznie pracuje w hurtowni.
    Z tego co pamiętam to jak przy niej kombinowałem to też potrafiła mi się nie uruchomić, ale reset biosu pomagał zawsze.
    Problem marzio trochę wygląda na problem z przepięciami. Wtedy trzeba odczekać trochę czasu, bo zasilacz musi "dojść do siebie" (kilka minut to może zająć), ale nie chce mi się wierzyć, że ma przepięcia tak często.
    I nie radzę używać modowanych biosów. jak płyta pada, to się przede wszystkim używa najpierw fabrycznych. No ale cóż jak nic nie działa, to każde rozwiązanie dobre. Na jednej stronie znalazłem stwierdzenie, że wada to" "Kiepskiej jakości złącza pamięci oraz złącze zasilania ATX". Może ten kierunek jest dobry.
  • #7 3711152
    marzio
    Poziom 16  
    Pracuje teraz na durniu 1,3 i chodzi w miare. Czy problem z Athlonem 2000+ polega na rozmazaniu mi się pasty po procku ?? Istnieje taka możliwośc że jest jakieś zwarcie przez pastę? A kondensatory nic nie puchną , ani nie są brązowe . Po odkurzałem też kompa i wyczyśćiłem sloty (socketa, SDR, AGP)
  • #8 3712529
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3712944
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    To jest fajna płyta, nie zaprzecze. Ma spory potencjał jak na płyte w tym wieku. Mam w pieczy komputer na K7s5a v3.1. Płyta przeżyła 2 lata z L&C i kolejne dwa z Codegenem 250X1. Przewinęła się przez nią cała watacha procków a gdy zdecydowałem się tanio odkupić ją od kolegi, przyniósł mi ją zimą, w trakcie opadów śniegu, w reklamówce, jak kartofle. Płyta działa do dziś z Duronem 1.8 i niezłym Seasonic'kiem 300SS w zasilaniu. Płyta jest kapryśna, i to potwierdze, nie lubi mieszanych pamięci, nie lubi asynchronicznych taktowań CPU/RAM. Problem awaryjności tej płyty polegał na tym, że jako tanią, brano ją z tanim zasilaczem, który szybko ją mógł załatwić ze względu na nienajlepsze rozwiązanie zasilania i dobór jakościowy elektrolitów (G-Luxon - tragedia). W wypadku, gdzie nie chce odrazu wystartować, spróbowałbym podłożyć inny zasilacz i obserwowałbym jak rusza na zimno i na ciepło. Jeśli chodzi o obserwacje elektrolitów to denka podobnie jak góry muszą być nawet ciut wklęsłe. Taka moja rada - elektrolity nie zawsze wybija od góry, nieraz wybija od spodu korek, wtedy elektrolity zaczynają się przechylać, z kolei elektrolity montowane maszynowo, stoją z reguły w równych rzędach, jeśli tak nie jest, radze przyjżeć się podstawie, czy nie ma plam, czy nie widać, że guma jest wypchnięta.

Pozdrawiam.
  • #10 3713222
    marzio
    Poziom 16  
    Hej . Zauważyłem na moim procku na rdzeniu przebarwienie. Czy to jest przyczyna jego awarii?? Co robić. A kindensatory są raczej prosto ułożone

Dodano po 55 [minuty]:

kondonki są ok a procesor...hm ma przebarwienie na rdzeniu
  • #11 3713486
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3713534
    marzio
    Poziom 16  
    Reset biosu nic nie daje , jak na innym procku ustawie 133 to też nie chodzi , jak dam na optimal values to też.
    Pastę mam .
    ECS K7S5A - nieregularne uruchamianie, co może być przyczyną?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #13 3715357
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 3716595
    marzio
    Poziom 16  
    Nie , ale coś w tym stylu : Neutrala 300w, ale pracowałem na codegenie 250x-1
    przez jakis rok
  • #15 3717186
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Mialem ten sam problem z taka plyta.Nie przepadam za produktami ecs w swoim kompie wymienilem 2 plyty k7s5a jeszcze na gwarancji.
    A teraz padla ostatecznie wymienilem wszystkie kondensatory jak leci be zwyjatkow plyta zaczela dzialac normalnie.
    Musze miec sprzet niezawodny dlatego wyleciala z kompa.
    Jak cokolwiek dzieje sie na tej plycie bez wyjatku do wymiany wszystkie elektrolityczne kondensatory.To nic ze ladnnie wygladaja nie popuchniete i suche. Zazwyczaj w srodku tez sa suche i plyta raz wstaje raz nie.
    Zasilacze cogygen-a te slabsze do 300W wlacznie byly naprawde podlej jakosci,uwalily niejednemu i nie jedna plyte.
    O ile mocniejsze Codygen-y byly znosne to ESC slynie z badziewnych materialow do produkcji plyt podobnie jak Asrok.
    Coz sami klienci chca miec tani sprzet i szybki sprzet trzeba obnizyc koszty.
    Ja wole jednak bardziej markowych producentow.
  • #16 3717743
    marzio
    Poziom 16  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Będe testował u wujka na innej płycie czy procek działa.

Podsumowanie tematu

✨ Problem nieregularnego uruchamiania się komputera opartego na płycie głównej ECS K7S5A może mieć kilka przyczyn. Użytkownik wykluczył błędy pamięci RAM (Memtest bez błędów) oraz problemy z kartą graficzną i chłodzeniem. Wskazano na potencjalne problemy z baterią CMOS (CR2032), kondensatorami elektrolitycznymi na płycie (często suche lub uszkodzone, mimo braku widocznych uszkodzeń), a także na zasilacz, który może powodować niestabilności i przepięcia. Płyta ECS K7S5A jest znana z kapryśności, szczególnie w połączeniu z tanimi zasilaczami i niskiej jakości kondensatorami (np. G-Luxon). Reset BIOS-u i zmiana procesora nie rozwiązały problemu, a stosowanie modowanych BIOS-ów bywa zalecane, choć nie jest to rozwiązanie oficjalne. Zalecane jest testowanie płyty z innym, markowym zasilaczem oraz wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych, nawet jeśli wizualnie wyglądają na sprawne. Problemy mogą też wynikać z nieprawidłowych ustawień FSB i taktowania pamięci RAM. Przebarwienia na rdzeniu procesora nie są jednoznaczną przyczyną awarii, ale warto sprawdzić stabilność chłodzenia i pasty termoprzewodzącej. Ostatecznie, ze względu na awaryjność płyty i niską jakość komponentów, rozważana jest wymiana sprzętu na bardziej niezawodny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA