logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson ICC17 – TV nie startuje u klienta, kod 27, działa poprawnie w serwisie

MaG_ 24 Mar 2007 19:53 4425 17
REKLAMA
  • #1 3715340
    MaG_
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Wiem że było już sporo, ale nie znalazłem takiego przypadku.
    Przyjechałem do klienta i próba startu (1 raz) i kod 27. I tak w kółko.
    Przywiozłem TV do siebie i TV normalnie sie załączył.
    Pooglądałem luty, o dziwo nie widać nic złego. Opukałem, nie reaguje, pomierzyłem pojemności w OL, wartości OK.
    Napięcia OK.
    Czy ktoś spotkał sie z takim przypadkiem.
    Gdzie szukać???
  • REKLAMA
  • #2 3715385
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    1.zimne luty w układzie odchylania H i korekcji
    2.wymień pamięć z nowym wsadem
  • REKLAMA
  • #3 3715539
    MaG_
    Poziom 19  
    Ktora pamiec. EEPROM czy EPROM
  • #4 3715575
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Witam,myślę że chodzi tu o pamięc 24C16,można zamontować czystą powinien wystartować .
  • REKLAMA
  • #6 3715631
    MaG_
    Poziom 19  
    CL24 wyglada na dobry. Nie spuchniety, pojemnosc dobra.
    tenap, masz na mysli wstawienie nowej kosci pamieci z nowym softem, czy wystarczy stara przeprogramowac nowym softem??
    Problem w tym ze u mnie ten TV caly czas normalnie dziala. Anie raz nie bylo kodu 27. Jak bym nie widzial u klienta osobiscie to mialbym watpliwosci czy mowi prawde.
  • #7 3715694
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Cytat:
    Poogladalen luty, o dziwo nie widac nic zlego

Luty lepiej poprawić, pamięć powinna być nowa.
  • #8 3715728
    MaG_
    Poziom 19  
    Luty oczywiscie poprawilem, ale nie znalazlem przyczyny i to mnie niepokoi. Zawartosci EEPROM nie bardzo chce podmieniac bo to starsi ludzie i kablowka.... Problem z ustawieniem, a tacy ludzie na 7 mieli ... a na 8... i nie moze byc inaczej.....
    Tak ze z EEPROM sie wstrzymam. Moze bedzie dobrze.
    Podmienilem elko w zasilaczu i w ramce na wszelki wypadek...

Dzieki za wskazowki
  • #9 3743128
    MaG_
    Poziom 19  
    TV zawiozlem do klienta.
    Jak szybko zawiozlem, tak szybko przywiozlem z powrotem.
    Po ok 30 min pracy u klienta wylaczyl sie. Przyjechalem, zalaczylem go, chodzil chwile, zgasl i kod 27. I tak w kolko. (przypominam ze u mnie 3 dni chodzil i ani raz sie nie wylaczyl)
    Pomyslalem wilgoc...., ale na 2 pietrze w blokach przy kaloryferze...., no fakt ze kilka kwiatkow tam stoi. Wziolem suszarke i zaczolem podgdzewac w okolicy PK. Jakby sie troche poprawilo.
    Posluchalem go troche i mialem wrazenie jakby czasem cos pykalo w okolicy podstawki kineskopu.
    Wiec podejrzenie padlo na podstawke. Przywiozlem 5 roznych i okazuje sie ze zadna nie ma 4 pinu. (a w thomsonie jest). Wiec nici z podmianki.
    Zamowilem w North 2 podstawki 7799880 bez 4 i przelozylem ten pin.
    Zalaczylem TV, nie wylaczyl sie, ale nie ma obrazu i po chwili blad 26.
    Zaskoczylo mnie to, podstawilem stara. Dziala tak jak dzialal.....
    Podstawilem 2 stara z thomsona... chodzi ale pyka (byla uszkodzona)
    Wymienilem 10n 3KV, bez zmian.
    Podstawka na 100% kontaktuje z kineskopem (sprawdzalem) a obrazu nie ma...
    Czyzby ten TV musial miec oryginalna podstawke??
    Z tej zamiennej nawet usunalem mase od iskrownikow (pomyslalem ze moze napiecia wyzsze) ale dlaej nic.
    Czy ktos mial kiedys takie przygody z ICC17???

Z tego co kojarze to kiedys mialem taki przypadek ze TV zglaszal 27 i po wymianie podstawki problem zniknal, tylko nie pamietam czy wtedy wlozylem dokladnie taka jak byla.
  • #10 3743289
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Kod 26 w ICC17 to-kineskop nie osiąga rozgrzania katod w określonym czasie.
    Kod27 to-trzykrotne wykrycie próby włączenia protekcji odchylania.
    Skoro poziom sprawdzony to może pion?
  • #11 3743313
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Zacznij od oględzin trafa WN. Jeżeli jego korpus jest z białej masy to wymień go natychmiast. To trafo strzela w środku. Jeżeli jest to trafo Eldora lub innej firmy z czarnego plastiku to wcale nie ono musi być przyczyną niedziałania. Poza tym sprawdź kineskop na przyżądzie pomiarowym. Może mieć zwarcie międzyelektrodowe, a sam transport i związane z nim drgania mogą okresowo powodować przemieszczanie się zanieczyszczeń tworzących to zwarcie wewnątrz wyrzutni.
  • #12 3743405
    MaG_
    Poziom 19  
    Jest trafo oregi z bialym srodkiem. 40330-53. Czy moze byc HR??
  • #13 3744545
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Tak może być.
  • REKLAMA
  • #14 3745021
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Trafa Oregi nie robiły przynajmniej mnie takich numerów.
  • #15 3747057
    MaG_
    Poziom 19  
    No siedzi tam Orega. Zamowilem podstawke dokladnie taka jak jest w TV i zobacze co bedzie dalej. Nie wyglada mi to na trafo, ale moze sie myle.
  • #16 3979201
    drucik13
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    I jak się sprawa zakończyła?
  • #17 3979509
    Tomek K
    Poziom 17  
    Miałem podstawkę kineskopu uszkodzoną,doszedłem do tego po zrobieniu tego co Ty,łącznie z podstawieniem trafa.
  • #18 3990818
    drucik13
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    TV naprawiony powodem wyłanczania i pokazywania się błędu był scalak TDA8139 jak był ciepły to się go nie dało włonczyć i od razu błąd 27.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Thomson ICC17, który u klienta nie uruchamiał się, wyświetlając kod błędu 27, natomiast w serwisie działał poprawnie. Podejrzenia padły na zimne luty w układzie odchylania poziomego i korekcji oraz na pamięć EEPROM 24C16, którą sugerowano wymienić na nową z nowym oprogramowaniem. Pomimo poprawienia lutów i wymiany elektrolitów problem nie ustępował. Po przewiezieniu telewizora do klienta, po około 30 minutach pracy urządzenie wyłączało się i pojawiał się kod 27. Podejrzewano wilgoć oraz uszkodzoną podstawkę kineskopu, co potwierdziło się po wymianie podstawki na nową (model 7799880) i modyfikacji pinu 4. Pojawił się też błąd 26, wskazujący na problem z rozgrzaniem katod kineskopu. Sprawdzano także transformator wysokiego napięcia (Orega 40330-53) i kineskop pod kątem zwarć międzyelektrodowych. Ostatecznie przyczyną wyłączania i błędu 27 okazał się uszkodzony scalak TDA8139, który po nagrzaniu uniemożliwiał uruchomienie telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA