logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana stntezy C5122 na 5121 w CB Cobra 7 plus ( 10 plus) ?

PIOTOM0 23 Mar 2007 12:12 4546 10
  • #1 3710056
    PIOTOM0
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witam.
    Dostałem kilka lat temu od znajomego stare radyjko CB Cobra 7 plus
    (napis z tyłu Cobra 10 plus):)
    Nie wiem co się z nim działo, radio głuche. Zasilanie dochodzi , na syntezie 5,3V. Spalony był stopień końcowy - wymieniłem.
    Synteza głucha - nic na wyświetlaczu. Diody RX TX się nie palą.
    Nie mam schematu więc szukałem po omacku.
    Zdecydowałem się na wymianę syntezy - niestety radyjko oryginalnie ma C5122 (dip 24) a w szufladzie leży C5121 (dip22).
    Jak podmienić te scalaki? Może jest jakiś zamiennik C5122?
    Może macie schemat tego radyjka?

C5121
    Zamiana stntezy C5122 na 5121 w CB Cobra 7 plus ( 10 plus) ?

C5122
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic612762.html#3170815

Po kilku godzinach....

Udało mi się podmienić scalaki - jak się okazuje nie potrzebnie - efekt ten sam - kompletna cisza- na wyświetlaczu nic się nie wyświetla, głośnik milczy. Wlutowałem podstawkę pod C5122.
    Help ... Nie macie jakiś pomysłów na naprawę tego radia ?

Czekam na wskazówki
    Pozdrawiam
    Piotom0
  • #2 3711230
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    witam, sprawdź generator 10,24 MHz
  • #3 3711519
    PIOTOM0
    Poziom 20  
    Kupiłem i wymieniłem na nowy kwarc - co można dalej sprawdzać?
    Macie jakieś pomysły.
    Jak można sprawdzić C5122 ?
    Pozdrawiam
    Piotom0
  • #4 3712016
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    - 5,3V zasilania to dolny limit tego scalaka - może to za mało
    - może jest w STANDBY MODE - tryb po wyłączeniu radia gałką - oscylator wtedy stoi a scalak pamięta tylko numer kanału (noga 8 jest na masie przy normalnej pracy)
  • #5 3712355
    PIOTOM0
    Poziom 20  
    To rzeczywiście może być ten problem.
    Radyjko po gruntownym przeglądzie wygląda jak by ktoś je podłączył odwrotnie albo do jakiegoś zasilacza o za dużym napięciu.
    Odkryłem że uwalony jest scalak KIA 7217 - po jego wyluowaniu na wyświetlaczu pojawiła się cyfra 9.
    Wyłączenie daje tyle że wszystko znika a po dotknięciu nogi kwarcu pojawia się 9. Naciskanie przycisków UP/DOWN nie zmienia kanałów.

Zasilanie to 5,62V wiec nie wiem czego dalej się czepiać.

Nie mam dostępu do oscyloskopu - nie wiem czy pracuje generator - ale na nogach kwarcu względem masy napięcie 2,72V
    Noga 8 jest na stałe do masy.
    Pozdrawiam
    Piotom0
  • #6 3712670
    sq6ade
    Poziom 40  
    Straszny bałagan musi być w tym urządzeniu skoro usunięcie scalaka PA-m.cz. wpływa na wyświetlacz.
    Poziom napięcia mierzony woltomierzem DC na wyprowadzeniach oscylatora może być pewnym wskaźnikiem że oscylator działa - średnia wartość napięcia to ok. połowa napięcia zasilania jeśli oscylator jest czynny .... ale nie można tego traktować jako regułę i pewnik. Przydałby się jakiś pewniejszy pomiar.
  • #7 3713154
    PIOTOM0
    Poziom 20  
    Uszkodzony układ scalony mocno obciążał zasilanie. Do pomiarów dałem duży bezpiecznik więc go nie palił ale wpływało to na zasilanie innych układów.
    Pytanie dlaczego ciągle wyświetla się 9 ?
    Sprawdziłem wszystkie inne warunki wejścia w tryb wstrzymania pracy i nie są spełnione. Co więcej po podmianie C5122 na C5121 - sytuacja jest identyczna.

Czy sam kwarc może wpływać na taki stan.
    Oryginał miał cewkę strojącą - prawdopodobnie o 5kHz.
    Niestety miał urwaną nogę i wstawiłem nowy kwarc 10.24 MHz.

Piotom0
  • #8 3713773
    sq6ade
    Poziom 40  
    O pracy kwarcu świadczy również przebieg prostokątny na wyjściu sterującym drajwe.r COMów wyświetlacza. Można to sprawdzić na oko wykonując szybkie ruchy całym radiem i obserwując czy zachodzi efekt stroboskopowy na wyświetlaczu.
    Domyślnym kanałem po resecie kostki jest 9 i jeśli oscylator stoi to 9 będzie się świecić bez "migotania".
  • #9 3714906
    PIOTOM0
    Poziom 20  
    Nie wiem co było ale kupiłem dzisiaj inny kwarc na tą częstotliwość , wlutowałem i synteza ruszyła. Zmieniają się kanały góra/dół.
    O rozległym uszkodzeniu radia niech świadczy fakt popalonych diod świecących które też wymieniłem. Świeci zielona i po zwarciu złącza na tryb nadawanie zapala się dioda czerwona.
    Wymieniłem też KIA na nowy. W radyjku po podłączniu do anteny cisza.
    pokręcenie pokrętłem squeltch w 3/4 skali powoduje lekkie pykniście w głośniku. Jak dotykam piny 6, 7 głośnik zaczyna dosyć głośno buczeć.

Znalazłem taki schemacik ale niejest to oryginał od mojego radia.
    Tymniemniej 90% schematu się zgadza. Oczywiście oznacznia są do bani.
    Może macie oryginał ??

http://img162.imageshack.us/img162/3950/schematpodobnydocobry7dc4.jpg

Jakieś postępy są :)
    po kilku godzinach .....
    Działa nadajnik - stawia nośną - sprawdzone przy pomocy inego radia. Nie mam do niego mikrofonu więc na razie tyle wiem. Jaki tu ma być mikrofon? Dynamiczny czy elektretowy?

Odbiornik nadal nie działa, nie szumi. Po dotknięciu do 5,6 lub 7 nogi scalaka pojawia się dosyć głośne buczenie - czyli wzmacniacz działa.

Poradźcie coś , wszystkie diody i tranzystory sprawdzone, scalaki powymieniane. :( Nie mam serca wywalić na śmieci. W sumie jeszcze wczoraj było martwe , może jutro będzie naprawione???

Co dalej? Proszę o wskazówki :)
    Piotom0
  • #11 3716330
    PIOTOM0
    Poziom 20  
    Wymieniłem wszystkie elektrolity na płycie.
    Sprawdziłem wszystkie diody i tranzystory.
    Nic to nie dało.
    Abra kadawra :)

KIA działa, blok odbiorczy też słychać rozmowy. Wpiąłem się bezpośrednio na wejście pin 6 układu KIA z regulacji squelch i odbiornik pracuje ale nie ma regulacji głośności.
    poza tym spore szumy.

Po kilku godzinach....
    Znaleziony spalony rezystor w obwodzi Squelcha - skutecznie blokował sygnał z odbiornika.
    Wymiana rezystora - radio ożyło.

Temat bym zamknął ale jeszcze jedno pytanko - jaki zastosować do tego radyjka mikrofon - najlepiej żeby miał trochę wzmocnienia???

Pozdrawiam.
    Piotom0

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omawiano problem z naprawą starego radia CB Cobra 7 plus (oznaczonego z tyłu jako Cobra 10 plus), które było "głuche" i nie wyświetlało nic na wyświetlaczu. Uszkodzony był stopień końcowy, który wymieniono, jednak synteza (C5122 w obudowie DIP24) pozostała nieaktywna. Próbowano zamienić ją na C5121 (DIP22), jednak efekt był ten sam. Sprawdzono zasilanie (około 5,3-5,6 V), które jest na dolnej granicy wymagań scalaka, oraz stan trybu standby, gdzie nóżka 8 powinna być uziemiona. Wykryto uszkodzenie układu KIA 7217, którego wymiana przywróciła częściową funkcjonalność wyświetlacza (pokazywał cyfrę 9, domyślny kanał po resecie). Wymieniono kwarc 10,24 MHz, co pozwoliło na uruchomienie syntezy i zmianę kanałów. Znaleziono i wymieniono uszkodzone diody LED oraz rezystor w obwodzie squelcha, co ożywiło odbiornik. Odbiornik działał z szumami i bez regulacji głośności, a nadajnik stawiał nośną. Dyskutowano o typie mikrofonu do radia (dynamiczny lub elektretowy). Użytkownik poszukiwał schematu oryginalnego radia, znalazł podobny, ale z nieczytelnymi oznaczeniami. Wskazano, że uszkodzenia i wcześniejsze nieprawidłowe podłączenia mogły spowodować poważne uszkodzenia układów. Zalecano sprawdzenie generatora kwarcowego i sygnałów sterujących wyświetlaczem, a także zwrócenie uwagi na tryb standby scalaka C5122.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA