logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ograniczyć wpływ P2P na prędkość internetu w sieci 10Mbit?

gavron 09 Maj 2008 16:30 4185 37
Najlepsze odpowiedzi

Jak ograniczyć wpływ ruchu P2P na prędkość internetu w sieci 10 Mbit bez wymiany całej infrastruktury?

Najlepiej połączyć QoS z poprawą warstwy fizycznej, bo przy hubach i kiepskim kablu samo „przycięcie” P2P może nie wystarczyć — trzeba wymienić kabel na normalną skrętkę i, jeśli się da, przejść na switche lub switch zarządzalny z wymuszeniem prędkości i duplexu [#5137322][#5134919][#5138682] Na łączu ogranicz przede wszystkim upload do ok. 80% przepustowości, bo pełny upload potrafi zamulić cały internet nawet na komputerze, który ściąga [#5123242][#5151822] Ustaw QoS tak, by TCP 21/22/80 i UDP 53 miały wyższy priorytet niż ruch na portach >1024 [#5132503] W threadzie autorowi pomogło też kolejkowanie w BrazilFW/IPCOP, filtracja L7 i limit liczby połączeń do ok. 100 na użytkownika, po czym pisał, że problem praktycznie zniknął [#5172376][#5174625] Jeśli masz taką możliwość, sprawdź też, czy karty sieciowe można na sztywno ustawić na 10 Mbit i czy w sieci działa wyłącznie TCP/IP [#5132445][#5138682]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 5123165
    gavron
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    witam!

moja sieć wygląda jak na załączniku. problem mam z komputerami(mieszkaniami) zaznaczonymi czerwonymi liniami. w momencie gdy któryś komputer o adresie .10 odpali utorrenta czy jakies inne p2p reszta zaznaczonych na czerwono nie ma praktycznie intyernetu/....

czy jest na to jakas rada?? dodam, iz nie moge wymienic hubow na cos innego, gdyz kabel jest bardzo ch@!$ i uzyskuje max 10MBitow

thx
    Załączniki:
    • Jak ograniczyć wpływ P2P na prędkość internetu w sieci 10Mbit? aninet.jpg (31.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5123204
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Niestety tylko wymiana hub->switch.
  • #3 5123242
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Oczywiście że jest rada, trzeba ograniczyć prędkość pobierania a przede wszystkim prędkość wysyłania powinna być max na 80% przepustowości łącza. Ustawiając wszystko na max zamuli się internet nawet na komputerze na którym się ściąga.
  • #4 5123314
    gavron
    Poziom 22  
    badboy84 napisał:
    Oczywiście że jest rada, trzeba ograniczyć prędkość pobierania a przede wszystkim prędkość wysyłania powinna być max na 80% przepustowości łącza. Ustawiając wszystko na max zamuli się internet nawet na komputerze na którym się ściąga.

obiawy wystepuja TYLKO na zaznaczonych komputerach

Dodano po 51 [sekundy]:

szwagros napisał:
    Niestety tylko wymiana hub->switch.

niestety, w trybie autonegocjacji ten kabel nie trybi, i w ogole nie ma polaczenia... zostaje jedynie pozostawienie huba :(
  • #5 5132445
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Na poczatek kilka glupich pytan: czy aby na pewno kable maja dobrze zacisniete koncowki (wlasciwa kolejnosc zyl)? jakiej dlugosci sa te kable?
    Poza tym wiekszosc sterownikow kart sieciowych umozliwia na sztywno ustawienie 10 Mbit, wymiana na switcha to dobry pomysl. Jeszcze jedno pytanie: jak wyglada podzial pasma i czy w ogole jakis jest?
  • #6 5132503
    djzizu
    Poziom 2  
    powinno się zrobić QoS na określone porty. TCP 21, 22, 80 ... UDP 53 powinny mieć wysoki priorytet. Wyższy niż porty >1024
  • REKLAMA
  • #7 5132858
    gavron
    Poziom 22  
    1. podzial jest identyczny dla kazego, tzn jesli pusto to user dostaje full, a jesli wiecej osob to sukcesywnie jest internet "dzielony"
    2. kabel jest dobrze skrosowany, tu chodzi o "kabel" poprostu nie jest to FTP ani UTP tylko jakis taki byle jaki kabel wieloparowy(w dodatku ok 90m)
    3. jak mam wymienic na switch skoro kabel wymaga na "sztywno" ustawienia 10MBITow?! przy autonegocjacji w ogole nie ma polaczenia, bo nie moze ustawic predkosci?! jesli mam z jednej strony wrzucic switch zamiast huba to z ktorej???
  • REKLAMA
  • #8 5134919
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Możesz kupić switch zarządzalny - w większości jest możliwość przełączenia prędkości i duplexu.
  • #9 5135327
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Jak juz pisalem wiekszosc kart (czyli po stronie klientow) umozliwia wymuszenie 10 Mbit. Poza tym jezeli jest to "przypadkowy" kabel to uwazam ze to pierwsza rzecz ktora nalezy wymienic.
    QoS to dlugi temat, ale napisz w jaki sposob realizujesz podzial pasma - router sprzetowy (jaki?), komputer z Linuksem?
  • REKLAMA
  • #10 5135817
    gavron
    Poziom 22  
    router jest od kilku lat komputerkiem z linuxem obecnie "BrasilFW". problem pojawil sie od tego kabelka... karta sieciowa nic nie zmieni bo kabelek z obu stron podlaczony jest pod huby...
  • #11 5135869
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Kabel pomiedzy hubami czy pomiedzy routerem a pierwszym hubem?
    Jezeli to ten do routera to wymieniasz pierwszego huba z szeregu na swicza zarzadzalbnego, wymuszasz 10mbit a pozostale huby z szeregu wymieniasz na swicze.
    Przylaczam sie do opini ze trzeba by rowniez sprawdzic czy wtyczki sa zrobione jak nalezy czy moze na odczep sie - standardy w koncu po cos sa.
  • #12 5137291
    gavron
    Poziom 22  
    a wiec jeszcze raz.... :P

miedzy hubami jest byle jaki kabel, ktory nijak ma sie do ftpa czy utpa a tym bardziej n-tej kategorii :( a wiec i kolory sa inne a wiec standard mozna sobie wsadzic ... :( :( :(

do kabel miedzy routerem a pierwszym hubem jest ftp chyba kategorii 6 ale pewien nie jestem bo nie pamietam ale minimum 5tej...
  • #14 5138579
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Jest takie przysłowie: "Z g***a bata nie ukręcisz". Jeżeli próbujesz zrobić neta na kablu drukarkowym (bankowo położyłeś taki, ma 10 żył w różnych kolorach) to się nie dziw że nie bangla. Problem prawdopodobnie występuje przy każdym większym ruchu w tym segmencie sieci. To teraz napiszę czemu kabel LANowy nazywa się skrętka. Ano temu bo składa się nie z ośmiu pojedynczych przewodów tylko z czterech par przewodów. Przewody w parach są skręcone ze sobą gdyż pewnego razu mądrale z Bell Laboratories stwierdzili że wcale nie potrzeba używać dość drogich przewodów ekranowanych aby wyeliminować wpływ jednego przewodu na drugi i że dla zbudowania taniego wielodrożnego toru transmisyjnego wystarczy użyć linii symetrycznych. Przewody są skręcone gdyż niweluje to wpływ dowolnej linii na dowolny inny przewód i tym samym niweluje przenikanie sygnału z jednej takiej linii na inną.
    Wobec tego musisz wymienić kabel i to najlepiej cały. Kabel: 80 zyla. Switche: 90 zyla. Święty spokój i uśmiech lamerów: bezcenne :-)
  • #15 5138682
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    W przedstawionym układzie sieci - i zastosowaniu właściwych kabli - można zlikwidowac jeden HUB w "zwalniającej" gałęzi i całą tą sekcje załączyć za switcha umieszczonego przy routerze. I radze router nie stosować jako element okablowania, niech sobie siedzi jako element komunikacyjny między switchem a siecią zewnętrzną.
    Zwolnionego HUB-a wstaw w w miejsce gdzie jest obecnie switch.
    Sprawdź czy użytkownicy maja wyłączone wszystkie protokoły z wyjątkiem TCP-IP.
  • #16 5140700
    gavron
    Poziom 22  
    dobra, czyli najpierw jednak zmienic kabel zostaje :( tego sie wlasnie obawiam :(

dzieki
  • #17 5148338
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Ja bym proponował wymienić wszytskie HUB'y na Switch'e. HUB'y to przeszłość i w większości były to 10Mb/s
  • #18 5151399
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Święte słowa, nie zawsze jednak odległości, jakość kabli oraz kasa na to pozwala.
    Czasami jest tak ze 100 mb działa na krawędzi możliwości i dużo stabilniej chodzi na 10 mb half duplex.
    W końcu każdy system jest tak wydolny jak jego najsłabsze ogniwo.
  • #19 5151822
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    To teraz napiszę dlaczego tak się dzieje jak się dzieje. Wskutek zakłóceń linii nadawczej (upload patrząc od strony klienta) od linii odbiorczej (download) i viceversa, lawinowo wzrasta liczba fałszywych czyli przekłamanych pakietów. Firewall routera/serwera rzecz jasna porzuca takie pakiety ale host klienta wciąż bezskutecznie ponawia wywołania. Wobec tego realny ruch sieci ulega kompletnemu zdławieniu i nie pomoże tu nawet megabit ethernet. Recepta jest prosta: wyżyłuj te parę zyli na tą skrętkę a zobaczysz że te huby dożyją może nawet spokojnej starości.
  • #20 5152602
    gavron
    Poziom 22  
    czyli jezeli dobrze zrozumialem jesli mam kabel 8 zylowy, a siec komputerowa leci na 4 to mam je polaczyc, tak aby kabel stal sie 4-ro zylowym?! wtedy byc moze ze bedzie lepiej tak??
  • #21 5152981
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Zostaw te kable w spokoju - proba polaczenia rownoleglego zyl w kablach telekomunikacyjnych zwykle konczy sie problemami - poprostu zacisnij toto zgodnie z standardem a jak masz "dziwne" kable to poszukaj ktore zyly sa sparowane [skrecone ze soba] i zacisnij kabel tak zeby para pierwsza byla podlaczona do stykow 1 i 2 wtyczki para 2 do 3 i 6.
  • #22 5166571
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    Obawiam się że ten kabel nie ma żył sparowanych, więc niestety nic z nim się nie da wykombinować. Wymień go na standardową (nawet najtańszą) skrętkę i będzie po kłopocie. Nie ma innej opcji.
  • #23 5166884
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Mariusz G. napisał:
    Obawiam się że ten kabel nie ma żył sparowanych, więc niestety nic z nim się nie da wykombinować. Wymień go na standardową (nawet najtańszą) skrętkę i będzie po kłopocie. Nie ma innej opcji.

Nie wprowadzaj w błąd kolegi. Ten najtańszy to można sobie w d.. czasem wsadzić. Ja zakupiłem 2 km kabla word taka stalówka a niby miał być miedziany. Po rozciągnięciu tak ponad 50 m przestał działac. Na prostym testerze wszystko dobrze zaciśniete. Niby spiął się na 10 mb/s ale działania nie było. Mniejsze kawałki jakoś działają. Dla odmiany kabel miedziany o długości 150 działa tak jak trzeba. Ale to szczyt tego kabla a cena to 270 za 1 mb.
  • #24 5170287
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    Jakoś nie widzę wprowadzania w błąd. Radzę i to wyraźnie (i nie po raz pierwszy) aby nabył drogą kupna zwyczajną skrętkę. Standardową to chyba oczywiste że miedzianą. Madex wcale nie jest drogi, na stu metrach nie zbankrutuje. To ty tutaj wyskoczyłeś ze swoim złomem żelaznym i próbujesz na siłę udowadniać że ktoś oszukuje. 270 czego, muszelek? paciorków?
    Trochę czytania ze zrozumieniem. I pisania by zrozumieli inni także.

PS. Po co cytujesz bezpośrednio poprzedzającą wypowiedź? To oczywiście pytanie retoryczne, wcale nie chcę byś na nie odpowiadał. Zamiast tego niezmiernie wdzięczny byłbym gdybyś zanim coś napiszesz najpierw pomyślał.
  • #25 5172376
    gavron
    Poziom 22  
    no to powiem co odkrylem... niekoniecznie musze wymieniac kabel :) (wiem ze nalezaloby, ale nawet te 100zl to dla mnie wydatek)... otorz wczoraj w nocy bawilem sie kolejkowaniem i w pewnym momencie tak ustawilem (na brasilfw) ze udalo sie ze user sciagal a inny cos tam se robil i obaj byli zadowoleni...

wniosek jeden - po pierwsze mam zle kolejkowanie wlaczone... moze ktos moglby mi pomoc przy ustawieniu tego dziadostwa?? (wczoraj byl BrazilFW, dzisiaj IPCOP ale nie ma problemu moze byc zwykly debian - pomoze ktos)???
  • #26 5173576
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    To znaczy co teraz sugerujesz, że masz źle skonfigurowane skrypty QoS w firewallu serwera? Wiesz, tu mogą pojawić się schody, bo też zależy jakim badziewiem gostek ściąga. Tak mówię za wczasu bo teraz powymyślali takie klienty torrenta których normalnie się nie daje odfiltrować i trzeba używać specjalnych skryptów filtrujących. Powiedz jak to jest w twojej sieci, hosty mają jakieś limity czy też kto ile zdoła urwać tyle ma?
    Tak wracając do sprawy tego nieszczęsnego kabla, to jest on parowany czy też nie? No bo jeśli nie to niestety ale ta sprawa będzie cię prześladować. A teraz napiszę dlaczego.
    Kabel skrętkowy (a ściślej każda jego para) jest w rzeczy samej falowodem symetrycznym czyli pewnego rodzaju linią długą. Jak wiadomo każdy falowód (czyli koncentryk, symetryk, w tym również falowody rurowe, cienkowarstwowe drukowane jak też nawet wolna przestrzeń) odznacza się kilkoma parametrami elektrycznymi jak impedancja falowa Zc zwana również charakterystyczną i wyrażana normalnie w omach oraz tłumienność wyrażana w decybelach na metr dB/m. I teraz tak. Linia długa posiada kilka ciekawych własności. Nie wgłębiając się w przypadki szczególne jeżeli linię długą obciążymy na końcu rezystancją równą wartością jej impedancji falowej to ta sama rezystancja będzie widziana tak samo na początku tej linii. Oznacza to dokładnie tyle, że w takiej linii nie ma odbić - brak fali odbitej i jest tylko fala bieżąca. Nazywa się to dopasowaniem falowym. Nie wiem jaką impedancję falową ma skrętka za to wiem że producenci kart ethernet, switchy etc. na pewno wykonują urządzenia dopasowane do tej impedancji. To teraz pomyśl o swoim przewodzie jako o takim długim korytarzu w szkole podstawowej. I odpowiedz sobie czy na przerwie da się zrozumieć którekolwiek dziecko.
    Sprawa twojego kolejkowania. Podrzuć konfigi to zobaczę co się da z tym zrobić.
  • #27 5174625
    gavron
    Poziom 22  
    tak sugeruje przede wszystkim zle kolejkowanie.... u mnie w sieci user ma max chyba ze ktos sie pojawi wtedy transfer maleje. wczoraj zainstalowalem ipcopa i siedzialem z 4 godzinki ale udalo mi sie to w koncu skonfigurowac (chyba) dobrze.. tzn jak jeden z nich sciaga to inni nie krzycza ze maja wolne lacze.. oprocz kolejkowania i filtracji po l7 ograniczylem przy pomocy iptables ilosc max polaczen per user do 100 (nie wiem czy tyle to duzo czy za malo, ale dziala) :).

tak wiec, poki co problem powiedzmy ze mam rozwiazany, zobaczymy na jak długo....
  • #28 5175625
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    100 to trochę przymało, coś jak kołderka spod której nogi wystają :) W moim mniemaniu daj jakieś 150 lub 160.
  • #29 5189641
    gavron
    Poziom 22  
    teraz rzeczywiscie jest spoko, dobrze ustawiony qos + l7filter :) ale jeszcze jedno...
    kto mi powie jak ustawic max. ilosc polaczen wychodzacych z serwera na swiat ???

chodzi mi o to ze do mojego modemu kablowego mam podlaczone 2 serwery - wewnetrzny na routing a zewn. na serwery www/ftp itp.. i teraz tych polaczen po routingu jest tyle ze nawet pingi ciezko ida z i do tego drugiego...
  • #30 5192954
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    Spróbuj przyciąć torrentomanom i wypasaczom mułów. Im faktycznie po 100 styknie. Ale mnie się wydaje że masz trochę wąskie łącze. Wejdź na router i obserwuj ruch. Poza tym w skryptach daje się ograniczyć ruch na interfejsie zewnętrznym. Może jest kwestia taka, że klienci pożerają zbyt dużo uploadu? Na to powinieneś zwrócić uwagę przede wszystkim. Torrentowcom ja bym trochę przyciął właśnie upload. Spróbuj też zamienić IP serwera i routera. A ilość połączeń na łączu brzegowym daje się ustawić w skryptach konfiguracyjnych firewalla routera, poszukaj lub podaj czego używasz do dzielenia łącza.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sieci o przepustowości 10 Mbit, w której zastosowano huby i niestandardowy, wielożyłowy kabel o długości około 90 m, niezgodny ze standardami FTP/UTP, co powoduje znaczne spowolnienie internetu na komputerach korzystających z P2P (np. uTorrent). Huby działają na zasadzie kolizji, co przy dużym ruchu P2P powoduje blokowanie dostępu do sieci dla innych użytkowników. Autonegocjacja prędkości nie działa z powodu złej jakości kabla, wymuszona jest praca na 10 Mbit. Zalecane jest zastąpienie hubów switchami zarządzalnymi z możliwością wymuszenia prędkości i duplexu oraz zastosowanie QoS (Quality of Service) do ograniczenia prędkości wysyłania i pobierania, szczególnie ograniczając upload do około 80% przepustowości łącza. Kolejkowanie ruchu i filtrowanie na poziomie warstwy 7 (L7filter) w firewallu (np. BrasilFW, IPCop) pozwala na lepsze zarządzanie ruchem i ograniczenie negatywnego wpływu P2P na innych użytkowników. Ostatecznie jednak rekomendowana jest wymiana kabla na standardową skrętkę kategorii 5e lub 6, gdyż obecny kabel nie posiada parowanych żył, co powoduje zakłócenia i retransmisje pakietów, skutkujące spadkiem wydajności sieci. Próby łączenia dwóch łączy internetowych (load balancing) w BrasilFW napotykają na problemy konfiguracyjne. Ograniczenie liczby jednoczesnych połączeń per użytkownik (np. do 100-160) pomaga stabilizować sieć. Dyskusja podkreśla, że jakość okablowania i sprzętu sieciowego (switch zamiast hub) jest kluczowa dla stabilności i wydajności sieci przy intensywnym ruchu P2P.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA