logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RexRotary DSM 618 - szare tło po wymianie bębna i czyszczeniu elektrod

stempel72 21 Cze 2007 14:59 1368 13
REKLAMA
  • #1 4006288
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Robi szare tło po stronie obrazu, jak również po przeciwnej. Wymieniony bęben, poczyszczone elektrody i dalej to samo. Pomóżcie bo już mi się skończyły pomysły. Jak odłączam ID sensor, obraz jest bez zmian, co o tym sądzicie ?
  • REKLAMA
  • #2 4006364
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    Czy toner jest oryginalny ?
  • REKLAMA
  • #3 4006420
    virtualmen
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Jakie elektrody???? a developerze nic nie piszesz czy rolce ładującej? Po przeciwnej to pewnie transfer a może piec zaczyna brudzić?
  • #4 4006765
    stempel72
    Poziom 20  
    Po przeciwnej brudzi transfer - jest już nowy. Chodzi mi o elektrodę ładującą bębna - też nowa. Toner alternatywny (w innych maszynach działa OK), developer ma ok. 50 tyś. Napewno nie brudzi piec, to jest szare tło na całek kartce, a po przeciwnej od ciemnego do jasnego (na początku ciemniej, potem na końcu kartki już prawie czysto.
  • #5 4006801
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    stempel72 napisał:
    to jest szare tło na całek kartce, a po przeciwnej od ciemnego do jasnego (na początku ciemniej, potem na końcu kartki już prawie czysto.
    ten objaw to w 99% ten "alternatywny" toner
  • REKLAMA
  • #6 4006926
    maciej79
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zgadzam sie z BOBA to chyba ten toner. Choc mialem przypadki ze developer siadal po 50 tys kopii ale i tak wtedy nie robilo szarosci na drugiej stronie. Sprawdz jeszcze czy beben ma mase
  • #7 4006964
    stempel72
    Poziom 20  
    Jak mam sprawdzić czy bęben ma mase ? Ale ten toner działa w 30 innych maszynach i jest OK.
  • #8 4007787
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    >>padł nośnik
    >>brudny wałek magnetyczny
    >>zmiana firmware na najnowszy

jeżeli masz inne takie maszyny ->podmień wywoływaczki , potem bebny sprawdź jakie sa zmiany
    pozdr
  • #9 4009927
    stempel72
    Poziom 20  
    Podmieniałem całe moduły, pierwszych pare kopi wychodzi OK, a potem ta sama kaszana.
  • #10 4010145
    Łikam
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    skoro to wina maszyny a nie tonera to może coś w programie jest przestawione, jeżeli brudzi drugą stronę kartki to
    może jest coś nie tak w kodzie SP2 301-4
    Adjusts the current applied to the transfer roller for roller cleaning. Increase the current if toner remains on the roller after cleaning. (Remaining toner may cause dirty background on the rear side.)

albo masz wpisane "0" w kodzie SP2 996 1
    Selects whether the transfer roller is cleaned before each copy job. Set this to "1" if dirty background is appearing on the reverse side of the first page of copy jobs. Note that this will increase the time required to generate the first copy. If the setting is "0", the transfer roller is never cleaned

no nie wiem, mało mam do czynienia z tymi maszynami.
  • #11 4010787
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    No jeżeli włożyłeś nowy moduł na starym tonerze to serdecznie gratuluję- masz już do wymiany 2 nośniki. Jeżeli znasz się na tych maszynach , to wyjmij toner i postaraj się wyjałowić kopię. Jak będzie ok, zainicjuj jeszcze raz TD. I wkładaj oryginały, niestety katun ostatnio też się spier........lił. Na 220 strasznie rzyga czernią, ąż się wywoływaczki zapychają.
  • REKLAMA
  • #12 4017919
    asul
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Jeśli po drugiej stronie pokazuje się szary pasek ok 2 cm, to jest to wina sekcji wywołującej tzn: developer padł, brak napięcia bias na developerze, albo wałek magnetyczny. Osobiście miałem przypadek z wałkiem magnetycznym. Natomiast szare tło po stronie obrazu wskazywałoby na zużyty developer, albo faktycznie wina toneru alternatywnego. Jeśli developer ma 50 tys to zacznij od jego wymiany, sprawdź napięcia, wymień wałek magnetyczny.
  • #13 4026362
    stempel72
    Poziom 20  
    tygellin napisał:
    No jeżeli włożyłeś nowy moduł na starym tonerze to serdecznie gratuluję- masz już do wymiany 2 nośniki. Jeżeli znasz się na tych maszynach , to wyjmij toner i postaraj się wyjałowić kopię. Jak będzie ok, zainicjuj jeszcze raz TD. I wkładaj oryginały, niestety katun ostatnio też się spier........lił. Na 220 strasznie rzyga czernią, ąż się wywoływaczki zapychają.

Włożyłem nowy moduł, ale nie wkładałem tonera. W innej maszynie ten moduł chodzi OK. Nie wiem już sam co jest grane. Nie jest to wina modułu.

Toner jest TN, a nie Katun.
  • #14 4031032
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    ponaciągaj pojedyńczo kable w wiązkach które sa odpowiedzialne za połączenie dev- unit , pcu z płytą główna , czasem się zdarza że się w środku wiązki zrywają się kable i nie ma przjścia , lub może jakiś kabel jest przykręcony na wkręcie do masy przez nieuwage i wariuja napięcia
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu RexRotary DSM 618 pojawia się problem szarego tła na obu stronach kartki po wymianie bębna i czyszczeniu elektrod ładujących. Toner alternatywny, mimo działania w innych maszynach, jest podejrzewany o powodowanie tego efektu. Wymieniono transfer i elektrodę ładującą bęben, developer ma około 50 tys. kopii i nie wykazuje typowych objawów zużycia, jednak możliwe jest jego uszkodzenie lub brak odpowiedniego napięcia bias. Szare tło po stronie obrazu może wskazywać na zużyty developer lub wadliwy toner, natomiast szary pasek po drugiej stronie sugeruje problemy z sekcją wywołującą, w tym wałkiem magnetycznym. Sprawdzono również moduły i kable łączące elementy urządzenia, które mogą powodować niestabilności napięć. Zalecane jest sprawdzenie masy bębna, wymiana developera, wałka magnetycznego oraz ewentualna aktualizacja firmware i korekta ustawień kodów SP2 301-4 i SP2 996 1 dotyczących czyszczenia wałka transferowego. Toner oryginalny TN jest preferowany zamiast alternatywnego Katun, który może powodować zapychanie wywoływaczek i problemy z jakością wydruku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA