logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A V3.1 - płyta główna nie startuje, BIOS do sprawdzenia?

AGNIESZKA15-78 07 Sty 2008 00:19 1254 3
REKLAMA
  • #1 4665523
    AGNIESZKA15-78
    Poziom 1  
    Witam mam podobny problem co powyżsi koledzi z tym że moja ECS K7S5a całkowicie martwa, zasilacz sprawny100% podzespoy grafika, ram 100% sprawne, nic się nie grzeje żaden kondensator nie jest napuchnięty brak zimnych lutów czy też przegrzań,sprawdziłem wszystko jak w podpowiedzach w powyższym temacie, zastanawiam się nad biosem ale niewiem co dalej w tym temacie.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4666201
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Ja ze swojego doświadczenia powiem tyle że jeśli K7S5A zaczyna sprawiać jakieś problemy to najbardziej humanitarnym rozwiązaniem dla siebie i dla niej, będzie wyrzucenie do kosza. Osobiście przez moje ręce przeszło kilkanaście takich płyt i naprawde, szkoda nerwów... Już pare razy pisałem o tym na forum, ale jedna z nich uszkodziła się w ciekawy sposób, którego efekt był widoczny po zdjęciu radiatora z chipsetu: dziura wypalona w chipsecie :D

A tak bardziej na temat.
    Jeśli wymieniać kondensatory to wszystkie jednocześnie. Jeśli po dociśnięciu tego układu o którym napisałeś tak w oczach wylał się elektrolit i coś skwierczało... Sam pomyśl czy jest sens cokolwiek robić z tą płytą :)
  • REKLAMA
  • #3 4666220
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    To już nie ta płyta :D Koleżanka (Kolega?) odświeżył(a) temat sprzed roku :) Poprosimy moderatora o wydzielenie :)

Co do płyty - czy zasilacz był podstawiany inny? Bo sprawdzenie na innym komputerze nie gwarantuje że jest dobry. "Martwa" to znaczy nic zupełnie się nie dzieje czy startuje zasilacz?

:arrow: Thrower
    A jak ostatnio radziłem zrobić to samo z innym ECS-em to dostałem osta... nie ma sprawiedliwości na tym świecie ;)
  • #4 4666289
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    No niestety :) Mnie to na sam widok napisu ECS telepie :P A jak obok niego jest jeszcze "K7S5A" to nóż się w kieszeni sam rozkłada :D

A tak w temacie:
    Pierwszy krok - wykorzystując najlepiej inny pewny zasilacz, uruchomienie "gołej" płyty z włożonym tylko procesorem (z chłodzeniem). Jeśli się nie uruchomi, sprawdzić procesor na innej płycie.
    Jeśli procesor na innej płycie działa :arrow: ECS leci do kosza (jak już wpominałem najzdrowsze rozwiązanie). Jeśli procesor nie działa, procesor do kosza a na ECSie sprawdzić inny.

Jeżeli płyta z samym procesorem się uruchomi i będzie piszeczeć :arrow: wyłączyć, dołożyć kość pamięci (tylko 1 kość) i włączyć ponownie.
    Jeżeli uruchomi się i będzie piszczeć (inaczej niż bez pamięci) :arrow: wyłączyć, dołożyć kartę graficzną i włączyć ponownie.
    Powinien wystartować, piknąć raz i na monitorze pojawi się obraz. Jeśli nie :arrow: sprawdzić kartę graficzną w innym komputerze.

To tak w skrócie, co można zrobić. Chociaż biorąc pod uwagę że "jest martwa" to raczej nie wyrokuje dobrze :)
REKLAMA