logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A - płyta główna, brak obrazu, sygnały dźwiękowe, wentylatory działają

robt 08 Sie 2006 09:48 1418 5
REKLAMA
  • #1 2892424
    robt
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam, komputer z płytą jak w temacie nic nie było z komputerem robione, poprostu podczas kolejnej próby włączenia komputera nie chce się załączyć. Kręcą się wiatraki, dioda przy FDD świeci się co 7 s jest sygnał biiip, brak reakcji monitora i klawiatury. Odłączyłem zasilanie od HDD i CDROM, zmierzyłem napięcie jest poprawne 5V i 12V, podmieniłem RAM i nic to samo. Po włożeniu dyskietki zmienia się częstotliwość sygnałów i słychać wtedy co 1,5 s bip bip. Wygląda jakby chciał czytać amiboot.rom z dyskietki ale to tylko tak wygląda. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem.
  • REKLAMA
  • #2 2892436
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Napisz dokładnie ile sygnałów wydaje komputer.

Z AMI biosem typowe błędy wyglądają tak:

1 - 3 sygnały - błąd pamięci
    5 sygnałów - błąd procesora
    6 sygnałów - błąd klawiatury
    7 sygnałów - błąd procesora
    8 sygnałów - błąd karty graficznej
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2893015
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    robt napisał:
    [...]zmierzyłem napięcie jest poprawne 5V i 12V[...]
    Jakie dokładnie były wyniki pomiaru i w jakich warunkach był on przeprowadzany (pod obciążeniem?)? Proszę zmierzyć też napięcie 3,3V.
    Dołączam się do prośby kolegi _666_ o podanie pełnej konfiguracji sprzętowej.
  • REKLAMA
  • #5 2893469
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 160
    Zobacz jak wygladaja kondensatory na plycie.
  • #6 2893507
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Dokładnie przychylam się do prośby kolegów o podanie dokładnej konfiguracji i ilości sygnałów, bo przyczyn może być wiele, procesor, grafika, itp, mógł tez wysypać się bios wtedy trzeba będzie skorzystać z procedury awaryjnej, spróbuj go z repetować, na razie jedyne co wiemy to to że płyta jest na SIS i pod AMD tak wychodzi z nazwy płyty, jakoś nie przepadam za tymi układami.
REKLAMA