logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FT 7950: blednące kopie po wymianie developera, bęben 80 tys., podejrzenie TD sensora

cezar80 18 Kwi 2008 21:04 1152 7
REKLAMA
  • #1 5051634
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Witam Mam taki problemik w tym urządzeniu. Maszyna zaczęła nagle robić coraz bledsze kopie. Wymieniłem developer(typ1, wcześniej na takim śmigała ponad 150tyś) i po zainicjowaniu ok ale już po 30 kopii znowu coraz bladziej Wyłączyłem proces kontrol i regulowałem napięciami i żadnych efektów. Nie pomaga nawet zmiana z auto na detect lub fixed. Po ręcznym dosypaniu toneru i ponownej inicjacji napięcie Vsp ok 0.3V a Vsg 3.55V(więc niby ok)lecz po kilkudziesięciu kopiach Vsp zaczyna wzrastać. Dodam jeszcze że VT utrzymuje sie na poziomie 1,5V. Mam podejrzenie że to właśnie TD sensor uszkodzony (podobnie miałem w uszkodzonej Af650 a to ten sam czujnik) Proszę o jakieś rady, sugestie bo dłubie już w niej któryś dzień a klient zaczyna się wk...... Pozdrawiam
    A dodam że bęben ma ok 80 tyś
  • REKLAMA
  • #2 5052114
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Sprawdź, czy w porządku jest napęd dozownika z tyłu wywoływaczki i czy mieszadła tonera dobrze się obracają. Zdarza się też, że sprężyna nie dociska kółka w wywoływaczce do napędu w maszynie - sprawdź, czy po wciśnięciu kółko wraca na swoje miejsce. Ja w ostateczności rozwiercałem otworki w blaszce przez którą się sypie toner do dewelopera. Vsg jest zbyt niskie. Brudny lub nie zainicjowany ID sensor, albo przedozowana maszyna, albo listwa bębna puszcza.
  • REKLAMA
  • #3 5052249
    cezar80
    Poziom 27  
    Mieszadła toneru sprawdzałem toner przesypuje się do dewelopingu. Czujnik id czyściłem, listwa też nie przepuszczała.....
  • REKLAMA
  • #4 5059139
    Calculus
    Poziom 25  
    Jeżeli jest duża różnica pomiędzy Vt i Vref to znaczy, że maszyna mechanicznie nie radzi sobie z dozowaniem. Może jest problem z czujnikiem przy wlocie do hoppera - ślimak powinien być częściowo zasypany tonerem. Sprawdź czy jest dobrze zahaczony biały plastik, który odsłania wylot tonera z butli do hoppera. Jeżeli maszyna nie radzi sobie z dozowaniem to wina też może leżeć też po stronie pompki powietrza recyklingu tonera albo zatkania rurki recyklingu - wtedy nie dosypuje zużytego tonera do wywoływaczki i może go brakować.
    Napisz jakie masz wartości pod SP 3-2-1.
  • REKLAMA
  • #5 5066454
    cezar80
    Poziom 27  
    A więc sprawdzałem to wszystko i nadal nic Podstawiłem sprawny TD sensor dosypałem toneru i zainicjowałem Na początku wszystko ok ale po setnej kopii coraz bledziej Czujnik końca toneru po usunięciu toneru ze zbiornika też pokazał brak Dziwne tylko że po pokazaniu braku i gdy w tym zbiorniku nie było ani grama toneru maszyna potrzebowała tylko pół obrotu by pokazać jego dobry stan (tylko lekkie zaprószenie i już czujnik wykrył toner) Dodam jeszcze że teraz po tej inicjalizacji lepiej robiło na włączonym procesie kontrolnym Maszyna także strasznie podwyższa napięcie gridu z 700 na 1180 i bias z 220 na 380 oraz exp z 64 na 80 (bęben ma tylko 80 tys) Po zasypaniu Td sensor miał wartość ok 2,4 V natomiast po oddozowywaniu zmniejsza się jego wartość do 1,8-1.6V a i podczas kopiowania maszyna bardzo rzadko kręci butlą (na 100kopii może z 1 obróT) zapytam się jeszcze jakie powinny być wartości czujnika potencjału bo jeszcze ten mam nie sprawdzony. Vsp-0.39v a Vsg-3.9V Co jeszcze sugerujecie????????
  • #6 5067048
    Calculus
    Poziom 25  
    Jeżeli czujnik końca tonera pokazał, że jest toner - wystarczyło, że po zamknięciu drzwi maszyna obróciła mieszadłem, toner zasypał czujnik i wyłączyła brak tonera. Sprawdź, czy wałek dozujący toner przez dziurki w blaszce nie jest starty na krawędziach i czy blacha dobrze dociska do wałka - uwaga, przy zakładaniu blaszkę trzeba dobrze wsunąć pod gąbki z po bokach, bo też nie będzie dozować.
  • #7 5070363
    aimserwis

Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam taką maszynkę na usługach i także występował taki problem. Wymieniłem bęben na oryginał, nowy developer i śmiga jak miło. Sprawdź jeszcze czy jest jest masa na wałek magnetyczny, ja założyłem drucik miedziany na oś i docisnąłem (nie fachowe ale działa). Także kombinowałem z ustawieniami, bawiłem się tak kilka godzin. Acha używam toneru KATUN sypanego z butelki.
    To jest jej ostatni bęben, licznik ponad 1 800 000 kopii.
    Konto firmowe:
    A i M Serwis
    ul. Czesława Miłosza 28, Mogilno, 88-300 | Strona WWW: www.aimserwis.pl
  • #8 5071035
    Calculus
    Poziom 25  
    Tylko nie łącz masy na wałek magnetyczny :) , rozumiem, że chodzi o styk biasu na wałku magnetycznym. Jeżeli Vsp=0,39V to nie ma problemu z dozowaniem, tylko z kontrolą jakości kopii - światło, pomiar potencjału. A patterny do pomiarów Vl, Vd, ADS pod lewą linijką oryginału są czyste?

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu FT 7950 pojawił się problem z blednącymi kopiami po wymianie developera, mimo że bęben ma około 80 tys. kopii. Po inicjalizacji napięcia Vsp i Vsg były prawidłowe, jednak po kilkudziesięciu kopiach Vsp wzrastało, a kopie stawały się coraz bledsze. Proces kontrolny i regulacje napięć nie przyniosły efektu. Podejrzewano uszkodzony czujnik TD, podobny do tego w modelu AF650. Sprawdzano napęd dozownika, mieszadła tonera, czujnik ID, listwę bębna oraz mechaniczne elementy dozowania tonera, w tym wałek dozujący i blaszki. Podstawiono sprawny czujnik TD i dosypano toner, jednak problem powracał po około 100 kopiach. Zauważono, że maszyna rzadko obraca butlą tonera, a napięcia gridu i biasu podnoszą się podczas pracy. Sugerowano również sprawdzenie masy na wałku magnetycznym oraz czystości patternów do pomiarów Vl, Vd, ADS. Wymiana bębna na oryginalny i nowy developer rozwiązała problem u innego użytkownika. Toner KATUN był używany jako zamiennik. Wskazano, że prawidłowe wartości Vsp (około 0,39 V) wykluczają problemy z dozowaniem, a problem leży raczej w kontroli jakości kopii i pomiarze potencjału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA