logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Unimor Siesta3 M651TS - wyłącza sie po czasie.

krzyshtof29 24 Mar 2007 16:49 1542 6
REKLAMA
  • #1 3714710
    krzyshtof29
    Poziom 1  
    Problem polega: gdy wlacze Tv pochodzi z godzinke i sam sie wylacza,wlaczam go pilotem i po dwoch minutach znowu sie wylacza.Najdluzej chodzi jak wlacza sie go gdy jest zimny,pozniej problem jest w granicach 2-5minut.Bylem u goscia zajmujacego sie sprzetem RTV i mialem pecha bo u niego caly czas gral i nic sie nie dzialo.Nie chce mi sie z nim biegac bo troszke on wazy,a mam mozliwosc zrobienia go sam.Wiec prosze o pomoc co moze byc przyczyna tej awarii.Dzieki!!!Mam nadzieje ze ktos mi pomoze!

Moderowany przez Jaś Kula:

Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php zwłaszcza punkt 11.1. Tytuł poprawiłem.
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl

• REKLAMA
  • #2 3714779
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Drogi kolego po pierwsze otwórz telewizor po uprzednim wyłaczeniu z sieci
    i dokładnie obejrzyj płyte główna tzw chasi nawet korzystając ze szkła powiększającego i przelutuj podejrzane punkty lutownicze o wynikach powiadom
    ps uważaj na kondensatory elektrolityczne długi czas utrzymuje sie na nich
    napiecie zwłaszcza w okolicach zasilacza zobacz tez czy nie wygladaja podejrzanie np.jakieś wybrzuszenia w takim wypadku kwalifikuje sie do wymiany
  • REKLAMA
  • #3 3714898
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam .

Jak sprawdzisz zimne luty o których Kolega wyżej pisał to wymień C 513 , 515 , 521 , 522 , 610 to na razie .
  • REKLAMA
  • #4 3715135
    tylpol60
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    itam. Zimne luty w tym modelu najczęściej występują na transformatorze przetwornicy.Pozdrawiam kolegów.
  • #5 3716118
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Dokładnie poprawić punkty lutownicze po pierwotnej stronie zasilacza z wymianą kondensatorów elektrolitycznych włącznie.
  • #6 3801655
    SLAW
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    wymień C610- 47/250V
  • REKLAMA
  • #7 3801787
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2949
    - 47/250V Jest on w zasilaniu wzm. wizji w 200V przy tarfopowielaczu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Unimor Siesta3 M651TS wyłącza się samoczynnie po około godzinie pracy, a po ponownym włączeniu działa tylko kilka minut. Problem nasila się po rozgrzaniu urządzenia. Zaleca się otwarcie telewizora po odłączeniu od sieci i dokładne sprawdzenie płyty głównej (chassis) pod kątem zimnych lutów, szczególnie na transformatorze przetwornicy oraz w okolicach zasilacza. Należy zwrócić uwagę na kondensatory elektrolityczne, które mogą mieć wybrzuszenia i utrzymywać napięcie. Wskazane jest przelutowanie podejrzanych punktów lutowniczych oraz wymiana kondensatorów oznaczonych jako C513, C515, C521, C522 oraz C610 (47/250V), szczególnie ten ostatni, który znajduje się w zasilaniu wzmacniacza wizji przy napięciu 200V przy trafopowielaczu. Poprawa lutów i wymiana kondensatorów elektrolitycznych na pierwotnej stronie zasilacza powinna rozwiązać problem samoczynnego wyłączania się telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA