logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dsm 616 - brudzenie kartek i problem z developerem po wymianie tonera

pcnet 23 Mar 2007 14:14 1394 14
REKLAMA
  • #1 3710439
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    Witam

opis problemu:
    jakieś 6 miesięcy temu jedna z dwóch identycznych maszyn zaczęła brudzic kartki od spodu
    brudziła tonerem z wałka transferowego przy czym tylko pierwszą albo jedyna kopie
    do tego wyskakiwał bład czujnika i nie dawało sie zrobic inicjalizacji developera
    poniewaz mielismy 2 identyczne maszyny , wymienialismy cały moduł bebna - i wtedy nie brudziła
    a wiec dalej sam dół i tez czysto
    więc został developer i czujnik
    wymieniliśmy czujnik i nadal to samo
    skonczyło sie na wymianie developera przy 8k kopii
    i problem znikł
    w zeszłym tygodniu w tej samej maszynie zmienialiśmy toner - orginał :))
    i objaw znowu wystąpil
    tym razem bez błedu czujnika
    zabawa od początku, wymiana wałka magnetycznego itd i został developer
    tylko tym razem przekadając wałek nie czyscilismy go dokładnie i przenieśliśmy zaraze na druga maszynę
    też brudzi, troszke mniej ale jednak
    jakby cos przeniosło sie z developerem
    z braku pomysłow prosimy o pomoc bo wymiana developera co 8k kopi nie ma sensu
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • REKLAMA
  • #2 3710668
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Z autopsji. Jak brudzi drugą stronę, taki pasek na przedniej krawędzi 1 lub kilka centymetrów to na bank lewy toner.
    Miałem już tyle razy telefony od klientów i zawsze przyznawali się, że dosypywali tonera. Myślę, że coś z tonerem nie tak na 99%.
    I nie pomoże ci już żadne oddozowanie, będzie brudzic ale może tylko trochę mniej. Dziwne, że to oryginał - jesteś pewien?
    pozdrawiam
  • #3 3710805
    kubuś1
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Miałem taki przypadek i to z oryginalnym tonerem i to niedawno w DSM 620 100% toner pewnie jakaś partia wyszła feralna na nic zabiegi zakup toner z innego źródła a nawet zamiennik kilka czarnych kopii i powinna być poprawa bo sądzę że nowy DV nie stracił właściwości a jak inicjowałeś to było ok pozdrawiam
  • #4 3710904
    pcnet

Poziom 32  
    myslałem o tonerze ale ...
    orginała na 100% bo sam im zawoziłem i wkładałem
    pasek 1,5cm jest czarny zaraz od krawedzi a potem co obrot walka coraz bledszy
    czarne kopie robilismy po wyjeciu toneru i pasek robi cały czas
    te brudne kartki os spodu są tylko przy pierwszej lub jedynej kopii
    i dziwne ze to tylko w tej jednej maszynie i ta sama usterka drugi raz
    a toneru kupowane lacznie do 3 maszyn i inne ok
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • REKLAMA
  • #5 3712728
    clip7
    Poziom 23  
    To, że sam zawoziłeś i wkładałeś nie znaczy, ze nie dosypali sobie sami innego, jak palił im się brak tonera. Może się nie przyznają. We wszystkich przypadkach jakie miałem (kilkanaście) zawsze winą był lewy toner.
    Jeżeli przy nich wymienisz developer i będzie ok, to masz odpowiedź. Tylko dokładnie wyczyść nawrót w zespole bębna.
  • #6 3712802
    pcnet

Poziom 32  
    tego tonera na 100% jestem pewien ze nic nie podmienili
    chyba ze orginał był walniety
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • #7 3712972
    clip7
    Poziom 23  
    Czy ten błąd czujnika o którym wspominałeś to sc390?
    Ile pokazuje td sensor przy tym brudzeniu?
  • REKLAMA
  • #8 3713585
    pcnet

Poziom 32  
    przy tej drugiej usterce nie ma juz błedu czujnika
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • #9 3716082
    clip7
    Poziom 23  
    Jeśli wymieniasz nośnik i wszystko gra, to musi być coś z tonerem.
  • REKLAMA
  • #10 3718423
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    a ja bym stawiam na górę i rolkę ładująca bębna albo jest felerna albo ma słabe styki i słabo ładuje bęben i do bębna przykleka się toner który brudzi rolke transferu a ta przy starcie przenosi go na poczatek pierwszaj kartki w serii.
  • #11 3718478
    aimserwis

Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam, przeczytałem wszystkie posty i przypomniała mi się moja maszyna w której były takie objawy.
    1. Wydozowałem toner i założyłem oryginał.
    2. Umyłem wałek ładowania i rolkę czyszczącą ten wałek.
    3. Umyłem wałek transferowy (dobrze wysuszyłem).

Maszyna ruszyła i śmiga do dziś. W trakcie tej operacji developer miał 18 tys. a dziś ma około 56 tys.. Klient jest zadowolony.
    Konto firmowe:
    A i M Serwis
    ul. Czesława Miłosza 28, Mogilno, 88-300 | Strona WWW: www.aimserwis.pl
  • #12 3718770
    pcnet

Poziom 32  
    odpowiem tak:
    toner odpada bo przy pierwszej awarii toner został ten sam a zmienilem tylko developer i zaczęła działać
    a co do wałków i rolek to wymienialiśmy samą górę zespołu bębna i nic nie dało
    więc problem tkwi w dolnej częsci :)
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • #13 3720922
    clip7
    Poziom 23  
    Jeżeli kod o którym wspominałeś to 390 to bardzo możliwe, że problem jest w kontakcie zespołu bębna z gniazdem. Może tu należy szukać problemu. Może TD sensor zaczyna wariować i przedozowuje.
    pozdrawiam
  • #14 3721377
    pcnet

Poziom 32  
    tez o tym myslałem ale...
    to by była usterka czasami a to sie dzieje a potem nie chce wrocic do normy bez wymiany developera - toner czarnymi stronami zużywałem bez butli w maszynie :)
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • #15 3721432
    clip7
    Poziom 23  
    W takim razie bym się skupił na wskazaniach td sensora i kontrolowałbym te wskazania bardzo często, aż do kolejnej wymiany tonera i dodatkowo powiedziałbym klientowi, żeby nie wymieniał tonera tylko ty osobiście żebyś wymienił. Mógłbyś wtedy sprawdzić, czy przy wymianie dzieje si e coś nie tak.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy urządzenia DSM 616, które od około 6 miesięcy brudzi kartki tonerem od spodu, głównie na pierwszej lub jedynej kopii. Objawom towarzyszy błąd czujnika uniemożliwiający inicjalizację developera. Wymiana modułu bębna początkowo rozwiązała problem, jednak po wymianie developera i tonera oryginalnego problem powrócił, tym razem bez błędu czujnika. Próby naprawy obejmowały wymianę czujnika, wałka magnetycznego oraz developer, który po około 8 tysiącach kopii wymagał ponownej wymiany. Przeniesienie wałka bez dokładnego czyszczenia spowodowało przeniesienie problemu na drugą, identyczną maszynę. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: wadliwy toner (nawet oryginalny, potencjalnie z feralnej partii), problemy z rolką ładującą bębna, rolką czyszczącą wałek, kontaktem zespołu bębna z gniazdem oraz wskazaniami czujnika TD. Zalecane jest dokładne czyszczenie wałków i rolek, kontrola wskazań czujnika TD oraz wymiana developera jako ostateczne rozwiązanie. Wymiana tonera powinna być przeprowadzana przez serwis, aby wykluczyć błędy użytkownika. Problem jest złożony i wymaga systematycznej diagnostyki elementów zespołu bębna i developera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA