logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić starą rosyjską lampę błyskową na stroboskop?

Paweł007 23 Mar 2007 20:39 2521 7
REKLAMA
  • #1 3711963
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

Dziś dorwałem lampę błyskową od aparatu, jakąś starą rosyjską ( pisze na niej tłumacząc na polski sef -3m) ma kabel pod 220. jeszcze jakiś kabelek jednożyłowy z końcówką. Ma szyne do aparatu tak jak wszystkie lampy (chodzi o mocowanie) i tam są blaszki tak że pewnie jak się robi zdjęcie to idzie impuls do lampy. U doły jest przycisk (niemylić z włącznikiem) tyle że się przyciska ale niezaskakuje (takie było założenie) Na też żarówce, czy żarniku (nie wtemacie za bardzo jestem) jest jakby w jednym miejscu takie ciemniejsze, plama jakby przepalone znaczy to coś? Spalona jest. W środku jest kondensator, jakieś jeszcze części. jak to sprawdzić czy działa i jak na stroboskop przerobić?

pozdrawiam.

Dodano po 41 [minuty]:

Możliwe, że źle opisałem mój problem ale w sumie niewiem sam jak to opisać a foto niemam jak zamieścić. Prosiłbym pisać co i jak to dopisze.
  • REKLAMA
  • #2 3712554
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3712784
    EdiM
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witaj
    Chyba każda lampa błyskowa ma przycisk ręcznego wyzwalania. Mają też kontrolkę 'naładowania' w postaci neonówki.
    Nawet jeśli nie ma niczego takiego, to wyzwalanie polega na połaczeniu zacisków w stopce lampy lub przewodzie do wyzwalania. Możliwe, że przewodzik należy przyłączyć wtedy do stopki.

Co do stroboskopu, to łatwo raczej nie da się przerobić. Po pierwsze w lampie jest duży kondensator, duża moc błysku, długo się ładuje. Szybciej nie popędzisz, a jeśli już, to się przegrzejesz palnik oraz obwód ładowania. Stroboskop musi pracować z częstotliwościa kilka razy na sekundę.
    Zakładając, że lampa działa, możnaby spróbować wymienic duży kondensator elektrolityczny (kilkset uF) na mały, np. 10u/400V i sprawdzić, jak szybko wtedy da się migać... Jednak nadal może być problem z mocą rozpraszaną w rezystorach ładujących.
    Ja osobiście stosowałem kiedyś dla kondensatora 100uF rezystor szeregowy o mocy 25W (był brak synchronizacji z siecią, co zmniejsza znacznie moc tego rezystora)
    Ogólnie polecam jakiś gotowy kit stroboskopu, a nie zabawę z lampą. Jedyne co możesz próbować użyć to palnik i reflektor, oraz transformatorek wyzwalający WN. Ogólnie trwałość palników od lamp, np. popularnego i sporego (jak na lampę) IFK120 jest bardzo niska w zastosowaniu do stroboskopu.
    --
    Pozdrawiam
    EdiM
  • REKLAMA
  • #4 3712865
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Popraw tytuł, bo nic nie mówi o zawartości, poza tym te !!! chyba nie są potrzebne (regulamin)
  • #5 3717773
    Paweł007
    Poziom 22  
    Witam.

No sprawdziłęm i działa wszystko ok. Ładuje się i błyska( no troche się ładuje...czasu) No to co mam zrobić. Zostawić tą lampe w spokoju czy jak. Czekam na jakieś propozycje.

Pozdrawiam.
  • #6 3719305
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3721153
    Paweł007
    Poziom 22  
    Słyszałem, żę ten żarnik długo niepociągnie z lampy więc jak to z tym jest?
  • REKLAMA
  • #8 3727152
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki starej rosyjskiej lampy błyskowej (oznaczonej jako SEF-3M) na stroboskop. Plama na palniku ksenonowym wskazuje na przepalenie, co może wymagać wymiany kondensatora elektrolitycznego, np. na 2uF/400V, co wpłynie na energię błysku i czas ładowania. Sprawdzenie działania obejmuje kontrolę napięcia około 300V na palniku, stanu transformatora wysokiego napięcia oraz kondensatorów i elementów wyzwalacza. Wyzwalanie lampy odbywa się przez przycisk lub połączenie zacisków w stopce, czasem wymaga podłączenia przewodu wyzwalającego. Przeróbka na stroboskop wymaga zmniejszenia pojemności kondensatora (np. do 10-20uF), co pozwoli na szybsze miganie, jednak ograniczenia termiczne i mocowe mogą utrudnić częste błyski. Zaleca się zastosowanie prostego generatora impulsów zamiast przycisku oraz ewentualne dorobienie układu z triakiem, diakiem, kondensatorem i potencjometrem według schematów stroboskopów. W praktyce lepszym rozwiązaniem jest budowa stroboskopu od podstaw z wykorzystaniem części lampy. Żarnik (palnik ksenonowy) ma ograniczoną trwałość przy częstym miganiu, dlatego zmniejszenie kondensatora i odpowiednie chłodzenie są kluczowe dla dłuższej pracy urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA