logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować QoS i ograniczyć upload BearShare/BearFlix w sieci Linux 1Mb/s?

slomek3 24 Mar 2007 18:42 1491 3
REKLAMA
  • #1 3715074
    slomek3
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Mam mala siec(10osob). serwer na linuxie. ale od kilku miesiecy mam porblem ze SPAMOWICZEM. ciagle cos uploaduje w siec. prawdopodobnie przy wlaczaniu programow p2p. mowil mi ze korzysta z bearshare i bearflixa. wtedy gdy on jest w sieci otwieranie stron www JEST KATASTROFA. czeka sie i czeka, czlowieka szlak trafia.
    ktore porty te programy wykorzystuja?? albo co z tym fantem zrobic zeby tak sie nie dzialo.
    mam DSL 1MB

PS. nie moge mu zmniejszyc limitu uploadu do 1kilobita, minimum ktore on musi miec to 34kilobity. Pomocy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3715247
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    czym dzielisz łącze ,pokaz skrypt

po za tym na beershare są widełki "l7layer" za pomocą których robisz osobną kolejke w htb lub hfsc i dla innych p2p i tam dzielisz drania

po za tym powinienes conlimitem przysinac pps lub hashlimitem (jajko 2.6.xx) aby niezapchał uploadu samą ich liczbą
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3715597
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Layer 7 jak najbardziej..to skuteczne lekarstwo.Niestety limity nie działają na udp. Te programy zrobiły sie wredne i w sposób perfidny latją po tym protokole. Connlimit z layer7 dopiero załatwia sprawe. Nie wiem czemu ale nie udało mi sie tego odpalić na IMQ. Na fizycznych interfejsaach działa bez problemu.
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 3715682
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    dlatego najleprzy jest hashlimit (ale na jajkach 2.6.xx) do limitu połączeń :D

LAN=eth2 #twoja siec
    PPS/s=70 # max liczba pps
    iptables -t raw -N limitPPS_IN 
    iptables -t raw -A PREROUTING -i $LAN -j limitPPS_IN 
    iptables -t raw -A limitPPS_IN -m hashlimit --hashlimit $PPS/s --hashlimit-name limitPPS_IN --hashlimit-mode srcip -j RETURN 
    iptables -t raw -A limitPPS_IN -j DROP 

iptables -t filter -N limitPPS_OUT 
    iptables -t filter -A FORWARD -o $LAN -j limitPPS_OUT 
    iptables -t filter -A limitPPS_OUT -m hashlimit --hashlimit $PPS/s --hashlimit-name limitPPS_OUT --hashlimit-mode dstip -j RETURN 
    iptables -t filter -A limitPPS_OUT -j DROP

zapodaj jak przekierowujesz na IMQ moze da się temu zaradzic ;)
REKLAMA