logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić starą lampę błyskową z PRL na stroboskop?

AbuseArt 25 Cze 2009 20:19 5285 17
REKLAMA
  • #1 6703179
    AbuseArt
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!

Posiadam lampę błyskową z PRL. Działała na 4 baterie 1,5v, ma w środku wielki kondensator. Pracowała z aparatem Smiena, ale jest to jakiś nowszy model niż ten pękaty który widziałem na allegro ze Smienami.

Co ciekawego mogę z takiej lampy zrobić? stroboskop? :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6703401
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Niby stroboskop dałoby się zrobić,ale...to konstrukcja do uzyskiwania błysku raz na jakiś czas,a nie do ciągłych błysków.Teoretycznie możliwe,w praktyce problematyczne i niepewne
  • REKLAMA
  • #3 6705820
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    A to nie jest lampa na żarówki spaleniowe?
  • #4 6705882
    AbuseArt
    Poziom 12  
    ta "żarówka" ma wrzecionowaty kształt, jest to rurka o przekroju około 0,5cm. Po obu stronach są przylutowane przewody.
  • REKLAMA
  • #5 6705889
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    AbuseArt napisał:
    ta "żarówka" ma wrzecionowaty kształt, jest to rurka o przekroju około 0,5cm. Po obu stronach są przylutowane przewody.
    Pokaż tu fotkę tej lampy błyskowej ... :!: :D ... być może nie wiesz co masz za 'unikat' ... :idea: 8-O
  • #6 6706105
    AbuseArt
    Poziom 12  
    ależ proszę bardzo. jednak tam są 3 przewody. być może ten boczny to tylko gnd
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #7 6706155
    Quarz
    Poziom 43  
    AbuseArt napisał:
    Ależ proszę bardzo.
    Ale pokazałeś tu tylko sam palnik - żarnik - ksenonowy, a gdzie reszta?

AbuseArt napisał:
    Jednak tam są 3 przewody, być może ten boczny to tylko gnd
    Nie, to jest przewód zapłonowy - podłączony do impulsowego transformatorka który daje wysokonapięciowy impuls zapłonowy.
    Te dwa grube przewody (od elektrod palnika) podłączone są do źródła energii - kondensatora elektrolitycznego i warto by pokazać go tu również (napisy na nim).
  • REKLAMA
  • #8 6706194
    AbuseArt
    Poziom 12  
    myślałem że chodzi o sam żarnik.

• #9 6706241
    Quarz
    Poziom 43  
    Nie tylko to chciałem widzieć, ale to jest ksenonowa lampa błyskowa polskiej produkcji - widzę tam krajowe elementy - nie ma na jej obudowie nic napisane?
    Kondensator elektrolityczny ma pojemność 330µF, ale na jakie jest napięcie to już tego nie pokazałeś.

Pytasz co zrobić z tego? Można spróbować tę lampę reanimować, albo zrobić - wykorzystując palnik oraz transformatorek zapłonowy - dyskotekowy stroboskop.
  • #10 6706260
    AbuseArt
    Poziom 12  
    Czy taki stroboskop byłby w stanie mrugać z częstotliwością poniżej sekundy?

Moderowany przez jankolo:

Usunąłem fragment nawiązujący do usuniętego postu

• #11 6706291
    Quarz
    Poziom 43  
    AbuseArt napisał:
    Czy taki stroboskop byłby w stanie mrugać z częstotliwością poniżej sekundy?
    Znaczy np. do 2 błysków na sekundę to dałoby się uzyskać, ale kosztem energii błysku.
  • #13 6706665
    Quarz
    Poziom 43  
    AbuseArt napisał:
    w jaki sposób obsługiwać ten żarnik? Czy może być układ J-23 ? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic112933.html
    A dowiem się na jakie napięcie pracy jest ten duży kondensator elektrolityczny w tej lampie?
    Poza tym, to pytałem o coś jeszcze ...
    Od tej informacji będzie zależeć moja następna odpowiedź.
  • #14 6706866
    AbuseArt
    Poziom 12  
    Przepraszam :) kondensator 330v, na obudowie nie ma żadnych istotnych info
  • #15 6706888
    Quarz
    Poziom 43  
    AbuseArt napisał:
    Przepraszam :) kondensator 330v, na obudowie nie ma żadnych istotnych info
    Eeee... zależy jak dla kogo, ja tam:

widzę podaną pojemność 330µF, a co dalej jest napisane?
  • #16 6707114
    AbuseArt
    Poziom 12  
    miałem na myśli akurat obudowę urządzenia

kondensator: 330v, 330uF.
  • #17 6707211
    Quarz
    Poziom 43  
    AbuseArt napisał:
    miałem na myśli akurat obudowę urządzenia

kondensator: 330V, 330µF.
    Dziękuję. Palnik jest niskonapięciowy, więc podany przez Ciebie wyżej układ stroboskopu (z podwajaczem napięcia) nie nadaje się do niego.
    Poszukaj sobie innego opracowania (a na elce jest ich sporo) gdzie jest zasilanie - z sieci 230V - tylko jednego kondensatora błyskowego poprzez mostek prostowniczy.

Uwaga ! całość elektroniki takiego stroboskopu jest pod napięciem sieciowym.

Dla maksymalnie dwóch błysków na sekundę bezpieczną maksymalną pojemnością kondensatora błyskowego będzie 10µF i na napięcie pracy 350V.
    Tu lepiej jest złożyć odpowiednią pojemność z foliowych kondensatorów polipropylenowych (zwijanych - podobnych do tego widocznego na fotce - a przeniesionej przeze mnie - tam: 26 Cze 2009 17:59 ), zamiast zastosować zwykły kondensator elektrolityczny - który takiego ciągłego rozładowywania "długo nie pociągnie".
  • #18 8858257
    ojciec mateusz
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.

wybaczcie, że odkopuję stare tematy, ale mam prośbę o pomoc - mam taki:

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-12/4102490b/strona1.jpg.html
    http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-12/81c17b0d/lampa.jpg.html
    http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-12/7f957fb5/strona12.jpg.html

moduł z aparatu cyfrowego. Czy można to jakoś podłączyć, żeby flesz błyskał?

Jeżeli nie ta kategoria, to proszę o wybaczenie :)

Z góry dziękuję,
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

dodam tylko, że wiem co to jest lutownica, ale nie mam pojęcia jak powinienem to polutowac i co do czego :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przerobienia lampy błyskowej z okresu PRL, używanej pierwotnie z aparatem Smiena, na stroboskop. Lampa zawiera duży kondensator elektrolityczny 330 µF/330 V oraz palnik ksenonowy z rurką o przekroju około 0,5 cm, zasilany impulsowym transformatorem zapłonowym. Konstrukcja lampy jest przeznaczona do pojedynczych błysków, co utrudnia uzyskanie ciągłych błysków stroboskopowych. Teoretycznie możliwe jest osiągnięcie częstotliwości do około 2 błysków na sekundę, jednak kosztem energii błysku i trwałości kondensatora elektrolitycznego. Zaleca się stosowanie kondensatorów polipropylenowych o mniejszej pojemności (około 10 µF/350 V) do ciągłej pracy stroboskopu zasilanego z sieci 230 V przez mostek prostowniczy. Układ J-23 nie jest odpowiedni dla niskonapięciowego palnika tej lampy. Wskazane jest poszukiwanie gotowych opracowań stroboskopów zasilanych z sieci, z uwzględnieniem bezpieczeństwa pracy pod napięciem sieciowym. W dyskusji pojawiły się także pytania o podłączenie modułu lampy z aparatu cyfrowego, jednak bez szczegółowych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA