Syriusz74 napisał: Pod spodem masz naklejkę ,zrywasz ją-pod naklejką masz metalową kuleczkę,albo ją wydłubujesz albo wbijasz do środka.
Lejesz tusz następnie ściskasz ręką boki kardridża i zakładasz nową lub starą kuleczkę albo jakąś srubkę-żeby szczelnie zatkać wylot.
Czekasz 30 min aż ciśnienie się w pojemniku ustabilizuje i drukujesz.
Mam takie pytanie i od razu zaznaczam, ze przeczytalem juz chyba wszystko o napelnianiu. Kazdy post na temat 15, 45, 21, 27, 56 i innych. Mam dziesiatki poradnikow i pelno innego syfu.
Napelnialem tusze 15 i 56. Jeden 56 mam dopiero co zuzyty oryginalny (wlasciwie nawet nie zuzyty do konca bo drukowal idealnie w kazdej jakosci) i jeden napelniany mnostwo razy. Natomiast 15 wszystkie napelniane minimum raz.
No i ten napelniany mnostwo razy 56 (tuszem pierwszym) dziala caly czas idealnie. Natomiast 56 napelniany pierwszy raz tuszem dedykowanym (tuszem drugim) po kilku dniach lezenia zaczal drukowac tragicznie (chlapie tuszem i brzegi szarpie). Glowice 15 napelnialem dwoma roznymi tuszami (trzecim i czwartym) i taki sam efekt czyli rozchlapane brzegi i jakosc zla. Probowalem odsysania i wszystkich mozliwych sztuczek z poradnikow wszelakich. Na koniec wyjalem z 56 gabke i pojdemnik idealnie wyczyscilem. Potem dalem troche tuszu tak zeby miec pewnosc , ze cisnienie tuszu nie zrobilo sie za duze i dalej to samo.
Wszystkie tusze sa dedykowane do danego typu glowicy. Tusz 2 i 3 kupilem dopiero co w firmie Swiat Tuszy. Sprzedawca twierdzi, ze to niemozliwe i nawet zeby mi udowodnic, ze tusz jest dobry chce mi glowice 56 napelnic za darmo.
Czy jest mozliwe, ze wszystkie pojemniki ktore mam sa jednak zepsute ? Czy moze oddac ten tusz i kupic jakis duzo drozszy pigmentowy (bo one chyba sa bardziej geste) ?
No i jeszcze mam pytanie odnosnie 78. Ostatnio kilka razy trafilem na takie glowice z ktorych po napelnieniu okolo 6-8ml do ktorejs komory tusz zaczyna wyciekac i nie da sie ani grama wiecej. Rozebralem kilka tych glowic i widze ze gabki raczej zawsze maja ten sam rozmiar. Czy mozliwe, ze one po kilku napelnieniach juz nie trzymaja tuszu ?