logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy tusz do HP 56 można użyć do napełnienia kartridża HP 15?

thor_16 23 Maj 2007 21:48 2562 13
REKLAMA
  • #1 3914813
    thor_16
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kupiłem tusz do regeneracji HP. Mam pytanie czy może ktoś wie czy mogę napełnić tuszem do hp 56 kartridż HP 15?? Mam wątpliwość bo do HP15 sprzedają inne niż do HP56.
  • REKLAMA
  • #2 3915292
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Tak, jeżeli zrobisz wszystko według instrukcji będzie drukować jak ta lala.
  • REKLAMA
  • #3 3915381
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    nie byłbym pewien, ale chyba nie
  • Pomocny post
    #4 3915442
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Napełniam, tusze dla ludności i nie było reklamacji wręcz przeciwnie. Osobiście mam HP 920 z tuszem 15 i PSC 1215 z tuszem 27 i 56, leje z jedne butli, nie ma efektów ubocznych.
  • #5 3915645
    thor_16
    Poziom 12  
    Ok, wielkie dzięki. Tylko mnie nachodzi pytanie dlaczego sprzedają te tusze oddzielnie?? Czyli jest jakaś różnica...która nie ma znaczenia w użyteczności...
  • #6 3915844
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Jest różnica psychologiczna - do nowszego kartridża potrzeba nowszego, bardziej zaawansowanego technologicznie tuszu, więc i cena powinna być wyższa... Klient nie wie, że w kupionej butli jest ten sam tusz ( różnią się naklejoną, białą kartką z innym napisem ) i buli więcej za samozadowolenie.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #7 3917897
    thor_16
    Poziom 12  
    Hehe :P to całkiem miło... Dzięki wszystkim za pomoc. Teraz następny problem. Napełniłem kartridż w/g instrukcji i nie drukuje. wydrukowało parę stron i stop. Włoże do udrażniacza i drukuje 1 linijkę i dalej nic... Co to może być za powód??:/ próbowałem czyszczenia i też nic.
  • #8 3918512
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Bo te tusze najlepiej uzupełniać jak coś w nich jeszcze jest,jak wydrukujesz wszystki to potem są takie jaja jak ty masz.
    Kardridż się zapowietrza i trzeba przy pomocy klipu odciągnąć z dysz tusz (z tym powietrzem co blokuje dysze) i po kłopocie.

Pozdrawiam
  • #9 3923262
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    Tusz do 15/45 jest gęściejszy od tego stosowanego w HP27/56. Wynika to z budowy naboju - starsze maja większe dysze i w środku tylko woreczek podciśnieniowy a nowe mają mniejsze dysze (wyższa rozdzielczość) i przez to trzeba innego tuszu. Mogą więc wystąpić problemy z wydrukiem - blady przerywany druk a nawet zatykanie dysz głowicy. Zależy od tuszu - z lepszymi jak inktec tak miałem - mozliwe że te tanie są bardziej uniwersalne.
  • #10 3924325
    thor_16
    Poziom 12  
    Heh a problem z zapowietrzeniem sam się rozwiązał po dobie:P widocznie powietrze sobie poszło do góry przez dobę, albo tusz ściekł do głowicy :)
  • #11 4506373
    leoheart
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Syriusz74 napisał:

Kardridż się zapowietrza i trzeba przy pomocy klipu odciągnąć z dysz tusz (z tym powietrzem co blokuje dysze) i po kłopocie.
    Pozdrawiam

prawdopodobnie mam taką sytuację,
    czy mógłbyś to dokładniej opisać?
    tzn jakiego klipu i w jaki sposób?
    napełniałem pierwszy raz i powiedziano mi tylko wbij igłę,napełnij tuszem zaklej nalepkę i ok
    niestety nie jest :|
    pozdrawiam
  • #12 4513705
    bnl
    Poziom 13  
    Prawie zawsze należy po napełnieniu kartridża odciągnąć nadmiar atramentu tak by dostał sie z gąbki do dysz(zresztą nadmiar atramentu spowoduje że kartridż sie"zapcha")służą do tego klipy które się kupuje razem z zestawami.
  • REKLAMA
  • #13 4518182
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    leoheart napisał:
    Syriusz74 napisał:

Pozdrawiam

prawdopodobnie mam taką sytuację,
    czy mógłbyś to dokładniej opisać?
    tzn jakiego klipu i w jaki sposób?
    napełniałem pierwszy raz i powiedziano mi tylko wbij igłę,napełnij tuszem zaklej nalepkę i ok
    niestety nie jest :|
    pozdrawiam

W zestawie do napełniana, powinien być sprzęt do odciągania atramentu/wtedy się go odpowietrza/
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #14 4518913
    leoheart
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    niestety dostałem tylko tusz i igłe

Podsumowanie tematu

✨ Tusz do HP 56 można użyć do napełnienia kartridża HP 15, choć oficjalnie sprzedawane są osobne tusze ze względu na różnice technologiczne i marketingowe. Tusz do HP 15 jest gęstszy, dostosowany do starszych kartridży z większymi dyszami, natomiast tusz do HP 56 przeznaczony jest do nowszych modeli z mniejszymi dyszami i wyższą rozdzielczością. Użytkownicy potwierdzają, że stosowanie tuszu HP 56 w kartridżu HP 15 działa, ale mogą wystąpić problemy z zapowietrzeniem i zatykanie dysz. Po napełnieniu kartridża konieczne jest odpowietrzenie poprzez odciągnięcie nadmiaru atramentu za pomocą specjalnych klipów lub sprzętu do odpowietrzania, co zapobiega blokowaniu dysz i poprawia jakość druku. Brak odpowiedniego odpowietrzenia może powodować przerywany, blady druk lub całkowity brak wydruku. Niektóre tańsze tusze są bardziej uniwersalne, ale różnice w lepkości i technologii tuszu wpływają na efektywność i trwałość wydruku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA